Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Κορωνοϊός: Προχωρούν οι διαδικασίες επίταξης ιδιωτών γιατρών

Μόλις 40 ιδιώτες γιατροί της Βόρειας Ελλάδας ανταποκρίθηκαν οικειοθελώς

Το υπουργείο Υγείας είχε υπολογίσει ότι θα χρειαστεί περισσότερους από 100 γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων προκειμένου να στηρίξει το ΕΣΥ. (SOOC)
kathimerini.gr

Στην επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών προχωρεί το υπουργείο Υγείας για τη στήριξη των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας, με τις σχετικές διαδικασίες να είναι ήδη σε πλήρη εξέλιξη. Εως και χθες το απόγευμα το υπουργείο Υγείας είχε συγκεντρώσει λίγο πάνω από 40 συμμετοχές ιδιωτών γιατρών της Βόρειας Ελλάδας μέσω των Ιατρικών Συλλόγων, εκ των οποίων τουλάχιστον οι μισές δηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο. Ο αριθμός αυτός δεν είναι ικανοποιητικός με βάση τις ανάγκες των νοσοκομείων και έτσι ξεκίνησε η διαδικασία για την επίταξη ιατρικών υπηρεσιών. Σημειώνεται ότι το υπουργείο είχε υπολογίσει ότι θα χρειαστεί περισσότερους από 100 γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων, όπως αναισθησιολόγοι, πνευμονολόγοι, παθολόγοι, γενικοί γιατροί και καρδιολόγοι, προκειμένου να στηρίξει το ΕΣΥ σε αυτή τη φάση.

Πάντως έως και την τελευταία στιγμή οι Ιατρικοί Σύλλογοι κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός ιδιωτών γιατρών που προσφέρονται να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους στο ΕΣΥ, πριν το υπουργείο Υγείας προχωρήσει στο μέτρο της επιστράτευσης. Από την πλευρά των Ιατρικών Συλλόγων τονίζεται ότι η προσπάθεια εστιαζόταν στο να προστεθούν στο σύστημα γιατροί με την κατάλληλη ειδικότητα αλλά και υψηλή αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση παθήσεων των αναπνευστικού. Εκφράζουν, δε, την εκτίμηση ότι εάν δεν είχε προαναγγελθεί η επιστράτευση και δεν είχαν γίνει σχετικές δηλώσεις τις τελευταίες ημέρες θα μπορούσε να είχε λυθεί το πρόβλημα και μάλιστα με πολύ καλύτερα αποτελέσματα, αφού θα πήγαιναν στα νοσοκομεία γιατροί με γνώση στο αντικείμενο και προθυμία να συνδράμουν και όχι βάσει καταλόγων του ΕΟΠΥΥ.

Η ένταξη των υπηρεσιών και άλλων γιατρών θα βοηθήσει να προστεθούν κλίνες νοσηλείας για την αντιμετώπιση ασθενών με COVID-19.

Το να προστεθούν ειδικοί γιατροί στο ΕΣΥ και κυρίως στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας σε αυτή τη φάση είναι κομβικό, καθώς θα βοηθήσει να προστεθούν κλίνες νοσηλείας για την αντιμετώπιση ασθενών με COVID-19. Χθες στα νοσοκομεία της Κεντρικής, της Δυτικής και της Ανατολικής Μακεδονίας νοσηλεύονταν 1.108 ασθενείς σε απλές κλίνες COVID και 174 σε κλίνες COVID ΜΕΘ. Η εικόνα από τη Θεσσαλονίκη είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οπως αναφέρει ενδεικτικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, κατά την προχθεσινή εφημερία του Ιπποκρατείου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης εισήχθησαν 63 ασθενείς με COVID-19 και 21 ύποπτα περιστατικά. Στη ΜΕΘ COVID του νοσοκομείου νοσηλεύονταν 15 ασθενείς, ενώ επτά ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι σε πρόχειρες κλίνες Εντατικής στα χειρουργεία.

Το θέμα των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ προκάλεσε τριβές μεταξύ γιατρών και κυβέρνησης. Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό κατηγορεί τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου ότι επιχειρεί να μεταθέσει στους γιατρούς του ΕΣΥ κυβερνητικές ευθύνες για τις ελλείψεις σε ΜΕΘ με αφορμή δήλωσή του ότι «η απόφαση για το ποιος και πότε διασωληνώνεται λαμβάνεται με αμιγώς ιατρικά κριτήρια από ανθρώπους που έχουν γνώση και την ευθύνη να την πάρουν». Σε απάντησή του ο κ. Οικονόμου διευκρινίζει ότι με τη δήλωσή του δεν μεταθέτει ευθύνες σε κανέναν, αφού οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση τις δυνατότητες του συστήματος, και δηλώνει ότι το τελευταίο πράγμα που θα έκαναν ο ίδιος και η κυβέρνηση θα ήταν να αντιδικήσουν με εκείνους που δίνουν καθημερινά μάχη για να σωθούν ζωές.

«Οχι» σε lockdown τύπου Αυστρίας

Το ενδεχόμενο επιβολής ενός πλήρους lockdown στους ανεμβολίαστους, κατά το πρότυπο της Αυστρίας, απέκλεισε εμφατικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV και στην εκπομπή «Good Morning Britain», στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Λονδίνο. «Eχουμε μια αυστηρή πολιτική, αλλά δεν θα πάμε τόσο μακριά όσο η Αυστρία, με την επιβολή ενός πλήρους lockdown σε μη εμβολιασμένους πολίτες», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως η χρήση των πιστοποιητικών COVID είναι αποτελεσματική. Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως τα τελευταία μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του οδήγησαν στην αύξηση των εμβολιασμών. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα στους Βρετανούς από τώρα να επισκεφθούν τη χώρα μας το επόμενο καλοκαίρι, που το χαρακτήρισε «COVID-free».

Οσον αφορά το υφιστάμενο κύμα, είπε πως πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο και τόνισε πως η Ελλάδα δίνει βάση στο να πείσει τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν, καθιστώντας, για παράδειγμα, πιο δύσκολη την πρόσβασή τους σε εστιατόρια. Παραδέχθηκε, δε, πως το σύστημα υγείας βρίσκεται υπό πίεση, ενώ στάθηκε στο ότι περίπου εννέα στους δέκα διασωληνωμένους σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Τέλος, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό είπε πως «έχουμε μια αυστηρή, πλην όμως δίκαιη πολιτική», εξηγώντας πως «τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε αποδεχθεί περισσότερες από 50.000 αιτήσεις ασύλου, ως εκ τούτου κανείς δεν δικαιούται να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου