
Στο πλαίσιο αυτό, η Πρόληψη αναδεικνύεται ως παρέμβαση κορυφαίας σημασίας στον αγώνα κατά των εξαρτήσεων. Παρά ταύτα, οι παρεμβάσεις αγωγής υγείας στους μαθητές με θέμα την πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, έχουν μειωθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια από τα συναρμόδια Υπουργεία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ ο αριθμός των προγραμμάτων αυτών στην Α/βάθμια Εκπαίδευση το 2001 αφορούσε το 30% των συνολικών παρεμβάσεων Αγωγής Υγείας, το 2015 οι παρεμβάσεις για το ίδιο θέμα μόλις που έφτασαν το 2,3% του συνόλου. Την ίδια σχολική χρονιά, οι αντίστοιχες παρεμβάσεις στη Β/βάθμια Εκπαίδευση “άγγιξαν” το 8%. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, το σχολικό έτος 2013-’14 είχαν πραγματοποιθεί παρεμβάσεις για το ζήτημα των ναρκωτικών σε 1.533 μαθητές, δηλαδή σε 63 σχολεία (πάνω από το 90% των παρεμβάσεων των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας είχαν ως θέμα την κυκλοφοριακή αγωγή, τη διατροφή κ.ο.κ.), όταν το σχολικό έτος 2003-’04 οι παρεμβάσεις για τον ίδιο σκοπό είχαν αντίκτυπο σε 34.320 μαθητές Β/βάθμιας Εκπαίδευσης ή αλλιώς σε 1.144 σχολεία.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά, η κάνναβη το 2015 αποτελούσε την πλέον διαδεδομένη παράνομη ουσία στην Ελλάδα, με τη χρήση της να επικεντρώνεται σε νεαρούς ενήλικες ηλικίας από 15 έως 34 ετών.

Σε ό,τι αφορά το αλκοόλ, επίσης, περίπου τα 3/4 των μαθητών ανέφεραν ότι είχαν καταναλώσει αλκοόλ τις τελευταίες 30 ημέρες, κάτι που δείχνει αρκετά μεγαλύτερη συχνότητα από τον μέσο όρο για όλες τις χώρες. Τέλος, ένα ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό από τον μέσο όρο ESPAD ανέφερε ότι κατά την ίδια περίοδο προχώρησε σε «βαριά» κατανάλωση αλκοόλ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου