Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Στο στόχαστρο του υπ.Υγείας οι ιδιώτες γιατροί! Οι 5 αλλαγές που προωθούνται

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Πέντε αλλαγές προωθεί το υπουργείο Υγείας στον ιδιωτικό τομέα της υγείας και στους ιδιώτες γιατρούς.

Σοβαρές στρεβλώσεις θεωρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι επικρατούν στον τομέα της ιδιωτικής υγείας, γι αυτό και σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) περιέγραψε –όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr – πέντε στρεβλώσεις που σχετίζονται και με τους ιδιώτες γιατρούς και σκοπεύει άμεσα να τις τροποποιήσει.

Συγκεκριμένα οι πέντε στρεβλώσεις κατά τον υπουργό Υγείας είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες του HealthReport.gr:

1.Ο ιδιωτικός τομέας έχει υπερδιογκωθεί τα τελευταία χρόνια.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιδιώκει να ενισχύσει το δημόσιο τομέα της Υγείας και να μειώσει αντίστοιχα τον ιδιωτικό τομέα ώστε να λειτουργεί συμπληρωματικά.
2.Η εξειδίκευση των γιατρών είναι μία στρέβλωση.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr ο υπουργός Υγείας μιλώντας στους εκπροσώπους του ΠΙΣ διατύπωσε την άποψη πως δε θα έπρεπε να υπάρχει τόσο μεγάλη εξειδίκευση των γιατρών στη χώρα μας.

Γι αυτό άλλωστε και αναμένεται να προχωρήσει σε περισσότερες προσλήψεις οικογενειακών γιατρών στο νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).


Κατά τον υπουργό Υγείας μόνο 1 γιατρός ανά 25.000 κατοίκους θα πρέπει να είναι εξειδικευμένος και συμβεβλημένος με το δημόσιο σύστημα.

Ωστόσο με τη μέτρηση αυτή αναμένεται να μειωθούν δραστικά οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες εξειδικευμένους γιατρούς. Γεγονός όμως που θα επιφέρει και νέες δυσκολίες πρόσβασης των ασθενών σε ειδικούς γιατρούς.
3.Η έλλειψη παραπομπής από τον οικογενειακό γιατρό στον ειδικό είναι στρέβλωση.

Κατά τον υπουργό Υγείας το υπάρχον σύστημα θα πρέπει να αλλάξει άμεσα και οι ασθενείς να πηγαίνουν σε ειδικό γιατρό, πχ σε καρδιολόγο, σε πνευμονολόγο, ορθοπεδικό κ.λ.π. μόνο εφόσον θα περνούν από τον οικογενειακό τους γιατρό.


Το λεγόμενο σύστημα παραπομπών ή gate keeping προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις στους ιατρικούς κύκλους, καθώς θεωρούν ότι σε μία εποχή εξειδίκευσης αυξάνονται τα εμπόδια για τους ασθενείς.

4.Οι πληρωμές των γιατρών κατά πράξη και περίπτωση είναι στρέβλωση για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Γι αυτό εξάλλου προωθείται νέο σύστημα πληρωμών στους γιατρούς που ουσιαστικά θα περιλαμβάνει μία πάγια αντιμισθία ανεξάρτητα από τον αριθμό των ασθενών που θα εξετάζουν.

5.Το υπάρχον σύστημα είναι ιατροκεντρικό και αποτελεί στρέβλωση.

Γι αυτό και ο υπουργός υγείας όπως ανέφερε στους γιατρούς αυτό θα αλλάξει.

Πάντως για τις νέες συμβάσεις που θα συνάψει ο ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες γιατρούς, ο Ανδρέας Ξανθός διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους τους ΠΙΣ, όπως τονίζουν πληροφορίες του HealthReport.gr, ότι θα υπάρξει εκτενής διαβούλευση.

3 σχόλια:

  1. Εγω θα ελεγα να κανουμε το συστημα που ειχαμε παλαιοτερα, δηλαδη η καθε φυλη να εχει το μαγο της και να απευθυνεται μονο εκει. Απλα και καθαρα πραγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά, κάντε αυτά που πιστεύει ο υπουργός και θα δείτε που θα πάνε τα ποσοστά σας...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στρεβλό είναι το υπόδουλο πολιτικό προσωπικό της χώρας. Εχουν την μοναδική ικανότητα να μετατρέπουν την όποια ευλογία έχει απμείνει στον τόπο σε κατάρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή