Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Ξανθός: Αλλάζει το clawback - Έρχονται εξαιρέσεις για ορφανά, εμβόλια, παράγωγα αίματος



Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του clawback για την φαρμακοβιομηχανία. Πλέον, το 10% του συνολικού ποσού θα επιβαρύνει τις εταιρείες που προκαλούν τη μεγαλύτερη υπέρβαση δαπάνης (άρα τα ακριβά φάρμακα) και το 90% θα υπολογίζεται με βάση το μερίδιο αγοράς κάθε εταιρείας, όπως συνέβαινε και μέχρι σήμερα.

Onmed

Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία, σχεδιάζει μία σειρά από εξαιρέσεις από το clawback που θα αφορούν σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ορφανά φάρμακα, εμβόλια και παράγωγα αίματος.

Το νέο αυτό προέκυψε σήμερα Πέμπτη, μετά από συνάντηση του υπουργού Ανδρέα Ξανθού με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) για το νέο τρόπο υπολογισμού του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής που αφορά στη φαρμακευτική δαπάνη (claw back).

Στη συνάντηση, ο Α. Ξανθός αρχικά παρουσίασε τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί αυτήν την περίοδο το Υπουργείο Υγείας και αναμένεται να περιορίσουν το claw back, όπως τα κριτήρια HTA για την έγκριση των νέων φαρμάκων, η διαπραγμάτευση βιώσιμων τιμών αποζημίωσης και ο έλεγχος του όγκου συνταγογράφησης με την ενσωμάτωση θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Υγείας ανέλυσε στους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας την τελική πρόταση του υπουργείου Υγείας για τη δικαιότερη κατανομή του ποσού της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία υλοποιείται με υπουργική απόφαση που υπεγράφη σήμερα Πέμπτη 29/6/2017.

Σύμφωνα με το νέο τρόπο υπολογισμού του claw back το 10% του συνολικού ποσού θα επιβαρύνει τις εταιρείες που προκαλούν τη μεγαλύτερη υπέρβαση δαπάνης και το 90% θα υπολογίζεται με βάση το μερίδιο αγοράς κάθε εταιρείας, όπως συνέβαινε και μέχρι σήμερα.

Παράλληλα ο Α. Ξανθός μετά από τη συζήτηση με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, αποφάσισε να διερευνήσει το ενδεχόμενο εξαίρεσης από τη διαδικασία του claw back συγκεκριμένων κατηγοριών φαρμάκων που αφορούν ευπαθείς ομάδες ασθενών και χαρακτηρίζονται από ανελαστική ζήτηση (όπως ορφανά φάρμακα, εμβόλια και παράγωγα αίματος), για την προώθηση της οποίας θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση το επόμενο διάστημα.

Για το τελευταίο αξίζει να σημειωθεί, πως έχουν παλέψει πάρα πολύ τόσο Σύλλογοι ασθενών (όπως καρκινοπαθείς και ασθενείς με σπάνιες παθήσεις), όσο και εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, εκτιμώντας (οι τελευταίοι) πως το clawback αποτελεί απειλή για τα σπάνια νοσήματα αλλά και για τη βιωσιμότητα των εταιρειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου