Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Φάρμακα για Ηπατίτιδα C για όλους τους ασθενείς ακόμη και από πρώιμο στάδιο! Συμφωνία ΕΟΠΥΥ – φαρμακευτικές

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Ακόμη και από πρώιμο στάδιο θα μπορούν να ξεκινούν τη θεραπεία με καινοτόμα φάρμακα οι ασθενείς που πάσχουν από ηπατίτιδα C, μετά τη συμφωνία που έγινε μεταξύ ΕΟΠΥΥ και φαρμακευτικών εταιρειών.

Συμφωνία για την πρόσβαση των ασθενών σε νέες καινοτόμες θεραπείες υψηλού κόστους υπεγράφη μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και φαρμακευτικών εταιρειών.

Η συμφωνία αφορά στα νεώτερης γενιάς φάρμακα κατά της ηπατίτιδας C, στα οποία πλέον θα έχει πρόσβαση πενταπλάσιος αριθμός ασθενών και είναι αποτέλεσμα της εντατικής διαβούλευσης της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με τις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες διαθέτουν αυτά τα φάρμακα.

Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τα φάρμακα της Ηπατίτιδας C ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις και για άλλα ακριβά φάρμακα. Διαβάστε ΕΔΩ: «Ξεκινούν τα «παζάρια» για τις τιμές στα φάρμακα της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας! Οι επιπτώσεις στους ασθενείς»

Μετά τη συμφωνία, όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας, είναι δυνατή η διευρυμένη πρόσβαση των ασθενών με ηπατίτιδα C σε καινοτόμες θεραπείες, καθώς με τη συμφωνία επιτεύχθηκε σημαντική μείωση στο κόστος θεραπείας ανά ασθενή, διασφαλίζοντας τη Δημόσια Υγεία και το Δημόσιο Συμφέρον.
Τι αλλάζει

Μέχρι τώρα ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αποζημίωνε ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο της ηπατίτιδας C. Με τη συμφωνία, εντάσσονται πλέον σε θεραπεία και ασθενείς που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο της νόσου, περιορίζοντας τον κίνδυνο μετάδοσής της και παρέχοντας ταυτόχρονα καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η συμφωνία δημιουργεί ένα σταθερό δημοσιονομικό περιβάλλον με επωφελείς οικονομικούς όρους για την Πολιτεία, που ευνοούν την επίτευξη των παρακάτω στρατηγικών στόχων:

α) Πρόσβαση 5πλάσιου αριθμού ασθενών στις νέες θεραπείες.

β) Ένταξη σε νέες καινοτόμες θεραπείες ασθενών στα πρώιμα στάδια της νόσου ή με συγκεκριμένες συννοσηρότητες (όπως ασθενείς με αιμορροφιλία, θαλασσαιμία, AIDS).

γ) Εναρμόνιση της Ελληνικής Πολιτείας με την στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C.

Παράλληλα ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αναπτύσσει και βελτιώνει συνεχώς το ηλεκτρονικό Μητρώο της Ηπατίτιδας C, σε μία προσπάθεια διαρκούς ποιοτικού ελέγχου των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου