Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Ξεκινάει η διαδικασία εξόφλησης των Φαρμακοποιών για αναλώσιμα


Τα προβλήματα που έχουν προκύψει στη διαδικασία αποζημίωσης αναλώσιμων υλικών στους Φαρμακοποιούς, αλλά και την πορεία πληρωμής των τρεχουσών οφειλών τέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης του προεδρείου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σ. Μπερσίμη.

Τη συνάντηση ζήτησε ο ΠΦΣ μετά τις καταγγελίες για καθυστερήσεις στις πληρωμές φαρμακείων, αλλά για περικοπές συνταγών του Ιανουαρίου, λόγω λαθών που διαπιστώθηκαν κατά τον έλεγχο. Η επιβεβαίωση των περικοπών θα σήμαινε την καταγγελία της σύμβασης από τον ΠΦΣ, δεδομένου ότι οι δύο πλευρές φέρονται να είχαν συμφωνήσει να δοθεί μια “περίοδο χάριτος” τους πρώτους μήνες εφαρμογής των νέων συμβάσεων, καθώς δεν είχε τεθεί σε λειτουργία ακόμη το e-dapy προμηθευτών (διαβαστε εδώ).

Ενδεικτικό είναι πως οι πληρωμές στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης βρίσκονται πίσω 5 μήνες, με τους επικεφαλής του Συλλόγου της πόλης να εκφράζουν προβληματισμό και με τον τρόπο με τον οποίο έχει χειριστεί το θέμα ο ΠΦΣ (διαβαστε εδώ).

Απαντώντας στα ερωτήματα των Φαρμακοποιών, ο κ. Μπερσίμης ενημέρωσε πως έως τις 7 Ιουλίου θα εξοφληθούν οι απαιτήσεις των φαρμακοποιών για τον μήνα Απρίλιο, ενώ σε ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ τονίζεται ότι “ο χρόνος εξόφλησης των φαρμακοποιών σήμερα έχει περιοριστεί σημαντικά σε λιγότερο από 60 ημέρες, όταν το 2015 ξεπερνούσε τις 90 ημέρες”.

Παράλληλα, αύριο Παρασκευή αναμένεται ξεκινήσει η διαδικασία εξόφλησης των παρόχων για αναλώσιμα υλικά, με τον ΕΟΠΥΥ να υποστηρίζει ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται στην πληρωμή οφείλεται στο γεγονός ότι εντάχθηκαν για πρώτη φορά στη νέα διαδικασία ελέγχου τελικής εκκαθάρισης, αντί της πρακτικής του πρόχειρου λογιστικού ελέγχου. “Τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζονται καθημερινά”, σημειώνει ο ΕΟΠΥΥ, αλλά καλεί όποιους φαρμακοποιούς διαφωνούν με τις περικοπές που τους επιβάλλονται, να καταθέσουν ένσταση, αναφέροντας πως καιέχει προβλεφθεί αυστηρό χρονοδιάγραμμα διεκπεραίωσης του σχετικού αιτήματος. Σύμφωνα με τον Οργανισμό το ποσοστό των περικοπών ανέρχεται μέχρι σήμερα μόλις στο 2,21% των οριστικοποιημένων υποβολών για υγειονομικό υλικό.

«Ο έλεγχος και ο εξορθολογισμός του συστήματος είναι μονόδρομος και στην προσπάθεια αυτή, ο Π.Φ.Σ. είναι αρωγός με πνεύμα συνυπευθυνότητας. Γι’ αυτό το λόγο συμφωνήσαμε με τον Σύλλογο πριν από λίγους μήνες για τη χορήγηση ιατροτεχνολογικών υλικών από τα φαρμακεία. Ένα έργο εξαιρετικά σημαντικό σε θεραπευτικούς όρους για την Υγεία των Πολιτών αλλά και σε οικονομικούς για τον Οργανισμό με περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ προϋπολογισμό», δήλωσε ο κ. Μπερσίμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου