Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Ο ξαφνικός θάνατος της λίστας… Λαγκάρντ


[Ζούγκλα]: Ο ξαφνικός θάνατος της λίστας… Λαγκάρντ

Ζούγκλα
Ρεπορτάζ: Μιχάλης Παπανίδης

Με απόφαση-σταθμό για τους Έλληνες φορολογούμενους παραγράφονται εκατοντάδες χιλιάδες φορολογικά πρόστιμα και οι λίστες φοροδιαφυγής. Με απόφαση της Ολομέλειας του Στε και μάλιστα ομόφωνη έκρινε ότι η παραγραφή των φορολογικών αξιώσεων είναι πενταετής και οι συνεχείς παρατάσεις παραγραφής είναι αντισυνταγματικές.

Έτσι, λοιπόν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις μπορούν να ελεγχθούν για τη φορολογική τους συμπεριφορά μόνο για τα πέντε παρελθόντα έτη, τα οποία μπορούν να παραταθούν για λίγο ακόμη για λόγους ανωτέρας βίας.

Μετά την παρέλευση πενταετίας και μια εύλογης παράτασης λίγων μηνών ίσως η φορολογική ιστορία του καθενός ουσιαστικά «σβήνεται».

Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς ερμηνείες, αναγκάζει τη φορολογική διοίκηση να διαγράψει πρόστιμα, αν αυτά επιβλήθηκαν για φορολογική συμπεριφορά παλαιότερη των πέντε ετών από την ημέρα του ελέγχου και των διοικητικών προστίμων.

Ουσιαστικά, δε, δίνει εντολή στις φορολογικές αρχές –επιβεβαιώνοντας την άποψη οικονομικών και δικαστικών παραγόντων- να εστιάσουν την τρέχουσα φοροδιαφυγή, καθώς η παρελθούσα θεωρείται-εν πολλοίς- χαμένος… χρόνος.

«Χαράς Ευαγγέλια», βεβαίως, για τους κάθε είδους φοροφυγάδες, που ουσιαστικά «αμνηστεύονται» για παλαιότερες υποθέσεις, ακόμη και παραβάσεις.
Οι φορολογικές αρχές είναι οπωσδήποτε θορυβημένες και ήδη αναζητούν τρόπους να αντισταθμίσουν την οπωσδήποτε μεγάλη ζημιά στα κρατικά ταμεία. Χρήματα που ευελπιστούσαν να εισρεύσουν θα πρέπει τώρα να τα ξεχάσουν οριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου