Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Παπακώστα: Ερώτηση για τις νέες Οδηγίες προς τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς



Ερώτηση προς το υπουργείο Υγείας κατέθεσε η Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, με θέμα τις νέες οδηγίες του ΕΟΠΥΥ προς τους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό ιατρούς.

Onmed.gr

Να σημειωθεί, ότι οι οδηγίες περιλαμβάνουν μέγιστο ημερήσιο αριθμό επισκεπτών – ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους ιατρούς, καθώς δεν θα μπορούν να δέχονται περισσότερες από 20 επισκέψεις αυτής της κατηγορίες την ημέρα. Η Βουλευτής αναφέρει, πως σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, επιχειρείται με αυτό τον τρόπο η αποφυγή εξάντλησης του πλαφόν των 200 επισκέψεων εντός των πρώτων ημερών του μήνα. Επιπλέον ορίζεται, πως κάθε επίσκεψη πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 15 λεπτά.

Η Κατερίνα Παπακώστα επισημαίνει, πως σύμφωνα με τους συμβεβλημένους ιατρούς, οι οδηγίες απλά μετατοπίζουν το πρόβλημα της μη εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, καθώς το πλαφόν των 200 επισκέψεων τον μήνα παραμένει σε ισχύ. Προτείνει μάλιστα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, να οριστεί ανώτατο όριο ασφαλισμένων, το οποίο μπορεί να εξυπηρετεί ένας συμβεβλημένος ιατρός.

Αναφορικά με τον ελάχιστο χρόνο που πρέπει να διαρκεί μία επίσκεψη, η βουλευτής σημειώνει πως θα πρέπει να αφήνεται στην κρίση του ιατρού.

Η Κατερίνα Παπακώστα ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό αν ο περιορισμός των ημερησίων επισκέψεων θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μη εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων ή αν αποτελεί απλά μέτρο μετατόπισής του και αν προτίθεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο καλύπτονται οι ασφαλισμένοι από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς. Τέλος, ρωτά αν η επιβολή ελάχιστου χρόνου επίσκεψης θα συμβάλλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Αναλυτικά, η ερώτηση της βουλευτού έχει ως εξής:

«Οι νέες οδηγίες που ανακοινώθηκαν στις 23/6/2017 από τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και αφορούν στις ιατρικές επισκέψεις των ασφαλισμένων, έχουν γεννήσει απορίες στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται, ορθά, η υποχρέωση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιατρών να καταχωρούν καθημερινά στο e-ΔΑΠΥ τις εκτελεσμένες και τις προγραμματισμένες ιατρικές επισκέψεις των ασφαλισμένων, προκειμένου να εξαλείφουν φαινόμενα μη εξυπηρέτησης.

Ωστόσο, οι νέες οδηγίες περιλαμβάνουν μέγιστο ημερήσιο αριθμό επισκεπτών - ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους ιατρούς. Συγκεκριμένα, καθημερινά οι ιατροί δεν θα μπορούν να δέχονται περισσότερες από 20 επισκέψεις αυτής της κατηγορίας. Ο λόγος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι να μην εξαντλείται, εντός των πρώτων ημερών του μήνα, το πλαφόν των 200 επισκέψεων. Επιπλέον, ορίζεται πως κάθε επίσκεψη θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 15 λεπτά. Τέλος, οι συμβεβλημένοι ιατροί καλούνται να δηλώσουν στο e-ΔΑΠΥ το ωράριο λειτουργίας των ιατρείων τους.

Οι εν λόγω οδηγίες, σύμφωνα με τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς, δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της μη εξυπηρέτησης ασφαλισμένων, αλλά το μετατοπίζουν, καθώς το πλαφόν των 200 επισκέψεων τον μήνα παραμένει σε ισχύ. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση, πρέπει να οριστεί νέος τρόπος κάλυψής τους, από τους συμβεβλημένους ιατρούς. Θεωρώ ότι είναι δικαιότερος τρόπος ο ορισμός ανώτατου ορίου ασφαλισμένων, ο οποίος να μπορεί να εξυπηρετεί ένας συμβεβλημένος ιατρός.

Σε ότι αφορά στον καθορισμό ελάχιστου χρόνου επίσκεψης ανά δικαιούχο, θα πρέπει να αφήνεται στην κρίση του ιατρού, πόσος χρόνος απαιτείται για να εξετάσει έναν ασθενή – ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ. Οι ιατροί ως επιστήμονες οι οποίοι ασκούν ένα τόσο σοβαρό λειτούργημα, αφιερώνουν στον εκάστοτε ασθενή όσο χρόνο εκτιμούν πως απαιτείται ώστε να διαμορφώσουν άποψη για την υγεία του.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ο περιορισμός των ημερησίων επισκέψεων θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μη εξυπηρέτησης ασφαλισμένων ή είναι απλά ένα μέτρο μετατόπισής του;

2. Προτίθεστε να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο καλύπτονται οι ασφαλισμένοι από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς;

3. Πιστεύετε πως η επιβολή ελάχιστου χρόνου επίσκεψης θα συμβάλλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου