Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Δείτε ποιες θα είναι οι αποδοχές των γιατρών των ΤΟΜΥ! Όλη η υπουργική απόφαση

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Τις αποδοχές των γιατρών αλλά και του προσωπικού που θα προσληφθεί στις νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) καθόρισαν τα συναρμόδια υπουργεία.

Άλλωστε με βάση τις δεσμεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στις ΤΟΜΥ θα προσληφθούν περίπου 3000 οικογενειακοί γιατροί και άλλοι επαγγελματίες υγείας, προσλήψεις που θα χρηματοδοτηθούν στην αρχική φάση από το ΕΣΠΑ.

Βέβαια οι γιατροί αυτοί με βάση τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας πρόκειται να ενταχθούν στο νέα σύστημα τον Ιούλιο. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Υπ.Υγείας: Σαρωτικές αλλαγές για όλους τους γιατρούς με το νέο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια»

Μέχρι στιγμής όμως είναι άγνωστο εάν …βγαίνουν οι ημερομηνίες καθώς προς ώρας φαίνεται ότι υπάρχουν προσκόμματα για την υιοθέτηση του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως λένε έγκυρες πηγές του HealthReport.gr.

Όπως και να χει κατά τον υπουργό Υγείας οι αποδοχές του προσωπικού των ΤΟΜΥ έχουν εξασφαλισθεί για τέσσερα χρόνια, όσο αναμένεται να διαρκέσουν και οι συμβάσεις τους. Αμέσως μετά, όπως είχε πει ο κ. Ξανθός στόχος είναι να ενταχθούν σε μόνιμη θέση στο ΕΣΥ.
Οι νέοι μισθοί των ΤΟΜΥ

Το ιατρικό προσωπικό που θα προσληφθεί θα είναι Γενικοί Γιατροί, Παθολόγοι και Παιδίατροι ώστε να αποτελέσουν τους λεγόμενους οικογενειακούς γιατρούς.

Οικογενειακοί γιατροί από τους οποίους θα πρέπει να περνούν όλοι οι πολίτες πριν φθάσουν στον ειδικό γιατρό πχ καρδιολόγο, πνευμονολόγο, ορθοπεδικό κλπ. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ αναλυτικά: «Θες γιατρό; Πέρνα πρώτα από τον οικογενειακό! Τι είπε ο υπ.Υγείας στους γιατρούς για το νέο σύστημα παραπομπών»

Πάντως με βάση την κοινή απόφαση των υπουργών Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομικών και Υγείας οι μηνιαίες αποδοχές τους καθορίζονται ως εξής:

«α. Ιατροί με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Παιδιατρικής λαμβάνουν τις αποδοχές και τα επιδόματα του Επιμελητή Α’ του Ε.Σ.Υ., σύμφωνα με τον ανωτέρω 1στ) σχετικό νόμο,

β. ΠΕ Νοσηλευτικής, ΠΕ Κοινωνικών Λειτουργών, ΠΕ Διοικητικού/ Οικονομικού, ΤΕ
Νοσηλευτικής, ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών, ΤΕ Επισκεπτών/τριών Υγείας, ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών και ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων λαμβάνουν τις μηνιαίες τακτικές αποδοχές σύμφωνα με τον ανωτέρω 1β) σχετικό νόμο.»

Γεγονός που σημαίνει πως ο γιατρός που θα προσληφθεί στις ΤΟΜΥ θα λαμβάνει μικτές αποδοχές 1712,70 ευρώ.
Πόσες είναι σήμερα οι αποδοχές των γιατρών με βάση τον νόμο του 2017

Με βάση τον τελευταίο μνημονιακό νόμο που ψηφίστηκε πριν λίγο καιρό, ο μηνιαίος βασικός μισθός του Μισθολογικού Κλιμακίου =1 του Συντονιστή Διευθυντή ορίζεται στο ποσό των χιλίων εννιακοσίων τριών ευρώ (1.903 €).

Ο βασικός μισθός των επόμενων μισθολογικών κλιμακίων μέχρι το Μισθολογικό Κλιμάκιο 16, διαμορφώνεται με πρόσθεση στο αμέσως προηγούμενο Μισθολογικό Κλιμάκιο του ποσού των εξήντα επτά ευρώ (67 €).

Ο μηνιαίος βασικός μισθός των λοιπών βαθμίδων των ιατρών διαμορφώνεται σε ποσοστό επί του αντίστοιχου Μισθολογικού Κλιμακίου του Συντονιστή Διευθυντή, ως εξής:

α. Διευθυντής και αντίστοιχοι 95%
β. Επιμελητής Α΄ και αντίστοιχοι 90%
γ. Επιμελητής Β΄ και αντίστοιχοι 78%
δ. Ειδικευόμενος 63%
ε. Μόνιμοι αγροτικοί ιατροί 61%.

– Ο μηνιαίος βασικός μισθός των Ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου διαμορφώνεται σε ποσοστό 61% του ΜΚ1 του Συντονιστή Διευθυντή, χωρίς περαιτέρω μισθολογική εξέλιξη.
Έτσι με βάση τον μισθό του Συντονιστή Διευθυντή οι υπόλοιποι γιατροί λαμβάνουν τις εξής βασικές μικτές αποδοχές σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο του 2017:

-Διευθυντής: 1807,85 ευρώ
-Επιμελητής Α΄: 1712,70 ευρώ
– Επιμελητής Β΄: 1484,34 ευρώ
– Ειδικευόμενος: 1198,89 ευρώ
– Μόνιμοι αγροτικοί ιατροί: 1160,83 ευρώ
– Ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου: 1160,83 ευρώ

Να σημειωθεί πως με βάση την υπουργική απόφαση η μισθοδοσία του προσλαμβανόμενου προσωπικού στις ΤΟΜΥ, θα καλύπτεται από ενωσιακούς πόρους, στο πλαίσιο τετραετούς συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος με αξιοποίηση πόρων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ η δαπάνη που θα προκληθεί θα βαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τα έτη 2017, 2018, 2019 και 2020.

3 σχόλια:

  1. Από 'ο,τι βλέπω θα πήξουν στο τάλαρο.... Ουρές θα κάνουν με 1150 καθαρά με τις κρατήσεις... και αμφίβολο μέλλον μετά το ΕΣΠΑ...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνο ......ηλίθιοι ή απολύτως ......καμμένοι ! Λαμπρό το μέλλον των ΤΟΜΥ που άλλωστε, όλοι σας θα το έχετε παρατηρήσει, προχωρούν με ......γοργούς ρυθμούς !

      Διαγραφή
  2. Τα τελευταία χρόνια, οι ειδικευμένοι γενικοί γιατροί καθώς είναι "παγωμένοι" οι διορισμοί τους στα Κέντρα Υγείας, καταλαμβάνουν θέσεις αγροτικών ιατρών. Άραγε τι θα γίνει μ'αυτούς στο νέο μισθολόγιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή