Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Δραματικές ελλείψεις ιατρών και μηχανολογικού εξοπλισμού στο ΚΥ Αγίου Αλεξίου, καταγγέλλει η Ν.Δ.


Σε απόγνωση βρίσκονται πολλοί ασφαλισμένοι που απευθύνονται στο Κέντρο Υγείας Αγίου Αλεξίου στην Πάτρα, αναφέρουν σε ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας και ο Τομεάρχης Υγείας Βασίλης Οικονόμου.

Onmed.gr

Αιτίες αυτής της κατάστασης είναι οι μεγάλες ελλείψεις γιατρών κρίσιμων ειδικοτήτων –όπως ΩΡΛ, δερματολόγου, νευρολόγου, ρευματολόγου, ψυχίατρου, αγγειοχειρουργού, ορθοπεδικού- και μηχανημάτων –όπως μαστογράφου, ηλεκτρομυογράφου, ακτινολογικού, υπερηχογράφου. Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός για ποιους λόγους έχει αποδυναμωθεί το ΚΥ Αγίου Αλεξίου, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί ώστε να ανακουφιστούν οι ασθενείς και να μη χρειάζεται να περιμένουν ατελείωτες ώρες στην αναμονή.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Δραματικές ελλείψεις ιατρών και μηχανολογικού εξοπλισμού στο Κέντρο Υγείας (πρώην ΙΚΑ) Αγίου Αλεξίου στην Πάτρα

Το Υπουργείο Υγείας – όπως φάνηκε και από το γεγονός ότι ποτέ δεν απάντησε στη σχετική υπ’ αριθμ. 8309/30.08.2017 ερώτηση – δεν ενδιαφέρεται για την απόγνωση στην οποία βρίσκονται πολλοί ασφαλισμένοι που απευθύνονται στο Κέντρο Υγείας (πρώην ΙΚΑ-ΠΕΔΥ) Αγίου Αλεξίου στην Πάτρα. Οι εν λόγω ασθενείς δεν εξετάζονται, δεν συνταγογραφούν τα φάρμακά τους και δεν πηγαίνουν πλέον στον γιατρό εξαιτίας της τεράστιας καθυστέρησης που υπόκεινται για να εξυπηρετηθούν στοιχειωδώς.

Αιτία αυτής της κατάστασης είναι η έλλειψη ιατρών σε κρίσιμες ειδικότητες. Το Κέντρο Υγείας (πρώην ΙΚΑ Αγίου Αλεξίου) κατά το παρελθόν ήταν δυναμικότητας 220 γιατρών που τώρα όμως δεν ξεπερνούν τους 68. Μάλιστα σε κρίσιμες ειδικότητες έχει δραματικές ελλείψεις όπως μόνο έναν ιατρό ΩΡΛ, έναν δερματολόγο - ο οποίος βγαίνει σε σύνταξη -, έναν νευρολόγο, έναν ρευματολόγο και έναν ψυχίατρο - οι οποίοι μάλιστα έρχονται δύο φορές την εβδομάδα -, έναν αγγειοχειρουργό μια φορά την εβδομάδα και έναν ορθοπεδικό - ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει πολλαπλά περιστατικά, ασφαλισμένων και μη για όλη την περιοχή. Αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια τεράστια αναμονή των ασφαλισμένων και ανασφαλίστων πολιτών, διότι το εν θέματι Κέντρο Υγείας αποτελεί τη μόνη δημόσια δομή για πρωτοβάθμια περίθαλψη. Τα ελάχιστα κονδύλια που υπάρχουν για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) η κυβέρνηση τα διοχετεύει στην προσπάθειά της να δημιουργηθούν Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) –κάτι που μόνο στις προσπάθειες μένει τελικά.

Ελλείψεις, επίσης, παρατηρούνται και σε μηχανήματα, όπως ο μαστογράφος και ο ηλεκτρομυογράφος που δεν χρησιμοποιούνται, ενώ εδώ και 1,5 χρόνο δεν υπάρχει ψηφιακός εμφανιστής. Χαλασμένο είναι επίσης το ακτινολογικό μηχάνημα, οδηγώντας τους πολίτες στα ιδιωτικά κέντρα, τα κλιματιστικά κατά καιρούς παρουσιάζουν βλάβες και υπάρχει αναμονή για έναν υπερηχογράφο.

Βάσει των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Για ποιους λόγους έχει αποδυναμωθεί το Κέντρο Υγείας (πρώην ΙΚΑ - ΠΕΔΥ) του Αγίου Αλεξίου στην Πάτρα; Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί και ποιο το σχετικό χρονοδιάγραμμα ώστε να προσληφθεί το στοιχειώδες ιατρικό προσωπικό, ειδικά στις ειδικότητες που εμφανίζονται οι μεγαλύτερες ελλείψεις, ώστε να ανακουφιστούν οι ασθενείς και να μη χρειάζεται να περιμένουν ατελείωτες ώρες στην αναμονή;

2. Γιατί δεν έχουν αντιμετωπιστεί εγκαίρως οι ελλείψεις στον μηχανολογικό εξοπλισμό του εν θέματι Κέντρου Υγείας; Ποιος είναι ο προγραμματισμός για την αγορά νέων μηχανημάτων και την επισκευή των υπαρχόντων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ιάσονας Φωτήλας Αχαΐας

Βασίλειος Οικονόμου Επικρατείας

2 σχόλια:

  1. Μικροβιολογαρα: το τι θα πει δραματική έλλειψη θα το καταλάβετε όταν ανοίξω τις γυφΤΟΜΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ελπίδα (για τον ιδιώτη ιατρό!) Έρχεται !

    ΑπάντησηΔιαγραφή