Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

ΠΟΣΙΠΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ

ΠΡΟΣ: Υπουργό Υγείας κο Α. Ξανθό
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: 1) Αν. Υπουργό Υγείας κο Π. Πολάκη
2) Υπουργό Οικονομικών κο Ε. Τσακαλώτο
3) Υπουργό Εργασίας κα Ε. Αχτσιόγλου
4) Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κο Σ. Μπερσίμη 
5) ΠΙΣ και Ιατρικούς Συλλόγους

ΘΕΜΑ: Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Κε Υπουργέ

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε στις 30 Ιουνίου λήγει η προθεσμία εξόφλησης των ληξιπροθέσμων μέχρι και το 2011 οφειλών των προ του ΕΟΠΥΥ Ταμείων, μετά δε την ημερομηνία αυτή, τα ποσά που έχουν εκταμιευτεί γι’ αυτόν τον σκοπό, θα επιστραφούν.

Αρκετά Ταμεία (ΤΣΑΥ, ΤΑΥΤΕΚΩ κλπ) με δική τους υπαιτιότητα, ύστερα από 10 ολόκληρα χρόνια, λόγω ανοργανωσιάς, αδιαφορίας και ατιμωρησίας, δεν έχουν κάνει καμία διεκπεραιωτική εργασία για τον έλεγχο και την εκκαθάριση των υποβολών των συμβεβλημένων παρόχων τους, με αποτέλεσμα οι αμοιβές των κόπων πολλών μηνών των δικαιούχων γιατρών να κινδυνεύουν άμεσα εξανεμισθούν λόγω παραγραφής των απαιτήσεων τους.

Έτσι όμως δεν κτίζεται η εμπιστοσύνη μεταξύ Κράτους και Πολιτών.

Δεν είναι δυνατόν από την μια πλευρά η Πολιτεία να έχει μόνο απαιτήσεις από τους υπηκόους της τις οποίες και να επιβάλλει με τον σκληρότερο τρόπο (πρόστιμα, τόκους, κατασχέσεις, φυλακίσεις, διαπομπεύσεις κλπ), από δε την άλλη πλευρά να επιφυλάσσει για τον εαυτό της (η Πολιτεία), την ασυνέπεια, την αδικία, την ανοχή, και το ακαταδίωκτο.

Με αυτόν τον τρόπο, καλλιεργεί τις αμυντικές στάσεις και ενέργειες των Πολιτών απέναντι στο Κράτος όπως είναι η αποφυγή φόρων και λοιπών υποχρεώσεων, η παραβατικότητα προς εξισορρόπηση των αναίτιων απωλειών, η καχυποψία σε κάθε ενέργεια της Πολιτείας κλπ, πράξεις που είναι καταδικαστέες μεν, αναπόφευκτες δε.

Επομένως είναι υποχρέωση της Πολιτείας να είναι πρώτα αυτή συνεπής στις συναλλαγές της με τους Πολίτες της, ώστε μετά να έχει το ηθικό πλεονέκτημα να επιβάλλει τις όποιες απαιτήσεις της.

Κάτω από αυτό το πρίσμα και εν ονόματι όλων των γιατρών μελών μας, ζητάμε την παρέμβασή σας ώστε:

1) Να δοθεί παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας εξόφλησης των ληξιπροθέσμων οφειλών των παραπάνω Ταμείων και

2) Να δρομολογηθεί μια «φόρμουλα» απλούστευσης της διαδικασίας απόδοσης των δαπανών στους δικαιούχους, ώστε να μη χαθούν τα ήδη εκταμιευμένα προς τούτο ποσά. 

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος              Ο Γεν. Γραμματέας

Θ. Χατζηπαναγιώτου  Σπ. Κραμποβίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου