ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ εκφράζει την έντονη ανησυχία και αγανάκτησή της για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της σύμβασης των συμβεβλημένων παιδιάτρων με τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι βρίσκονται πλέον σε οριακή επαγγελματική και οικονομική κατάσταση. Η υφιστάμενη σύμβαση του ΕΟΠΥΥ προβλέπει 7 ώρες καθημερινού δεσμευμένου ωραρίου αποκλειστικά για επισκέψεις που αφορούν το παιδικό πληθυσμό του ΕΟΠΥΥ, με αμοιβή 30€ ετησίως ανά εγγεγραμμένο παιδί.
Ωστόσο, στην πράξη:
• Η πλειονότητα των συμβεβλημένων παιδιάτρων έχει εγγεγραμμένα περίπου 500 παιδιά, καθώς:
• Έχει ανασταλεί η δυνατότητα νέων εγγραφών παιδιών μέσω της ΗΔΙΚΑ.
• Η εγγραφή των παιδιών στον προσωπικό παιδίατρο δεν είναι υποχρεωτική.
• Πρόσφατα αφαιρέθηκαν από τη σύμβαση όλα τα παιδιά άνω των 15 ετών, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τον πληθυσμό αναφοράς.
Το αποτέλεσμα είναι μια μεσοσταθμική καθαρή αποζημίωση που δεν ξεπερνά τα 2 ευρώ ανά παιδί μηνιαίως, την ώρα που η ιδιωτική επίσκεψη κυμαίνεται στα 30-35 ευρώ.
Πρακτικά, ένας παιδίατρος που εργάζεται καθημερινά 7 ώρες για τον ΕΟΠΥΥ αποζημιώνεται λιγότερο από το κόστος ενός καφέ την ώρα, για να αντιμετωπίζει εμπύρετα, επείγοντα περιστατικά, λοιμώξεις, να ελέγχει εμβολιασμούς και να ανταποκρίνεται καθημερινά στις αυξημένες ανάγκες παιδιών και γονέων. Η σύμβαση έχει καταστεί οικονομικά ασύμφορη και προβλέπεται η μαζική αποχώρηση των παιδιάτρων εάν δεν υπάρξουν αξιοπρεπείς αμοιβές, αντάξιες του επιστημονικού τους έργου.
Καλούμε το Υπουργείο Υγείας και τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ:
• Να προβούν άμεσα σε αναμόρφωση της αποζημίωσης, ώστε να αντανακλά το πραγματικό έργο και την ευθύνη των παιδιάτρων.
• Να επαναξιολογήσουν το μοντέλο χρηματοδότησης του θεσμού του προσωπικού παιδιάτρου με αξιοπρεπή αμοιβή.
• Να καταργηθεί η ηλικιακή διακοπή στα 15 έτη, η οποία δεν έχει κανένα επιστημονικό έρεισμα και μόνο τεχνικά προβλήματα δημιουργεί.
• Να εξεταστεί η υποχρεωτικότητα της εγγραφής των παιδιών σε προσωπικό παιδίατρο, όπως συμβαίνει σε όλες τις σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες.
Η βιωσιμότητα του θεσμού δεν είναι ζήτημα κοστολόγησης αλλά επένδυσης στη Δημόσια Υγεία και στην πρόληψη από την παιδική ηλικία, σε μία χώρα με έντονη υπογεννητικότητα.
Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ στηρίζει τους συναδέλφους παιδιάτρους και είναι έτοιμη για άμεσες παρεμβάσεις.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο,
Η Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Άννα Μαστοράκου Ευάγγελος Γκανάς
Το ίδιο ισχύει και για τους Παθολόγους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚανονικά ΚΑΘΕ επίσκεψη πρέπει να αποζημιώνεται στον γιατρό.
Είναι ανήκουστο να λαμβάνει ποσό 2-3 ευρώ τον μήνα ο γιατρός ως αποζημίωση για απεριόριστες επισκέψεις ασθενών!!!!!
Εγώ τον γιατρό που επιλέγω δεν σκέφτομαι καν ότι θα του αφήνω 2 ευρώ τον μήνα ( στην πραγματικότητα είναι πολύ λιγότερα!) για επίσκεψη.
2 ευρώ τον μήνα!!!
Δεν ντρέπεται ο νομοθέτης; Δεν ντρέπονται και οι ασθενείς;
2 ΕΥΡΩ τον μήνα ο Εοπυυ στον γιατρό!
Η ελλειψη σοβαροτητας εχει κοστος
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τους συμβεβλημενους παιδιατρους,ο ΕΟΠΥΥ δεν εχει μετα απο 2 μηνες ενεργοποησει την νεα συμβαση.Ετσι δεν μπορουν να υποβαλουν τιμολογιο πληρωμης απο 18 Απριλιου, οπως επισης και για τον μηνα Μαιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαβάστε το πάλι το κείμενο και κλάψτε όλοι μαζί στο πόδια του υπουργού …πιστεύω θα κατανοήσει την απελπισία σας και θα σας το κάνει 3 ευρώ !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆλλα αντί άλλων η Αγαπηδάκη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι δυνατόν σε Ευρωπαϊκό κράτος, ο Παιδιατρικός πληθυσμός να φαίνεται ακάλυπτος από Παιδίατρο??? Αν έπρεπε να υπάρχει ένα πληθυσμιακό κομμάτι με υποχρεωτικότητα εγγραφής και αναλυτικό ιατρικό έλεγχο (φυσική εξέταση, εμβόλια κλπ) έπρεπε να είναι τα παιδιά.
Ακάλυπτα παιδιά = αποτυχία του συστήματος ΠΦΥ.
Εκτός εάν η κ. Αγαπηδάκη έχει ως πρότυπα Συστήματα Υγείας της Υποσαχάριας Αφρικής και την αποστολή και στην χώρα μας κλιμακίων των "Γιατρών χωρίς Σύνορα".
Ναι αλλα τη σοβαροτητα της συγκεκριμενης κυριας τη γνωριζουμε .Για ποιο λογο παραμενουν συμβεβλημενοι οι συναδελφοι δεν μπορω να καταλαβω .Αν δεν υπηρχε κανεις στο συστημα ,ολα θα αλλαζαν αρδην σε συντομοτατο χρονικο διαστημα
ΑπάντησηΔιαγραφή