Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

ΕΟΠΥΥ: Τι αλλάζει στις παροχές για τα αναλώσιμα και τις ειδικές θεραπείες – Που μπαίνει «κόφτης»

Μειώσεις στις πρόσθετες παροχές, αλλά και απλοποίηση στις διαδικασίες ειδικών θεραπειών παιδιών και εφήβων, προβλέπει ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος δημοσιεύεται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομίας και Υγείας.
Newsit.gr

Ο «κόφτης» στις παροχές του ΕΟΠΥΥ αφορά στις πρόσθετες χρεώσεις σε ειδικές κατηγορίες ειδών περίθαλψης (πέραν της νόμιμης συμμετοχής), και πλέον αυτές θα αποζημιώνονται μόνον σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιθυμεί παροχή υλικού προσαρμοσμένου στις απαιτήσεις του, υποβάλλοντας υπεύθυνη δήλωση αποδοχής πρόσθετης χρέωσης.

Ειδικές θεραπείες παιδιών και εφήβων

Ένα αίτημα χρόνων των γονέων παιδιών που υποβάλλονται σε ειδικές θεραπείες ικανοποιείται με τη νέα ΚΥΑ. Έτσι στις περιπτώσεις εγκρίσεων για λογοθεραπείες, ψυχοθεραπείες, φυσικοθεραπείες, κλπ., απλοποιούνται οι διασικασίες για την κάλυψη τους από τον ΕΟΠΥΥ, αφού πλέον δεν θα χρειάζεται οι θεραπευτικές πράξεις να παρέχονται από παιδιάτρους εξειδικευμένους στη Νευρολογία ή παιδιάτρους με ειδική εκπαίδευση στην Αναπτυξιολογία, αλλά από απλούς παιδιάτρους.
Αναλώσιμα

Το ποσοστό συμμετοχής στο αναλώσιμο υγειονομικό υλικό ορίζεται στο 25% επί του ποσού αποζημίωσης που έχει ορίσει ο ΕΟΠΥΥ, εκτός από τις παρακάτω κατηγορίες ασθενών, που δεν έχουν συμμετοχή:

-Παραπληγικοί, τετραπληγικοί, ακρωτηριασμένοι με αναπηρία 67% και άνω.

-Πάσχοντες από λευχαιμία και νεοπλάσματα όλων των συστημάτων.

-Δικαιούχοι με σακχαρώδη διαβήτη.

-Πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, αιμολυτικές αναιμίες, κληρονομική σιδηροβλαστική αναιμία.

-Πάσχοντες από κυστική ίνωση.

-Ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια 3ου και 4ου σταδίου, οι ασθενείς σε αιμοκάθαρση ή σε περιτοναϊκή κάθαρση.

-Ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.

-Ασθενείς με μεταμόσχευση συμπαγών ή ρευστών οργάνων και ιστών.

-Πάσχοντες από πρωτοπαθή ανοσολογική ανεπάρκεια και οι πάσχοντες από σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (ΑIDS).

-Ασθενείς με μηχανική υποστήριξη καρδιάς.

-Ασθενείς με επιδερμόλυση και οι ασθενείς που ανήκουν στο Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών – θυμάτων από κάθε αιτία εγκαύματος.

-Πάσχοντες από σπάνια μεταβολικά νοσήματα.

-Πάσχοντες από ιδιοπαθή πνευμονική υπέρταση.

-Δικαιούχοι σε περίοδο κύησης ή λοχείας.

-Δικαιούχοι για αναλώσιμο υγειονομικό υλικό που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση προβλήματος υγείας που αφορά εργατικό ατύχημα.

-Συμμετοχή 10% επί του ποσού αποζημίωσης έχουν οι πάσχοντες από:

-Νόσο Parkinson και δυστονίες.

-Χρόνια ρευματική βαλβιδοπάθεια και λοιπές βαλβιδοπάθειες, χρόνια πνευμονική καρδιοπάθεια και συγγενή καρδιοπάθεια,

-Συστηματικό ερυθυματώδη λύκο, σκληροδερμία, δερματομυοσίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, αγγυλοποιητική σπονδυλίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα.

-Μυασθένεια.

-Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και άσθμα.

-Ελκώδη κολίτιδα, νόσο Crohn, σύνδρομο βραχέος εντέρου.

-Κίρρωση ήπατος.

Στους πάσχοντες από μία σειρά νοσήματα (μεσογειακή αναιμία, νεφρική ανεπάρκεια, κυστική ίνωση), οι οποίοι δικαιούνται εξωϊδρυματικό επίδομα και δεν καταβάλλουν συμμετοχή, περιλαμβάνονται και οι πάσχοντες από κληρονομική σιδηροβλαστική αναιμία. Στους ασθενείς αυτούς μπορούν να συνταγογραφούνται όλα τα αναγκαία σκευάσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου