Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

ΙΣΑ: Δημοσιεύθηκε σήμερα η Υπουργική Απόφαση για τα ληξιπρόθεσμα του ΕΟΠΥΥ

Δημοσιεύθηκε 29 Ιουνίου 2017

Ο Ι.Σ.Α., δια του Προέδρου του, είχε ζητήσει νομοθετική ρύθμιση τόσο αναφορικά με την καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή των οφειλομένων από τον ΕΟΠΥΥ, όσο και για το ζήτημα της παραγραφής. Δημοσιεύτηκε σήμερα η ΥΑ με Αριθμ. 2/48342/ΔΠΓΚΤροποποίηση της αριθμ. 2/57103/ΔΠΓΚ/23.6.2016 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών «Εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων» (Β΄ 1932).

Ειδικά για τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.) των οποίων οι κλάδοι υγείας εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 10 του άρθρου 29 του ν. 3918/2011 όπως ισχύει, το όριο του συνολικού ποσού του αιτήματος προσαυξάνεται κατά το ποσό των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που από 1.7.2017 βαρύνει τον προϋπολογισμό τους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 52 του ν. 4430/2016. Αντίστοιχα, για τον ΕΟΠΥΥ το όριο του συνολικού ποσού του αιτήματος μειώνεται κατά το ανωτέρω ποσό.

Οι φορείς προβαίνουν στην κατά προτεραιότητα εξόφληση των σχετικών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Η εξόφληση γίνεται με αύξουσα χρονολογική σειρά (προηγούνται οι παλαιότερες υποχρεώσεις) και σε κάθε περίπτωση δεν εξοφλούνται ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις επόμενου έτους πριν την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του προηγούμενου κάθε φορά έτους. Ειδικά για τον ΕΟΠΥΥ και τους φορείς που ενσωματώθηκαν σε αυτόν, η εξόφληση των υποχρεώσεων δύναται να γίνεται με χρονολογική σειρά για κάθε φορέα ξεχωριστά. Η σειρά εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων μπορεί να ανατρέπεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) όταν αφορούν σε δικαστικές αποφάσεις οι οποίες είναι εκτελεστές,

β) όταν προβλέπονται ποινές και πρόστιμα σε περίπτωση καθυστέρησης, όπως τόκοι υπερημερίας κ.λπ.,

γ) όταν αφορούν στην αντιμετώπιση επιτακτικών και επειγουσών αναγκών,

δ) όταν δεν προσκομίζονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά,

ε) όταν υφίστανται κωλύματα νομιμότητας για την εξόφληση τους.»

Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του επόμενου από τη λήψη της σχετικής επιχορήγησης μήνα, ενώ η προθεσμία αυτή δύναται να παρατείνεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις μετά από αιτιολογημένο αίτημα που υποβάλλεται στη ΔΠΓΚ του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μέσω της οικείας ΓΔΟΥ. Το πρόγραμμα επιχορήγησης για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ολοκληρώνεται την 30.6.2018.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών θα συνεχίσει αγωνιστικά και δυναμικά να παρεμβαίνει ώστε να πληρωθούν άμεσα οι ιατροί για τα δεδουλευμένα τους.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. 
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου