Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Ιδού πως έγιναν τα «γαλάζια» ρουσφέτια από ΚΕΕΛΠΝΟ και Ντυνάν



Posted By: Αιμίλιος Νεγκής - Virus

Οι ισχυρισμοί του Ανδρέα Μαρτίνη για ρουσφέτια της ΝΔ μέσω του Ντυνάν έχουν ισχυρή δόση αλήθειας. Τα στοιχεία που φέρνουμε σήμερα στο φως δείχνουν ότι, πράγματι, το 2007, δεκάδες «γαλάζια παιδιά» μονιμοποιήθηκαν από το παράθυρο στο Δημόσιο μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και Ντυνάν.

Οι περισσότεροι προσλήφθηκαν εκτός ΑΣΕΠ με τρίμηνη σύμβαση και μέσα σε λίγες ημέρες έγιναν αορίστου χρόνου! Νομικά το «παράθυρο» άνοιξε στις 18 Ιουνίου 2007 με τη δημοσίευση του νόμου για τις προμήθειες των νοσοκομείων του ΕΣΥ (νόμος 3580). Το άρθρο 20 ανάμεσα στα άλλα προέβλεπε ότι:

«Επιτρέπεται η απόσπαση, μετάταξη ή μεταφορά προσωπικού, που υπηρετεί σε εποπτευόμενα από το υπουργείο Υγείας ΝΠΙΔ ή ΔΕΚΟ, στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας και σε ΝΠΔΔ του ίδιου υπουργείου με απόφαση του υπουργού Υγείας. Οι υπάλληλοι δεσμεύουν υφιστάμενες κενές οργανικές θέσεις μόνιμων υπαλλήλων ή υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ενώ ελλείψει κενών οργανικών θέσεων, οι υπάλληλοι τοποθετούνται σε προσωποπαγείς θέσεις, οι οποίες καταργούνται με την αποχώρησή τους από την υπηρεσία».

Οι αποφάσεις

Όπως όλοι γνωρίζουμε, συνήθως, μετά από τη δημοσίευση ενός νόμου καθυστερεί επί μήνες η έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων. Όχι όμως σε αυτή την περίπτωση. Μόλις 4 ημέρες από τη δημοσίευση του νόμου σε ΦΕΚ, δηλαδή, στις 22 Ιουνίου ο Δ. Αβραμόπουλος υπογράφει την απόφαση (υπ. αριθμ. 81919), με την οποία μεταφέρονται στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας και σε προσωποπαγείς θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου 17 υπάλληλοι του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και ένας υπάλληλος του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν.

Την ίδια ημέρα, υπογράφει νέα απόφαση (υπ. αριθμ. 81923), με την οποία μεταφέρονται – όπως με την προηγούμενη απόφαση- άλλοι 57 υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ κι ένας υπάλληλος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Στις 3 Αυγούστου, νέα απόφαση (υπ. αριθμ. 100795), με την οποία μεταφέρονται στο υπουργείο Υγείας άλλοι 3 υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ και 3 του Ντυνάν.

Συνολικά, λοιπόν, μέσα σε λίγες μέρες μετακινήθηκαν σε προσωποπαγείς θέσεις 77 υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ, 4 του Ερρίκος Ντυνάν και ένας του Ωνασείου – στη συντριπτική τους πλειοψηφία διοικητικοί υπάλληλοι ΔΕ, ΤΕ και ΠΕ. Δεν αποκλείεται, όμως, να υπάρχουν και άλλοι, πολλοί περισσότεροι. Ο ίδιος ο κ. Μαρτίνης έκανε λόγο για δεκάδες ρουσφετολογικές μετακινήσεις μόνο από το Ντυνάν.

Βέβαια, κάποιος μπορεί να ρωτήσει: Μήπως, το υπουργείο Υγείας είχε ελλείψεις διοικητικών υπαλλήλων; Από το γεγονός ότι μετακινήθηκαν σε προσωποπαγείς θέσεις σημαίνει ότι δεν υπήρχαν κενές οργανικές θέσεις. Είναι κοινό μυστικό επίσης ότι στο υπουργείο Υγείας ήδη υπηρετούσε αδικαιολόγητα μεγάλος αριθμός υπαλλήλων (περίπου 800).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν έχει δημιουργηθεί με δαπάνη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και λειτουργούσε ως κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό ίδρυμα. Από την ίδρυσή του, διέθετε μόνο το 20% των κλινών του στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ και των λοιπών ασφαλιστικών οργανισμών. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση της ΝΔ μετακίνησε στο υπουργείο Υγείας υπαλλήλους από ένα ίδρυμα, το οποίο κατά 80% λειτουργούσε όπως και τα υπόλοιπα ιδιωτικά θεραπευτήρια!

Παλιά υπόθεση

Δεν φταίει μόνο ο Δημ. Αβραμόπουλος για την σκανδαλώδη αυτή υπόθεση. Οι περισσότεροι υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ προσλήφθηκαν με ολιγόμηνες συμβάσεις επί Νικήτα Κακλαμάνη το 2005. Εκτός ΑΣΕΠ και χωρίς έγκριση του υπουργικού συμβουλίου.

Τότε το επιχείρημα της διοίκησης του κέντρου και του κ. Κακλαμάνη ήταν ότι οι προσλήψεις ήταν αναγκαίες μπροστά στο ενδεχόμενο μίας πανδημίας γρίπης. Αλίμονο όμως αν θα αντιμετωπίζαμε την πανδημία με διοικητικούς υπαλλήλους! Αυτό θα αποτελούσε επιστημονική πρωτοτυπία παγκόσμιας εμβέλειας.

Περίπου 150 υπάλληλοι προσλήφθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο από την 1η Μαρτίου έως και τις 26 Μαΐου του 2005 με σύμβαση ορισμένου χρόνου (από έναν έως και μερικούς μήνες). Στις 27 Μαΐου, λοιπόν, η σύμβασή τους μετατράπηκε σε αορίστου χρόνου, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

Υπάρχουν μάλιστα κάποιοι, που φαίνεται ότι προσλήφθηκαν με σύμβαση έργου μία μόλις ημέρα πριν η σύμβασή τους μετατραπεί σε αορίστου χρόνου! Ακόμη, ανάμεσα στους μονιμοποιηθέντες, περιλαμβάνονταν και λίγοι υπάλληλοι, που είχαν προσληφθεί επίσης από το παράθυρο επί ΠΑΣΟΚ! Γι’ αυτό και δεν αντέδρασε κανείς από την τότε αξιωματική αντιπολίτευση…

Να θυμίσουμε, δε, ότι εκείνη την περίοδο ή κυβέρνηση είχε αφήσει στα κρύα του λουτρού δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους, στους οποίους προεκλογικώς είχε υποσχεθεί να τους μονιμοποιήσει.

Βόλεμα ημετέρων

Βόλεμα ημετέρων και πολιτευτών όλων των κομματικών αποχρώσεων έκανε ο Δ. Αβραμόπουλος και το Δεκέμβριο του 2008, με ρυθμίσεις που συμπεριλήφθηκαν τελευταία στιγμή στον νόμο για το κάπνισμα (Ν.3730/23-12-2008) και ενώ το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης ήταν στραμμένο στα έκτροπα στο κέντρο της Αθήνας.

Ειδικότερα, με το άρθρο 26, βολεύτηκαν άτομα, που έχουν υπηρετήσει ως διοικητές ή υποδιοικητές σε ΔΥΠΕ, νοσοκομεία ή άλλο φορέα, που εποπτεύει το υπουργείο Υγείας και παράλληλα είναι υπάλληλοι υπουργείων ή άλλων δημόσιων υπηρεσιών ή ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού. Όπως αναφέρει το επίμαχο άρθρο, όλοι οι προαναφερόμενοι μπορούσαν πλέον να μεταταχθούν στο υπουργείο Υγείας ή σε ΝΠΔΔ, που εποπτεύεται απ’ αυτό, εφόσον έχουν συμπληρώσει διετή υπηρεσία σε θέση διοικητή ή υποδιοικητή.

Η μετάταξη διενεργείται χωρίς να απαιτείται γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου σε κενή οργανική θέση του ίδιου κλάδου και κατηγορίας. Αν αυτή δεν υπάρχει κενή οργανική θέση, προβλέπεται ότι γίνεται σε προσωρινή θέση, η οποία καταργείται με την αποχώρηση του υπαλλήλου.

Προφανώς, όλα αυτά τα χρόνια επωφελήθηκαν γαλάζιοι και πράσινοι ημέτεροι, που υπηρέτησαν στο δημόσιο και διορίστηκαν ως διοικητές στα νοσοκομεία επί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ο αριθμός των ατόμων, που επωφελήθηκαν της ρύθμισης, είναι άγνωστος, αλλά εκτιμάται ότι πρέπει να είναι μερικές δεκάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι εν λόγω ρύθμιση δεν υπήρχε στο σχέδιο νόμου, που κατατέθηκε στη Βουλή και προστέθηκε εκ των υστέρων.

Ακόμη, με το άρθρο 8 του ίδιου νόμου, βολεύτηκαν γιατροί, που άσκησαν ή είχαν ασκήσει καθήκοντα ως μετακλητοί σε θέσεις προσωπικού ειδικών θέσεων. Ανάμεσά τους είναι προφανώς και άτομα, που υπηρέτησαν ως σύμβουλοι στα γραφεία υπουργών και υφυπουργών.

Η ρύθμιση λοιπόν προβλέπει ότι αν την περίοδο, που ασκούσαν τα καθήκοντά τους κλήθηκαν να αρχίσουν ή να ολοκληρώσουν την ιατρική τους ειδίκευση, τότε γίνονται δεκτοί, μετά την αποχώρησή τους από τη μετακλητή θέση ως υπεράριθμοι στις θέσεις της ιατρικής ειδικότητας στις οποίες εκλήθησαν. Μάλιστα, η διάταξη ίσχυσε αναδρομικώς από την 1η Σεπτεμβρίου του… 2007.

Το άρθρο 21 επέκτεινε μία ρύθμιση, που ψηφίστηκε το 2003 επί ΠΑΣΟΚ με τον νόμο 3209. Αυτός έδινε την δυνατότητα σε γιατρούς και οδοντίατρους, που υπηρετούσαν σε προσωποπαγείς θέσεις ως υπεράριθμοι να μετατεθούν σε νοσοκομεία ή κέντρα υγείας της οικείας διοικητικής περιφέρειας. Ο νέος νόμος λοιπόν παρείχε τη δυνατότητα μετάθεσης σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας όλης της χώρας.

Εύλογα γεννιέται το ερώτημα: Όλα αυτά τα χρόνια, πόσοι αλήθεια και ποιοι επωφελήθηκαν όλων αυτών των ρουσφετολογικών ρυθμίσεων, που είχε περάσει η κυβέρνηση Καραμανλή πριν από μία δεκαετία; Μόνο τυχαίο δεν είναι που ως χώρα φθάσαμε στο χείλος της καταστροφής. Αυτά «πληρώνουμε» σήμερα…

2 σχόλια:

  1. Καταγγελίες και αποκαλύψεις επί παραγραφέντων.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μήπως να θυμίσω στον κ. Νεγκή και την εξωπραγματική παραγγελία των 22.000.000 αντιγριπικών εμβολίων ενώ τελικά εμβολιάσθηκαν λιγότεροι από 100.000. Έχει απολογηθεί για αυτό το οικονομικό έγκλημα ο κ. Αβραμόπουλος. Όχι αλλά για να τον τιμωρήσουν τον διόρισαν Ευρωπαίο Επίτροπο για το μεταναστευτικό οπού και πάλι διαπρέπει δια της απουσίας του.. κάπου θα τρώει τυρόπιτες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή