Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τις ιδιωτικές κλινικές – Ομάδα εργασίας στο υπουργείο Υγείας

Πρόσφατη ανάλυση της ICAP δείχνει πως η συνολική αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών Υγείας παρουσίασε μείωση της τάξης του 2% το 2016 σε σχέση με το 2015.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Σε αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών προχωρεί το υπουργείο Υγείας.

Με απόφαση του γενικού γραμματέα Γιώργου Γιαννόπουλου, συγκροτήθηκε εξαμελής ομάδα υπηρεσιακών παραγόντων, η οποία θα εισηγηθεί τις παρεμβάσεις στην πολιτική ηγεσία.

Επικεφαλής της ομάδας είναι η υπάλληλος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας του υπουργείου Λαμπρινή πολίτη, ενώ στην ομάδα μετέχει και ο ορθοπεδικός Ανδρέας Στεφόπουλος, ως εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Οι παρεμβάσεις έρχονται σε μία εποχή κατά την οποία οι ιδιωτικές κλινικές έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες εξαιτίας της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), τα τελευταία έξι χρόνος έχουν κλείσει σε ολόκληρη τη χώρα περίπου 40 θεραπευτήρια, από τις 190 μικρές και μεσαίες κλινικές.

Οι ιδιοκτήτες των κλινικών καταγγέλλουν πως το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη κίνησης, αλλά τα πολύ χαμηλά ποσά με τα οποία αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ τις νοσηλείες των ασφαλισμένων του και οι λοιπές επιβαρύνσεις (clawback).

Η εκτίμηση είναι πως κάθε κλινική σηκώνει ένα τεράστιο βάρος, με αποτέλεσμα το 60% των υπηρεσιών να παρέχει τελικά δωρεάν.

Κόστος

Οι μελέτες δείχνουν πως οι υψηλές προδιαγραφές γύρω από κτιριακές υποδομές, τεχνολογικό εξοπλισμό και τη σύνθεση προσωπικού των κλινικών, όπως διατυπώνονται στο Προεδρικό Διάταγμα 517/91, προκαλούν υψηλό κόστος ιδιαίτερα για τις κλινικές μικρής δυναμικότητας.

Πρόσφατη ανάλυση της ICAP δείχνει πως η συνολική αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών Υγείας (βάσει αξίας) παρουσίασε μείωση της τάξης του 2% το 2016 σε σχέση με το 2015.

Κατά κατηγορία, μείωση της τάξης του 3% εμφανίζουν τα συνολικά έσοδα των διαγνωστικών κέντρων και κέντρων αιμοκάθαρσης.

Η αγορά των μαιευτικών - γυναικολογικών κλινικών εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 2,5% περίπου, ενώ η αγορά των κλινικών (γενικές, ειδικές) μειώθηκε με ποσοστό περίπου 2,5%.

Απώλειες

Απώλειες καταγράφονται και για την υποκατηγορία των νευροψυχιατρικών κλινικών, το μέγεθος αγοράς των οποίων μειώθηκε κατά 8% περίπου την περίοδο 2016/15.

Οι κλινικές αποσπούν το μεγαλύτερο μερίδιο στο σύνολο της αγοράς των ιδιωτικών υπηρεσιών Υγείας, το οποίο εκτιμάται στο 60% περίπου για το 2016.

Οι μαιευτικές κλινικές συγκεντρώνουν περίπου το 16% των συνολικών εσόδων, ενώ το υπόλοιπο 24% μοιράζονται τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα – κέντρα αιμοκάθαρσης.

Οι γενικές κλινικές αντιπροσωπεύουν μερίδιο της τάξης του 80%, οι νευροψυχιατρικές κλινικές μερίδιο 7%, οι κλινικές αποκατάστασης μερίδιο 8% και το υπόλοιπο μοιράζονται οι ειδικές, μικτές και άλλες κατηγορίες κλινικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου