Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στα Νοσοκομεία, Οργανισμούς και Περιφέρειες με νομοσχέδιο «σκούπα» από Σεπτέμβριο! Όλες οι πληροφορίες

Τετάρτη 11 Ιούλιος 2018

Γράφει: Μαρία Γλένη 

Σαρωτικές αλλαγές στην λειτουργία των νοσοκομείων, οργανισμών και υγειονομικών Περιφερειών, αναμένεται να προωθήσει άμεσα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ήδη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει στα σκαριά το νέο Νομοσχέδιο,το οποίο θα αλλάζει άρδην τον τρόπο που θα λειτουργούν τα νοσοκομεία, οι Οργανισμοί και οι Περιφέρειες από το φθινόπωρο.

Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα νομοσχέδιο «σκούπα» το οποίο θα περιλαμβάνει και άλλες θεσμικές αλλαγές προκειμένου να αναδιοργανωθεί όλο το δημόσιο σύστημα υγείας.Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τι είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Αλλάζει ο χάρτης των Υγειονομικών Περιφερειών! Όλες οι πληροφορίες»

Ειδικότερα οι αλλαγές αναμένεται να είναι σαρωτικές σχετικά με τη λειτουργία των νοσοκομείων, των Οργανισμών αλλά και των Υγειονομικών Περιφερειών, ενώ ήδη οι συνδικαλιστές του ΕΣΥ εκφράζουν ανησυχίες για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι αλλαγές αυτές.

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι να αναδιαρθρωθεί πλήρως το δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ οι πρώτες κινήσεις θα περιλαμβάνουν την αλλαγή του πλαισίου οργάνωσης των Νοσοκομείων.


Έτσι το νομοσχέδιο προβλέπει την αποσύνδεση των διασυνδεόμενων νοσοκομείων που είχαν γίνει επί κυβερνήσεως ΝΔ, αλλά και την ενοποίηση άλλων, προκειμένου να τροποποιηθεί η λειτουργία τους και να εξοικονομηθούν πόροι.

Γι αυτό εξάλλου και το νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει θεσμικές αλλαγές για τον τρόπο λειτουργίας των ΥΠΕ ενώ με βάση τις πληροφορίες του HealthReport.gr θα αλλάξει και ο αριθμός τους.

Οι αλλαγές που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο αφορούν:

-Τους οργανισμούς των υγειονομικών περιφερειών (ΥΠΕ)

-Τη χωροταξία των ΥΠΕ που μπορεί να επιφέρουν και μετακινήσεις προσωπικού

-Τη Διοίκηση του συστήματος

Ερωτηματικά για τις θέσεις των εργαζομένων

Όμως αυτό που φαίνεται να έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες στους εργαζόμενους του ΕΣΥ είναι η διατήρηση των οργανικών θέσεων.

Και αυτό διότι το νομοσχέδιο, όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.grαλλάζει τον συντελεστή προσωπικού που σήμερα προκύπτει σε σχέση με τις κλίνες.
Ειδικότερα ο συντελεστής είναι αυτός που καθορίζει τις οργανικές θέσεις σε έναν Νοσοκομείο του ΕΣΥ και ο οποίος σήμερα είναι το 3.
Για παράδειγμα ένα Νοσοκομείο με 100 κλίνες θα μπορούσε να έχει το μέγιστο 300 οργανικές θέσεις.

Πηγές του HealthReport.gr σημειώνουν ότι ο συντελεστής αυτός θα μειωθεί επηρεαζόμενος και από άλλους παράγοντες.

Γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία στο προσωπικό του ΕΣΥ, αφού ο φόβος εστιάζεται στο αν θα μειωθούν οι οργανικές θέσεις και κάποιοι θα βρεθούν εκτός συστήματος, ή δε θα προβλέπονται άλλες προσλήψεις στο άμεσο μέλλον.

1 σχόλιο:

  1. Όπως με οποιαδήποτε αλλαγή προώθησαν μπορείτε με βεβαιότητα να αναμένετε το Χάος!Το πιο πιθανόν μάλιστα είναι να μην έχουν καν ιδέα του τι θέλουν να κάνουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή