Γράφει η Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Newsit.gr
Στα «κάγκελα» είναι οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί που δεν βλέπουν καμία πρόοδο στις συζητήσεις τους με την ηγεσία του ΥΥΚΑ ως προς τα θέματα clawback, προϋπολογισμών, κινήτρων ποιότητας και κούρεμα παλαιών, άδικων καταλογισμών χρεών.
Το αποτέλεσμα είναι ότι η τελευταία τηλεδιάσκεψη της Ολομέλειας του Συντονιστικού Οργάνου των φορέων ΠΦΥ αποφάσισε τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί να πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις 26, 27 και 28 Μαΐου. Αυτή είναι η απάντησή τους στη στάση που κρατά έναντι των αιτημάτων τους η νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Τα αιτήματα τους έχουν αναλυτικά ως εξής:
1) Κούρεμα των τεχνητών χρεών που τους φόρτωσε ο ΕΟΠΥΥ τα έτη 2013-2021.
2) Περιορισμό του clawback με ανώτατο όριο το 10% για το 2022 και στόχο την πλήρη εξάλειψη του, παράλληλα με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων (διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, real time έλεγχος κλπ). Αν δεν υπάρξει έξτρα χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ζητάμε να εκτελούμε τις εξετάσεις που μπορεί να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ (plafond) και
3) Εφαρμογή των λεγομένων «κριτηρίων ποιότητας» από τον ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με τους καθ’ύλην αρμόδιους φορείς, δηλαδή τους Ιατρικούς Συλλόγους και τις Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες. Σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος της αδειοδότησης των εργαστηρίων θα πρέπει να παραμείνει στην αρμοδιότητα των οικείων Ιατρικών Συλλόγων.
Τι εξηγούν οι γιατροί στο iEidiseis
Η κ. Άννα Μαστοράκου, πρόεδρος της ΕΝΙ- ΕΟΠΥΥ, Α’ αντιπρόεδρος ΠΙΣ και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών δήλωσε σε ερώτηση του iEidiseis για την απόφαση του Συντονιστικού της ΠΦΥ:
«Οι κινητοποιήσεις ξεκινούν μετά το αδιέξοδο των συνομιλιών του Συντονιστικού με τον υπουργό Υγείας. Εμείς ζητούμε το κούρεμα των καταλογισμών που μάς φόρτωσε ο ΕΟΠΥΥ από 2013 ως 2021. Αυτός ο καταλογισμός προέρχεται από τους μη ρεαλιστικούς προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ και καταλογίζονται στους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς της χώρας. Το μέτρο ήταν προσωρινό για να έχει το χρόνο ο ΕΟΠΥΥ να αναπτύξει ελεγκτικούς μηχανισμούς. Δεν έγινε ποτέ αυτό. Ζητήσαμε από τον υπουργό τον έλεγχο και δέσμευση ότι ο προϋπολογισμοί θα είναι ρεαλιστικοί και θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασθενών. Και επίσης να υλοποιηθεί άμεσα το πρόγραμμα πρόληψης χωρίς περικοπές διότι είναι ανάγκη του πληθυσμού. Είναι υποχρέωση του κράτους και όχι των γιατρών να καλύψει αυτό το κόστος. Ζητήσαμε επίσης την εφαρμογή των πρωτοκόλλων, real time έλεγχο και στοιχεία προϋπολογισμού του 2022. Είμαστε στα μέσα του έτους και δεν γνωρίζουμε. Έχουμε καταλογισμό του 70% του 2021 και δεν ξέρουμε ακόμα τι γίνεται με το 2022. Έχουμε σταθερά αύξηση στα κόστη υλικών και στα λειτουργικά έξοδα και αστάθμητα έσοδα. Φυσικά μια επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι.
Ζητήσαμε από τον υπουργό Υγείας να δεσμευτεί στο 10% clawback για το 2022 και τα υπόλοιπα να τα καλύψει το κράτος. Δεν έχει δεσμευτεί ακόμα. Και το τελευταίο που προκύπτει από το νομοσχέδιο, είναι η εφαρμογή κινήτρων ποιότητας, δηλαδή τα κριτήρια που θα ισχύσουν, πρέπει να είναι αρμοδιότητα των ιατρικών συλλόγων και επιστημονικών εταιρειών και όχι του ΕΟΠΥΥ. Είμαστε σύμφωνοι με την ποιότητα αλλά την θέλουμε ως κίνητρο όχι αντικίνητρο. Όχι με κουρέματα στην αποζημίωση. Έτσι εξανεμίζεται όλη η αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ. Δεν καταλαβαίνουμε πως το υπουργείο και ο ΕΟΠΥΥ δεν στηρίζουν την ποιότητα με οικονομικό υπόβαθρο. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να πληρώσει συμμετοχές ο ασθενής αλλά ούτε και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί. Να το κάνει ο ΕΟΠΥΥ. Χάσαμε πια το δικαίωμα στη σύνταξη και το θάνατο. Μια ζωή εξυπηρετούμε τους πολίτες και όσο πάμε χρεωνόμαστε. Και αυτό είναι πλέον μη ανεκτό!».
Ο κ. Φώτιος Πατσουράκος, πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ δήλωσε στο iEidiseis αναφορικά με τις κινητοποιήσεις: "Τα τελευταία 10 χρόνια οι γιατροί, τα εργαστήρια και τα πολυϊατρεία υφίστανται διωγμό με το απαράδεκτο μέτρο του clawback. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μνημονιακών δεσμεύσεων και ανεπαρκούς χρηματοδότησης της Υγείας και ιδίως της ΠΦΥ. Μέσω του clawback όταν η μηνιαία χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ τελειώνει, οι γιατροί υποχρεούνται να κάνουν εργαστηριακές εξετάσεις χωρίς να πληρώνονται, αλλά να πληρώνουν οι ίδιοι το κόστος διενέργειας των εξετάσεων με τα αναλώσιμα και λοιπά λειτουργικά έξοδα επιβάρυνσης του ιατρείου. Σε συνδυασμό ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν παρακρατήσει το clawback των προηγούμενων ετών ,αυτό συσσωρεύτηκε και με αυτό του τρέχοντος έτους ,φτάνει να παρακρατείται από το κράτος προ φόρων το 50% των χρημάτων που βγάζει ένα ιατρείο καθιστώντας μη βιώσιμη την λειτουργία τους ,αφού με αυτά που μένουν πρέπει να πληρωθούν οι φόροι και τα λειτουργικά έξοδα. Ποιος εργαζόμενος μπορεί να αντέξει όταν πληρώνεται στις 30 μέρες εργασίας τις 15. Απέχουμε και κλείνουμε τα ιατρεία και εργαστήρια 26-28/5 ζητώντας επαρκή χρηματοδότηση της ΠΦΥ για να μην πληρώνει κανείς ασθενής, αλλά και να πάψει η αιμορραγία της φυγής των ιατρών στο εξωτερικό ,που δεν μπορούν να ζήσουν στην χώρα του Ιπποκράτη που τους σπουδάζει με λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων. Η δωρεάν υγεία είναι υποχρέωση της πολιτείας και όχι των ιατρών που στην ουσία αυτοί πληρώνουν για τις εξετάσεις που δεν πληρώνει το κράτος».
Ο πρόεδρος του Ι.Σ.Α. και Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης και το Συντονιστικό Όργανο των φορέων ΠΦΥ έχουν συγκαλέσει σύσκεψη της Ολομέλειας των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων, την Τετάρτη 11 Μαΐου, όπου και θα ζητηθεί η αιγίδα και η πλήρης κάλυψη των κινητοποιήσεων από τους Ιατρικούς Συλλόγους για τις κινητοποιήσεις αυτές.
Τα μέλη του Συντονιστικού είναι:
Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ).
Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ).
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ).
Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ).
Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου