Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Αχαΐα:Αδειάζουν νοσοκομεία και πολυϊατρεία από γιατρούς - Κίνδυνος μη λειτουργίας τους!


Αποτέλεσμα εικόνας για νοσοκομεία

Η απειλή να αδειάσουν τα νοσοκομεία και το Πρωτοβάθμιο Δίκτυο Υγείας της Αχαϊας από γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό άλλων κατηγοριών είναι άμεση. Το Σεπτέμβριο λήγουν οι συμβάσεις σε περίπου 300 άτομα η μη ανανέωση της σύμβαση των οποίων θα σημάνει την αναστολή της λειτουργίας κλινικών και τμημάτων καθώς η λειτουργία τους είναι ήδη οριακή.

pelop.gr

«Η αρνητική αυτή εξέλιξη αφορά 50 επικουρικούς γιατρούς οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Επομένως γίνεται εύκολο αντιληπτό τι θα συμβεί εάν δεν ανανεωθεί η σύμβασή τους. Από τη στιγμή λοιπόν που η εργασιακή σχέση των συναδέλφων είναι στον αέρα, στον αέρα είναι και η λειτουργία των νοσοκομείων» δήλωσε στην «Π» ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας (ΕΙΝΑ) Δημήτρης Ζιαζιάς.

Ο ίδιος μιλάει για εμπαιγμό εκ μέρους της κυβέρνησης εις βάρος δεκάδων γιατρών οι οποίοι αυτή τη στιγμή κρατάνε ανοιχτό το δημόσιο σύστημα υγείας. «Πρόκειται για συναδέλφους που η παρουσία τους είναι καθοριστική Χωρίς αυτούς είναι σίγουρο, κι αυτό το αναγνωρίζουν και οι διοικούντες, ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν συγκεκριμένες κλινικές και τμήματα και να καλύπτονται τα προγράμματα εφημεριών.

Ανάλογο είναι και το πρόβλημα που θα προκύψει στο Πρωτοβάθμιο Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ). «Το Σεπτέμβριο που μας έρχεται τουλάχιστον για 9 γιατρούς τελειώνει η σύμβασή τους που σημαίνει η δημόσια δομή θα χάσει ψυχίατρο, γυναικολόγο ,2 βιοπαθολόγους, 1 οδοντίατρο, 1 ακτινοδιαγνώστη και 2 παιδιάτρους» ανέφερε στην «ΠτΚ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού του ΠΕΔΥ Πάτρας Χαράλαμπος Μπονάνος εξηγώντας πως:

« Οι εργασιακές σχέσεις δηλαδή των συναδέλφων μεσαιωνικού τύπου διαλύονται και ο πολίτης που έχει μάθει την ψυχίατρο του η την γυναικολόγο του θα μείνουν στον αέρα. Εδώ δηλαδή έχουμε να κάνουμε με την απόλυτη σχιζοφρένεια αντί να φροντίσουν έγκαιρα για την εξασφάλιση της σταθερής εργασιακής σχέσης νέων γιατρών που έχουν ήδη την πείρα να προσφέρουν δυστυχώς ακόμα 9 συνάδελφοι θα καταμετρηθούν η στην λίστα των ανέργων η στους αξιόλογους επιστήμονες που έφυγαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες του εξωτερικού».

«Αν φύγουν οι συμβασιούχοι θα αντιμετωπίσουμε σοβαρότατο πρόβλημα. Σήμερα κάνουμε τιτάνιο αγώνα για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες εάν εκτός από τους γιατρούς, χάσουμε τα 201 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που εργάζονται με συμβάσεις τα κουκιά δεν θα βγαίνουν πλέον».

Είναι η απάντηση που μας έδωσε στο σχετικό ερώτημα ο υποδιοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Δημήτριος Κωστακιώτης. Ωστόσο ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα ότι το υπουργείο δεν θα επιτρέψει να υπάρξει αυτή η διαρροή του προσωπικού. «Κατά 99,9% θα παραμείνουν στη θέση τους και θα γίνει παράταση της σύμβασης. Κι αυτό είναι μονόδρομος. Καλύπτουν σημαντικότατες ανάγκες του συστήματος υγείας και η αποχώρησή τους θα προκαλέσει πολλές δυσλειτουργίες. Δεν θα μπορούμε να λειτουργήσουμε. Επίσης σε αντίθεση με τους γιατρούς που υπάρχει η δυνατότητα της άμεσης επαναπροκύρυξης των θέσεών τους και η πρόσληψη μπορεί να γίνει μέσα σε μία ημέρα στις άλλες ειδικότητες εργαζομένων η διαδικασία αναπλήρωσή τους, λόγω περιορισμών, είναι πολύ δύσκολη».

Μαρίνα Ριζογιάννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου