Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Προσωπικός γιατρός: Ενεργοποιείται μηχανισμός καταγγελιών για τους πολίτες όταν οι γιατροί θα τους ζητούν χρήματα

Υπό τον έλεγχο των ίδιων των πολιτών ο προσωπικός γιατρός αφού θα μπορούν να κάνουν καταγγελίες

Δήμητρα Ευθυμιάδου
Προσωπικός γιατρός αλλά με έλεγχο από τους ίδιους τους πολίτες!

Ένα νέο μηχανισμό ελέγχου του προσωπικού γιατρού θα ενεργοποιήσει το υπουργείο Υγείας ώστε να διασφαλίσει ότι οι πολίτες δεν θα πληρώνουν τις επισκέψεις.

Ο «προσωπικός γιατρός» άλλωστε είναι ένας θεσμός που είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες αφού θα μπορούν να τον επισκέπτονται για προβλήματα υγείας ή για ζητήματα πρόληψης.

Όπως σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε η Ελληνική Ακαδημία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής, άμεσα θα υπάρξει μηχανισμός ώστε οι πολίτες να μπορούν να καταγγέλλουν εάν ο προσωπικός γιατρός τους ζητά χρήματα.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συζήτησης

Σημείωσε ωστόσο ότι ο καλύτερος τρόπος ελέγχου των γιατρών θα είναι όταν ο ίδιος ο πολίτης θα φεύγει από τη λίστα εγγραφής.

Να τονισθεί ότι ο πολίτης μπορεί να αλλάξει προσωπικό γιατρό μία φορά το χρόνο, αλλά σύμφωνα με πηγές του HealthReport.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να μικρύνει τον χρόνο ώστε οι πολίτες να μπορούν να επιλέξουν άλλον προσωπικό γιατρό με δεδομένο ότι τον έχουν επιλέξει τυχαία μέσα από την πλατφόρμα χωρίς να τον γνωρίζουν.

Πότε θα πληρώνεται ο γιατρός

Η ηγεσία του υπουργείου υγείας έχει επισημάνει πολλές φορές ότι ο θεσμός θα είναι δωρεάν για τους πολίτες, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να πληρώνουν.

Συγκεκριμένα όταν ο προσωπικός γιατρός τον οποίο θα έχουν επιλέξει οι πολίτες, θα πρέπει να πηγαίνει κατ’ οίκον επίσκεψη, ο ασθενής θα πληρώνει κανονικά. Η επίσκεψη καθορίζεται με βάση το τιμολόγιο που χρεώνει ο κάθε ιδιώτης γιατρός ξεχωριστά.

Προς ώρας δεν υπάρχει πρόβλεψη για δωρεάν επισκέψεις κατ΄ οίκον ώστε να μην επιβαρύνονται οι ασθενείς, αλλά το υπουργείο υγείας έχει δεσμευτεί στους γιατρούς ότι θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει κονδύλι από το υπουργείο Οικονομικών ξεχωριστά, ώστε να καλύπτονται οι επισκέψεις αυτές από χρήματα του ΕΟΠΥΥ και να μην πληρώνουν οι ασθενείς.

Δωρεάν και εκτός ωραρίου ο προσωπικός γιατρός

Όμως σε αυτό που δεν αναμένεται να κάνει «πίσω» το υπουργείο Υγείας είναι ότι οι πολίτες και να πηγαίνουν στον προσωπικό τους γιατρό εκτός προγραμματισμένου ραντεβού ή ωραρίου, δεν θα πληρώνουν και πάλι.

Πρόκειται για μία ξεκάθαρη θέση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, παρότι προκαλεί αντιδράσεις στο ιατρικό σώμα.

Και αυτό διότι το ωράριο που θα καθοριστεί και θα δηλωθεί επίσημα από τον κάθε προσωπικό γιατρό, θα μπορεί να παραβιάζεται.

29 σχόλια:

  1. "Όμως σε αυτό που δεν αναμένεται να κάνει «πίσω» το υπουργείο Υγείας είναι ότι οι πολίτες και να πηγαίνουν στον προσωπικό τους γιατρό εκτός προγραμματισμένου ραντεβού ή ωραρίου, δεν θα πληρώνουν και πάλι.
    Πρόκειται για μία ξεκάθαρη θέση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, παρότι προκαλεί αντιδράσεις στο ιατρικό σώμα. Και αυτό διότι το ωράριο που θα καθοριστεί και θα δηλωθεί επίσημα από τον κάθε προσωπικό γιατρό, θα μπορεί να παραβιάζεται."
    Χρειάζεται τίποτα άλλο για να μην μπει κανείς...; ΟΙ συνάδελφοι που μπήκαν το έχουν καταλάβει αυτό...; Για τί από τις συζητήσεις μου μαζί τους δεν προκύπτει από πουθενά ότι το κατάλαβαν...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να τα βλεπουν αυτα οι ασοβαροι συναδελφοι που εγιναν ΠΙ !Καλα να παθουν !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και μαστίγωμα του ιατρού κάθε ΣαββατοΚυριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στα κρατικα νοσοκομεια γιατι δεν εχει ενεργοποιηθει παρομοιος μηχανισμος ? Φυσικα δεν περιμενω απαντηση .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά καραγκιόζηδες βρείτε πρώτα τα λεφτα και τους ιατρούς και μετά μιλάμε .....τα εσπα δεν κρατούν αιώνια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχουν να γίνουν δήθεν καταγγελίες από λαλάκες......βροχή......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΘΑ ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ Κ.Κ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΟΥ ΕΤΡΕΞΑΝ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ ΤΟΥΣ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΣΤΟΝ Κ. ΠΛΕΥΡΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ιατρούς δεν έχουν αλλά πλατφόρμα καταγγελιών κάνουν! Μια πλατφόρμα για ανίκανους πολιτικούς θα κάνετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πείτε κι άλλα τέτοια για τα εκτός ωραρίου δωρεάν κλπ να μην μπει κανείς στο τέλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "οι πολίτες και να πηγαίνουν στον προσωπικό τους γιατρό εκτός προγραμματισμένου ραντεβού ή ωραρίου, δεν θα πληρώνουν και πάλι" δηλαδή πλήρης επίταξη του ιατρείου από το ολοκληρωτικό καθεστώς της κυβέρνησης. ΠΦΥ με το ιατρείο και τα λεφτά του κορόιδου που έγινε Π.Ι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γραμμή καταγγελιων για τον υπουργό υπαρχει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εγώ θα αναρτήσω στο ιατρείο μου το τηλ καταγγελιών και να δούμε τι θα κάνουν κάτι καρδιολόγοι ενδοκρινολόγοι πνευμονολόγοι που έπαιρναν το δεκαρικάκι απ'το ταμείο με απλή συνταγογράφηση και αν ακούμπαγαν ακουστικό έπεφτε η επίσκεψη.Τέλος οι 200 επισκέψεις ελπίζουμε και ας γίνουν τώρα προσωπικοί να κονομήσουν!Πολλά γέλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. κρατικοι γιατροι στα ιδιωτικα τους ιατρεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μαντιλι να κλαψουν οσοι μπηκαν στην μαμουθ απατη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μας ειναι αδιαφορο .Ας εδειχναν στοιχειωδη σοβαροτητα .

      Διαγραφή
    2. Καθολου απατη ,ο υπουργος ηταν σαφης και δεν ευθυνεται για τη δικη μας αφελεια και ανευθυνοτητα .Δεν επρεπε κανεις να εχει γινει ΠΙ και τα προβληματα θα λυνονταν αμεσα .

      Διαγραφή
  15. ΘΑ περιμένουν όλοι να έρθουν χωρις ραντεβού στο τέλος .....ουτε ραντεβού θα κλείνουν -ουτε θα πληρώνουν...ο ιατρος θα φεύγει ξημερώματα για να μην δίνει δικαιώματα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κακό το προκαλούν τα ραντεβού. Εαν ΄στο καθορισμένο ωράριο έρχονται χωρίς ραντεβού , 'αλλοι θα περιμένουν ,άλλοι θα φεύγουν για να έλθουν άλλη μέρα και θα το μάθουν να μην έρχονται και χωρίς σπουδαίο λόγο. Μετά από το ωράριο να φεύγει ο γιατρός για μιά βόλτα, γιά μιά επίσκεψη οίκοι κλπ. Οπότε την άλλη μέρα πάλι. Ετσι γινόταν στους οικογενειακούς γιατρούς στο ΙΚΑ.Εξ΄άλλου αν υπολογίσει κανείς τους υγιείς οι πάσχοντες δεν θα είναι πολλοί. Αλλά τώρα οι πάσχοντες και οι ηλικιωμένοι έτρεξαν να γραφτούν σε Π.Γ. Αυτό σημαίνει οτι οι ελάχιστοι που υπάρχουν σήμερα θα φορτωθούν τους πάσχοντες.

      Διαγραφή
  16. Γραμμή καταγγελιών για ανίκανους υπουργους θα κάνετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καταγγελία για τα δεκάρικα.Για τα φακελάκια των νοσοκομειακών με τα χιλιάρικα εδώ και δεκαετίες δεν έχει πλατφόρμες φαντάζομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι χειρουργοί είναι οι ιερές αγελάδες του συστήματος. Όμως για να πούμε την αλήθεια οι ίδιοι οι ασθενείς θέλουν να τους πληρώνουν.

      Διαγραφή
  18. Το γεγονός της εξυπηρέτησης των ασθενών από τον προσωπικό τους γιατρό και εκτός ωραρίου είναι γιατί υπάρχουν γιατροί που θα θελήσουν να μεθοδεύσουν την μη εξυπηρέτησή τους εντός ωραρίου,ώστε να πάρουν αμοιβή για τις τυχόν υπηρεσίες τους εκτός ωραρίου.
    Είμαι εναντίον του να έχει ο πολίτης προσωπικό γιατρό και να υπόκειται στον χαρακτήρα του και στο γνωστικό του επίπεδο. Ολοι ξέρουμε όπως σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν καλοί και κακοί.
    Θα έπρεπε ο πολίτης να γράφεται στο κοντινό της κατοικίας του Κ.Υ. η ΤΟΜΥ. Να ξέρει οτι εκεί θα πρέπει να προστρέξει για κάποια ιατρική του ανάγκη. Εκεί να υπάρχουν γιατροί συμβασιούχοι με κάποιο ωράριο.Πρωινό η απογευματινό που θα εξυπηρετήσουν τον πολίτη. Είναι προς το συμφέρον του πολίτη να μπορεί να πάρει γνώμη από περισσότερους γιατρούς.
    Ας μην υπήρχαν οι εξυπνάδες των συμβασιούχων με τις 200 επισκέψεις, που ήταν από τη 2η-3η μέρα ''συμπληρωμένοι''. Αυτά πληρώνονται τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο γνωστός ΑΜΕΑ ικατζης 9.44 ....που έφαγε τον αγλεορα και ονειρεύεται πάλι όλα

      Διαγραφή
    2. Απάντηση στον 12:23 π.μ.
      Λυπάμαι που γιατρός δεν έχει ενημερωθεί ακόμη και απορώ πώς εργάζεται, όταν από το 2012 η συνταγογραφία για όλα τα ταμεία και για το ΙΚΑ είναι ελεύθερη για όλους τους γιατρούς. ΑΜΕΑ συνάδελφε κρίμα που ξόδεψαν οι γονείς σου και σε έστειλαν δεν ξέρω που να σε κάνουν γιατρό.
      Σε ενημερώνω λοιπόν οτι όπως εργάζονται στα νοσοκομεία ,στα ΚΥ, στα ΤΟΜΥ, οι γιατροί που ήδη υπάρχουν εκεί ,ετσι θα εργάζονται και οι γιατροί που θα πρέπει να διοριστούν με σύμβαση για να αναλάβουν την Π.Φ.Υ. Την διαφορά με τους ιδιώτες την κάνει μ ό ν ο η επίσκεψη.
      Περαστικά.

      Διαγραφή
  19. Και ιδίως αν περιλαμβάνει λοταρία με δωράκι, τότε έχει να γίνει της καταγγελίας το αμάρτημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πραγματική εκδούλευση!!! Οι Ιατρικοί σύλλογοι τι κάνουν?
    Μόνο για τις εκλογές τους ασχολούνται!! Μας έχουν τρελάνει στα μυνήματα οι υποψήφιοι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλά να πάθουν όσοι εντάχθηκαν στο θεσμό του ΠΙ. Πολλοί πίστευαν ότι με την απόδειξη στο τέλος του μήνα στον ΕΟΠΥΥ θα ήταν καλυμμένοι απέναντι στην εφορία και θα μπορούν να εισπράττουν και χρήματα που δεν θα φαίνονται πουθενά. Όταν δεν σκέφτεσαι τους συναδέλφους σου και γυρίζεις μετά από το τόσα χρόνια να κανεις μπιζνα με το κράτος , δέχεσαι και τις συνέπειες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή