Σάββατο 28 Μαΐου 2022

«Πνίγονται» ξανά από ράντζα τα νοσοκομεία – Διασωληνωμένοι και εκτός ΜΕΘ


Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ / ethnos.gr

Γέμισαν ξανά με ράντζα τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, μετά τη μικρή «ανάπαυλα» που κατεγράφη εν μέσω πανδημίας. Το φαινόμενο με τα ράντζα παρουσιάζει κατακόρυφη αύξηση, ενώ πλέον εκτός κλινικών νοσηλεύονται και ασθενείς που χρειάζονται ΜΕΘ.

Το ethnos.gr παρουσιάζει ενδεικτικές φωτογραφίες από το Σισμανόγλειο της Αθήνας όπου ασθενής είναι διασωληνωμένη εκτός ΜΕΘ επί 28 ώρες, επειδή και οι 17 κλίνες της ΜΕΘ (14 γενική ΜΕΘ, 3 COVID) είναι γεμάτες. Φαινόμενο χαρακτηριστικό για το τι επικρατεί σήμερα στο ΕΣΥ.

Οι αιτίες για τα ράντζα

Τα ράντζα που είχαν μειωθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της πανδημίας, επανεμφανίστηκαν πιο έντονα, με εκατοντάδες ασθενείς να περνούν ακόμη και βαριές ασθένειες σε πρόχειρα κρεβάτια στους διαδρόμους.

Η κατάσταση είναι ασφυκτική σε μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της πρωτεύουσας όπως είναι το Αττικόν, το Γ. Γεννηματάς και ο Ευαγγελισμός. Παρότι οι αρμόδιοι των νοσοκομείων προσπαθούν να ανακατανείμουν τα περιστατικά, δεν υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα της μεταφοράς των πασχόντων σε άλλα νοσοκομεία.

Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

Τις τελευταίες εβδομάδες η κατάσταση φαίνεται ότι χειροτέρεψε, ενώ παρά τις διαμαρτυρίες των ασθενών, στις περισσότερες περιπτώσεις δίνονται εξιτήρια ακόμη και στον…διάδρομο.

Οι αιτίες είναι γνωστές στο υπουργείο Υγείας και είναι μεταξύ άλλων:Αλλαγή στο πρόγραμμα εφημεριών. Μετά την πλήρη λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων έπειτα από 2 χρόνια πανδημίας, έχουν αλλάξει τα νοσοκομεία που συνεφημερεύουν. Για παράδειγμα ενώ το Γ. Γεννηματάςεφημέρευε μαζί με το Σωτηρία πλέον εφημερεύει με το Σισμανόγλειο.

Η μακρινή απόσταση όμως μεταξύ του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» και του Σισμανογλείου, προκαλεί περισσότερες δυσκολίες στις μεταφορές των ασθενών με το ΕΚΑΒ. Στο παρελθόν το Γ.Γεννηματάς εφημέρευε με το «Σωτήρια» που απέχουν λίγα μέτρα.

Άλλος ένας βασικός λόγος που επανεμφανίστηκαν τα ράντζα φαίνεται να σχετίζεται με την πανδημία. Πολλοί ασθενείς από τον φόβο για τον κορονοϊό, απέφευγαν να πηγαίνουν στα νοσοκομεία και μεταχρονολογούσαν τις ιατρικές τους ανάγκες. Έτσι σήμερα οι επισκέψεις στα νοσοκομεία είναι περισσότερες σε σύγκριση με το παρελθόν, αφού έχουν συσσωρευτεί πολλά περιστατικά που δεν είχαν αντιμετωπισθεί.

Η τρίτη αιτία στην οποία αποδίδουν το φαινόμενο οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας είναι η έλλειψη Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου στο Λεκανοπέδιο όπου θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν κάποια από τα περιστατικά.

Νέο επιχειρησιακό σχέδιο

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr, ειδική ομάδα στο υπουργείο Υγείας με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλο επεξεργάζεται νέο επιχειρησιακό σχέδιο για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα. Οι βασικές «γραμμές» του επιχειρησιακού σχεδίου είναι ήδη έτοιμες ώστε να λυθεί το πρόβλημα που βασανίζει εκατοντάδες ασθενείς.

Ειδικότερα σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ethnos.gr, το σχέδιο περιλαμβάνει:Γενικότερη αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας στις εφημερίες των νοσοκομείων της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ). Σήμερα οι εφημερίες των νοσοκομείων στο λεκανοπέδιο γίνονται σε διαφορετικές ώρες ανάλογα την περιοχή. Γεγονός όμως που δεν διευκολύνει τη μεταφορά των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία. Το σχέδιο προβλέπει να υπάρχει ενιαίο ωράριο ώστε να μπορούν να διακομίζονται περιστατικά από νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ και στη 2η ΥΠΕ.
Συνδρομή Κέντρων Υγείας κατά τη διάρκεια των εφημεριών των νοσοκομείων, ώστε να παραλαμβάνουν περιστατικά που δεν χρειάζονται νοσηλεία. Ωστόσο το σημείο αυτό φαίνεται να σκοντάφτει στην έλλειψη προσωπικού στα Κέντρα Υγείας.
Διατήρηση στις εφημερίες των νοσοκομείων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα πρόσφατα όπως είναι το ΝΙΜΤΣ. Το συγκεκριμένο στρατιωτικό νοσοκομείο ενώ εξυπηρετούσε μόνο τους ασφαλισμένους του στρατού, εντάχθηκε στις εφημερίες προκειμένου να πάρουν «ανάσα» τα υπόλοιπα νοσοκομεία του ΕΣΥ και να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου