Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

Προσωπικός γιατρός: Μεγάλο «αγκάθι» για τον Χρυσοχοΐδη - Οι λύσεις που εξετάζονται για τις μεγάλες ελλείψεις


Προσωπικός γιατρός / Pixabay

Λύση στο μεγάλο πρόβλημα με τον προσωπικό γιατρό αναζητά εναγωνίως ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Παρότι πρώτο μέλημα του κ. Χρυσοχοΐδη είναι σήμερα οι ελλείψεις φαρμάκων που άρχισαν να κάνουν έντονα την εμφάνισή τους, μέσα στα σχέδια των επόμενων εβδομάδων όμως είναι να ολοκληρωθεί και ο θεσμός του Προσωπικού γιατρού που έχει μείνει στάσιμος εδώ και μήνες.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, λένε πηγές του ethnos.gr, επιχειρεί να βρει λύση στην έλλειψη γιατρών για να στελεχωθεί ο θεσμός, καθώς ακόμη και σήμερα οι ιδιώτες γιατροί είναι περιορισμένοι, με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται το σύνολο του πληθυσμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον τελευταίο μήνα μόλις 4 ιδιώτες γιατροί εντάχθηκαν στον «Προσωπικό γιατρό» ενώ απαιτούνται τουλάχιστον 1.000 – 1.500 ακόμη για να καλυφθούν οι ανάγκες των δικαιούχων.

Ενδεικτικό είναι επίσης ότι το 45% των πολιτών που θα πρέπει να διαθέτουν προσωπικό γιατρό, δεν έχουν βρει κάποιον στην περιοχή τους και δεν έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα.

Οι λύσεις που εξετάζονται

Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι πλέον ενήμερος για τις δυσκολίες του εγχειρήματος, ενώ φαίνεται πως η σκέψη του να εντάξει και νοσοκομειακούς γιατρούς στον θεσμό, δεν βρήκε υποστηρικτές στο ιατρικό σώμα. Ήδη αρκετοί «γαλάζιοι» συνδικαλιστές διαμήνυσαν στον υπουργό Υγείας ότι δεν μπορεί να δημιουργήσει σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με γιατρούς της Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας δηλαδή των νοσοκομείων.

Ήδη άλλωστε το ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία είναι εξαντλημένο από το φόρτο εργασίας, ενώ τα κενά είναι τεράστια με συνέπεια να μετακινούνται γιατροί και σε άλλες πολύ μακρινές περιοχές για να καλύψουν τις ανάγκες. Από την άλλη όμως ο υπουργός Υγείας αλλά και όλα τα στελέχη της κεντρικής κυβέρνησης γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί νέο ΕΣΥ εάν δεν ολοκληρωθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ώστε να γίνεται ορθή κατανομή των ασθενών στις δομές Υγείας. Γι αυτό και αναζητούνται στο υπουργείο Υγείας νέα κίνητρα προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι ιδιώτες γιατροί στο σύστημα.

Εξετάζεται πάντως ακόμη και η αλλαγή του τρόπου εργασίας για τους ιδιώτες προκειμένου κάποιοι να μπορούν να έχουν μειωμένο αριθμό ασθενών εγγεγραμμένο στον κατάλογό τους ή να αμείβονται και κατά πράξη και περίπτωση ανάλογα με το πόσους ασθενείς θα εξετάζουν κάθε φορά, αναφέρουν πηγές του ethnos.gr.

Μέσα στις σκέψεις είναι πάντως και το γνωστό gatekeeping δηλαδή η υποχρεωτική εξέταση από τον προσωπικό γιατρό πριν καταλήξει ένας ασθενής σε νοσοκομείο, παρότι είναι γνωστό στην κυβέρνηση ότι θα προκληθούν έντονες αντιδράσεις στον ιατρικό κόσμο και ιδιαιτέρως στους ειδικούς γιατρούς. Όλα τα σενάρια είναι πια στο τραπέζι, αφού η λύση θα πρέπει να βρεθεί άμεσα και πριν αρχίσουν οι μεγάλες αλλαγές στα νοσοκομεία.

6 σχόλια:

  1. Eννοειται οτι η αυξηση αμοιβων με αξιοπρεπεια ιατρου και ασθενους δεν αποτελει λυση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εφαρμόζουν όπως παντού το Σχέδιο .....πάμε και όπου βγει.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν χρειαζονται 1000-1500 αλλά 2500 τυπικά! Μόνο που όσοι όρισαν με το ζόρι ΠΙ στα ΚΥ .....δεν ασχολούνται καν άρα οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτά λοιπόν ! Αντε τώρα να το ξηλώσετε όλο και να μάθετε να μην επιμένετε σε σχέδια που απο την αρχή σας τα γράψαμε οτι είναι ανεφάρμοστα.
    Δεν έπρεπε να ασχοληθείτε με τους ιδιώτες ιατρούς, στο ιατρείο τους , για τον θεσμό της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Αλλά προχειρότητες του τύπου 200 επισκέψεις δωρεάν σε ιδιώτη στο ιατρείο του από τον ΕΟΠΥΥ δεν σας συνέτησαν. Οταν σε 3 μέρες ήταν όλοι ''συμπληρωμένοι'' Μετά άλλες προχειρότητες με 15λεπτες επισκέψεις, με ραντεβού χειραγωγημένα κλπ,κλπ.
    Δεν χρειάζεται προσωπικός γιατρός, ή οικογενειακός.
    Χρειάζεται να υπάρχουν κέντρα υγείας και μικρότερες δημόσιες δομές ανά περιοχή όπου και θα εγγράφονται οι ασφαλισμένοι στην περιοχή τους.
    Εκεί θα πρέπει να υπηρετούν γιατροί βασικών ειδικοτήτων με σύμβαση ορισμένου χρόνου , και με δικαίωμα ιδιωτικού επαγγέλματος έ ξ ω από την δημόσια δομή.
    Οι ασθενείς θα ξέρουν οτι θα πρέπει να πάρουν τις πρώτες φροντίδες για το προβλημά τους εκεί. ( Εκτός των πολύ σοβαρών και επειγόντων περιστατικών που θα κατευθύνονται στα νοσοκομεία.)
    Ο γιατρός που θα ασχοληθεί με τον ασθενή , αν είναι η πρώτη φορά που προσέρχεται , θα ανοίξει και τον ιατρικό του φάκελο. Κάθε άλλη φορά και κάθε άλλος γιατρός θα τον συμπληρώνει.
    Φυσικά και θα πρέπει να αμείβεται ο γιατρός ικανοποιητικά.
    Ετσι θα ανακοπεί η προσέλευση στα νοσοκομεία. Θα κάνουν οι γιατροί των Κ.Υ. ,όπως οι εφημερεύοντες στα νοσοκομεία ,την πρώτη εξέταση-εκτίμηση του περιστατικού και μετά αναλόγως ,ή θα το παρακολουθούν εκεί ,ή θα το παραπέμψουν αρμοδίως.
    Το οτι οι γιατροί εκεί θα έχουν και ιδιωτικό ιατρείο έ ξ ω, δεν θα πρέπει να τους συγκρίνουμε με τους παλιούς ΙΚΑτζήδες. Σήμερα όλοι οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφίσουν στον ΕΟΠΥΥ και επομένως δεν τίθεται θέμα εκβιασμού του ασθενούς.
    Ο ασθενής αν δεν μείνει ευχαριστημένος απο το Κ.Υ. μπορεί να πάει σε όποιον άλλον γιατρό της επιλογής του για να εξυπηρετηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο θεσμος του προσωπικου γιατρου που υποτιμα βαναυσα ιατρο και ασθενη ηταν εξ αρχης καταδικασμενος σε αποτυχια .Φυσικα ,ο λογος εφαρμογης εινια η μνημονιακη δεσμευση και τιποτε αλλο .Ουδεις ασχολειται με το καλο του ασθενη και με την αξιοπρεπεια του ιατρου .Οι σοβαροι συναδελφοι απλα γελανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο ρολος του ιδιωτη ιατρου στην πρωτοβαθμια περιθαλψη ειναι κεφαλαιωδους σημασιας και δεν αντικαθισταται ο ιδιωτης ιατρος με φαραωνικου τυπου δημοσιες δομες ,γραφειοκρατικες ,τυπολατρικες και τελικα αναποτελεσματικες .Ο ιδιωτης γιατρος δεν ειναι υπαλληλος κανενος αλλα πρεπει να παρεχει με αξιοπρεπη αμοιβη και βεβαια ελεγχο ,τις υπηρεσιες του.Οι δομες που αναφερονται στην προηγουμενη αναρτηση υπηρχαν στην πρωην ΕΣΣΔ ,γεγονος που οι λατρες του καθεστωτος αυτου δεν μπορουν να ξεπερασουν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή