Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Το ICD-10 μπήκε στην καθημερινή πρακτική των γιατρών και ο ΕΟΠΥΥ αποκτά καλύτερη «εικόνα»

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Από την Τετάρτη έχει μπει σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης με τους γιατρούς να καλούνται να συνδυάσουν το κάθε φάρμακο με συγκεκριμένη ασθένεια, βάσει προδιαγραφών του συστήματος ICD – 10. Αυτό αναμένεται να λύσει τα χέρια των ειδικών του ΕΟΠΥΥ που θα παρακολουθούν πιο στενά και ξεκάθαρα τι συνταγογραφεί, ποιος και γιατί...

Όπως αναφέρουν από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), "στην εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης κατά την καταχώρηση συνταγής είναι υποχρεωτική η συσχέτιση κάθε φαρμάκου που προστίθεται στη συνταγή με τουλάχιστον μία από τις ICD- 10 διαγνώσεις που έχουν προστεθεί σε αυτή. Κάθε φάρμακο, μπορεί να συσχετιστεί με μια ή περισσότερες ICD - 10 διαγνώσεις. Κατά την προσθήκη φαρμάκου, ο γιατρός πρέπει να συσχετίσει κάθε φάρμακο που προσθέτει, με τουλάχιστον μία ICD - 10 διάγνωση από αυτές που έχουν ήδη προστεθεί στη συνταγή. Σε κάθε φάρμακο υπάρχει πλέον ένα καινούργιο πεδίο διαγνώσεις προς συμπλήρωση.

Προκειμένου ο ιατρός να συσχετίσει φάρμακο με μία ή περισσότερες ICD – 10 διαγνώσεις, τότε επιλέγει μία ή περισσότερες τιμές από την λίστα που εμφανίζεται στο πεδίο "Διαγνώσεις". Η συσχέτιση κάθε φαρμάκου με τουλάχιστον μία ICD - 10 διάγνωση είναι υποχρεωτική”.

Το σύστημα ICD – 10 είναι Διεθνές Στατιστικό Σύστημα Ταξινόμησης Νοσημάτων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας και αυτό που κάνει, είναι να κωδικοποιεί τις παθήσεις . Είναι ως εκ τούτου χρήσιμο εργαλείο στην ομαδοποίηση και ανάλυση διαγνώσεων για επιδημιολογικούς λόγους, αλλά η εφαρμογή του στη χώρα μας αναμένεται να δώσει στον ΕΟΠΥΥ πιο σαφή εικόνα της "συνταγογραφικής συμπεριφοράς" κάθε γιατρού..

4 σχόλια:

  1. Ενώ πριν έγραφε κανείς πραζόλη με διάγνωση άνοιας. Εσείς που θέλετε να κάνετε ρεπορτάζ έχετε ποτέ επίγνωση της άγνοιας σας σε θέματα εκτός του αντικειμένου σας.Έχετε μήπως αντίληψη ότι αυξάνει ακόμη περισσότερο την ενασχόληση του γιατρού με ανούσια πράγματα . Ο σοβαρός γιατρός πάντα έγραφε διάγνωση για τα φάρμακα που χορηγούσε , το να αυξάνεις το χρόνο ενασχόλησης του γιατρού σε μια συνταγή ενώ παράλληλα κρατάς την ίδια αμοιβή συνεχίζεις να απαξιώνεις και να εξευτελίζεις τον επιστήμονα γιατρό δημιουργώντας παράλληλα στρεβλή εικόνα περί του τρόπου αντιμετώπισης του ασθενούς από το επίπεδο εξέτασης μέχρι τη χορήγηση της ενδεικνυόμενης αγωγής.Πρέπει επιτέλους να αντιληφθείτε όλοι ότι οι γιατροί δεν είναι μεσάζοντες της ανεπάρκειας του χρεοκοπημένου ΕΟΠΥΥ προς τους ασφαλισμένους του σε εξετάσεις και φάρμακα και σταματήστε να τους βάζετε σ΄αυτή τη θέση αν θέλετε να έχετε γιατρούς στη χώρα μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνάδελφε , σε αμόρφωτους ανθρώπους απευθύνεσαι, στην χώρα μας όποιος θέλει δηλώνει δημοσιογράφος!

      Διαγραφή
    2. Το αν ο γιατρός είναι μεσάζων του ΕΟΠΥΥ...είναι ακριβώς αυτό. Εκτός και αν ο γιατρός πληρώνεται επίσκεψη γράφει συνταγή και εξετάσεις στο δικό του συνταγολόγιο και μετά...ο ασθενής ψάχνει στον ΕΟΠΥΥ για να τα αντιγράψει κάποιος ταμιακός εοπυυίτης γιατρός.

      Διαγραφή
  2. Ετσι και αλλιώς απο το 2012 στην διάγνωση έμπαινε υποχρεωτικά Icd-10 .
    Τωρα απλά το γράφουμε εις διπλούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή