Συντάκτης: Αιμίλιος Νεγκής - Virus
Από την Πέμπτη 24 Ιουνίου στις 5 το πρωί καταργείται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Η επιτροπή ειδικών συνέστησε και η κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρηθεί η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, όταν υπάρχουν συνθήκες συνωστισμού και φυσικά σε όλους τους δημόσιους, εσωτερικούς χώρους.
“Δεν πετάμε τις μάσκες”, σημείωσε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου. “Η μάσκα παραμένει το πιο αποτελεσματικό όπλο ατομικής προστασίας, αλλά μετά από τόσους μήνες είμαστε σε θέση να καταλάβουμε πλέον πότε είναι ανάγκη να βάλουμε μάσκα σε εξωτερικούς χώρους”.
Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου στις 5 το πρωί θα ισχύουν τα εξής:
Καταργείται η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες.
Καταργείται η υποχρέωση διενέργειας self test από τους πλήρως εμβολιασμένους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και των αθλούμενων (15 μέρες μετά τη δεύτερη δόση).
Αυξάνεται από 6 σε 10 άτομα ανά τραπέζι το ανώτατο όριο καθήμενων στα καταστήματα εστίασης.
Στις οργανωμένες πλαζ θα υπάρχει ανώτατο όριο 120 άτομα ανά 1.000 τ.μ. επιφάνειας.
Δημόσιοι υπάλληλοι με νοσήματα αυξημένου κινδύνου της ομάδας Β μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους. Αν ανήκουν στην ομάδα Α μπορούν να επιστρέψουν, αρκεί να μην έρχονται σε επαφή με το κοινό.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα βελτιώθηκαν σημαντικά την τελευταία εβδομάδα, καθώς είχαμε μείωση:
κατά 17% των εισαγωγών σε ΜΕΘ
κατά 9% του αριθμού των θανάτων
κατά 35% ο κυλιόμενος μέσος όρος νέων διαγνώσεων
Ο δείκτης θετικότητας είναι στο 1,3% (το όριο συναγερμού είναι άνω του 4%) ενώ στους δειγματοληπτικούς ελέγχους των κλιμακίων του ΕΟΔΥ είναι κάτω από 1%. Συνολικά, σε όλη τη χώρα, υπάρχουν 4.100 ενεργά κρούσματα και ο αριθμός των νοσηλευόμενων είναι 1.000 άτομα.
Οι προβλέψεις για την επόμενη εβδομάδα με βάση το δείκτη RT που φθάνει στο 0,81 είναι ότι θα έχουμε κατά μέσο όρο 40 νέες διασωληνώσεις και λιγότερους από 10 θανάτους την ημέρα.
Στην λεγόμενη ινδική μετάλλαξη (Delta) αναφέρθηκε ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, λέγοντας ότι ευθύνεται για αύξηση των νέων διαγνώσεων σε Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία, Ρωσία και Ισραήλ. Τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως ανεμβολίαστους και νεότερους σε ηλικία.
Φαίνεται ότι συνδέεται με αυξημένη μεταδοτικότητα, αλλά δεν υπάρχουν δεδομένα ότι προκαλεί και αυξημένη νοσηρότητα. Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι η εξάπλωση της μετάλλαξης σημαίνει ότι το τείχος ανοσίας πρέπει να είναι υψηλότερο και κάλεσε όλους τους ενήλικες να προσέλθουν να εμβολιαστούν.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ανέφερε πως πλέον υπάρχουν επαρκή εμβόλια και με βάση τα κλεισμένα ραντεβού εκτιμάται ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου μπορούμε να φθάσουμε στους 8.500.000 εμβολιασμούς. Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για 4 περιοχές της χώρας: Πάρο, Κω, Ρόδο και Ικαρία. Όπως είπε, εκεί έχουμε μικρή αύξηση των κρουσμάτων και χρειάζεται προσοχή από τους πολίτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου