Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Ο ΙΣΑ ζητά την κάλυψη του εμβολίου της Μηνιγγίτιδας Β

Δυστυχώς το εμβόλιο για την Μηνιγγίτιδα Β βρίσκεται εκτός του νέου Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού, αναφέρει ο ΙΣΑ.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει λάβει πολλές καταγγελίες από ιατρούς και ασθενείς για τη μη δυνατότητα συνταγογράφησης του εμβολίου για την Μηνιγγίτιδα Β.

Onmed.gr

Πρέπει να επισημανθεί ότι όλες οι ηλικιακές ομάδες μπορούν να προσβληθούν από τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, με τα βρέφη, νήπια, έφηβους και νεαρούς ενήλικες να αποτελούν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς, σημειώνει ο ΙΣΑ και συνεχίζει. Τo βακτήριο (Neisseria Meningitidis ή μηνιγγιτιδόκοκκος) που προκαλεί τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο διακρίνεται σε πέντε οροομάδες (Α, B, C, W-135 και Y). Η οροομάδα τύπου Β (MenB) ευθύνεται για την πλειοψηφία των περιστατικών (περίπου 90%) στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα. Η εξέλιξη της νόσου είναι ταχύτατη και μπορεί να επιφέρει το θάνατο σε διάστημα 24 – 48 ωρών από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων, τα οποία συχνά μοιάζουν με αυτά της γρίπης, όπως ο πυρετός, ο έμετος και η κεφαλαλγία.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), περίπου 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται καταλήγει παρά τη θεραπεία. Επιπλέον, 1 στα 5 άτομα που επιβιώνουν εμφανίζει σοβαρές μόνιμες αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη, επιληπτικούς σπασμούς, απώλεια της ακοής και μαθησιακές δυσκολίες, ενώ είναι δυνατό να υποστεί και ακρωτηριασμό άκρων.

Ο εμβολιασμός αποτελεί την αποτελεσματικότερη πρόληψη και προστασία έναντι της νόσου. Ο εμβολιασμός είναι αποδεδειγμένα ένα από τα πιο οικονομικώς αποδοτικά επιστημονικά επιτεύγματα της σύγχρονης εποχής για τη δημόσια υγεία. Είναι μία από τις ελάχιστες υπηρεσίες υγείας που κοστίζει πολύ λίγο συγκριτικά με τα τεράστια οφέλη που προσφέρει στην υγεία και την ευημερία των πληθυσμών. Οι γονείς που επιθυμούν να ενημερωθούν περισσότερο σχετικά με τη μηνιγγίτιδα καλούνται να απευθυνθούν και να συμβουλευθούν τον παιδίατρό τους.

Το παρόν διαθέσιμο τετραδύναμο συζευγμένο εμβόλιο προσφέρει προστασία από της οροομάδες A, C, W-135 και Y του μηνιγγιτιδόκοκκου. Αυτό σημαίνει ότι μένει ακάλυπτη η οροομάδα Β. Δυστυχώς όμως το εμβόλιο για την Μηνιγγίτιδα Β βρίσκεται εκτός του νέου Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού.

Αξιοσημείωτη είναι η υποστήριξη από την επιστημονική κοινότητα, σχετικά με την αναγκαιότητα του εν λόγω εμβολίου. Μάλιστα η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, συνέστησε στην παιδιατρική κοινότητα τον εμβολιασμό με το εμβόλιο για τον μηνηγγιτιδόκοκο τύπου Β από την ηλικία των 2 μηνών. Στην χώρα μας όμως το κόστος του εμβολίου αυτού καλούνται να το καλύψουν οι ίδιοι οι γονείς.

Εν όψει της προστασίας της δημόσιας υγείας αιτούμαστε όπως θεσμοθετηθεί άμεσα η δυνατότητα συνταγογράφησης του εμβολίου της Μηνιγγίτιδας Β.''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου