Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Εξοικονόμηση 110 δις δολ. από τα βιο-ομοειδή φάρμακα

Posted By: Αιμίλιος Νεγκής - Virus

Η μεγαλύτερη αποδοχή των βιο-ομοειδών φαρμάκων είναι δυνατόν να προσφέρει εξοικονόμηση έως και 110 δις δολάρια στα συστήματα υγείας Ευρώπης και ΗΠΑ μέχρι το 2020. Τα βιο-ομοειδή είναι για τα βιολογικά φάρμακα, ότι είναι τα γενόσημα για τα παραδοσιακά φάρμακα.

Πάνω από 80 βιολογικά φάρμακα εισήχθησαν στην αγορά φαρμάκων την τελευταία δεκαετία, όπως Humira, Enbrel κ.ά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου IMS, οι ετήσιες πωλήσεις βιολογικών φαρμάκων αναμένεται να φθάσουν τα 390 δις δολάριαέως το έτος 2020 και τότε θα αντιπροσωπεύουν το 28% των συνολικών πωλήσεωνφαρμάκων παγκοσμίως.

Μέχρι το ίδιο έτος, οι αναλυτές του IMS εκτιμούν ότι βιο-ομοειδή φάρμακα έχουν τη δυνατότητα να εισαχθούν σε αγορές, στις οποίες θα βιολογικά φάρμακα έχουν ετήσιες πωλήσεις πάνω από 40 δις ευρώ. Αθροιστικά, έως το έτος 2020, είναι δυνατόν να εξοικονομηθούν περισσότερα από 100 δις ευρώ χάρη στην εξάπλωση χρήσης των βιο-ομοειδών.

Ωστόσο, οι αναλυτές τονίζουν ότι η μείωση των τιμών δεν σημαίνει αυτομάτως ότι θα επέλθει εξοικονόμηση για τα συστήματα υγείας. Υπογραμμίζουν ότι χρειάζεται εκπαίδευση γιατρών, ασθενών και των πληρωτών για αξιοποιηθούν τα βιο-ομοειδή στο μέγιστο δυνατόν. Σήμερα, βρίσκονται υπό ανάπτυξη περίπου 50 διαφορετικά βιο-ομοειδή φάρμακα και η κυκλοφορία τους θα οδηγήσει σε έντονη ανταγωνισμό την επόμενη πενταετία.

Μόλις πριν λίγες ημέρες, η εταιρεία Sandoz που ανήκει στον όμιλο Novartis ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσει στη Βρετανία δύο βιο-ομοειδή φάρμακα: το Rixathon που είναι βιο-ομοειδές του MabThera (rituximab) και το Erelzi που είναι βιο-ομοειδές του Enbrel (etanercept).

Το πρώτο αφορά διάφορες νόσους, όπως λέμφωμα non-Hodgkin, χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, αλλά και αυτοάνοσα όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα και πολυαγγειίτιδα. Το δεύτερο αφορά άτομα, που πάσχουν από πολλές νόσους, όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα, σπονδυλαρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα κλπ. Και οι δύο θεραπείες εκτιμάται ότι μόνο στη Βρετανία αφορούν περίπου 2,8 εκατ. ανθρώπουςστη Βρετανία.

Το 2016, το βρετανικό σύστημα υγείας δαπάνησε περίπου 415 εκατ. λίρες για rituximab και etanercept. Αν και οι τιμές των βιο-ομοειδών δεν έχουν γίνει γνωστές, είναι πολύ ρεαλιστικό να υποθέσουμε ότι θα είναι φθηνότερα περίπου κατά 30%, προσφέροντας σημαντική εξοικονόμηση στο NHS. H Sandoz είναι η εταιρεία, που έχει τα περισσότερα (πέντε σκευάσματα) εγκεκριμένα βιο-ομοειδή φάρμακα στην Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου