Σε αγαστή συνεργασία, τρόικα και μαύρο μέτωπο, μέσω της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, κατάφεραν να διαστρέψουν την πραγματικότητα «αξιοποιώντας» οργουελικά την προφανή ανάγκη δημιουργίας ενιαίου φορέα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, η οποία αποτελούσε και αποτελεί πάγιο αίτημα της πλειοψηφίας γιατρών και υγειονομικών.
Πάγια τακτική του ΔΝΤ σε όποιους λαούς έχουν πέσει στα νύχια του είναι αρχικά η δημιουργία κοινού φορέα ΠΥ και στη συνέχεια η εγκατάλειψή του αφού τα κονδύλια που απαιτούνται για τη λειτουργία του βαίνουν συνεχώς μειούμενα. Η εμπειρία των χωρών που προηγήθηκαν της δικής μας είναι πολύ αποκαλυπτική και σηματοδοτεί τις εξελίξεις που πρέπει να περιμένουμε, αφού τα προγράμματα «εξυγίανσης» της οικονομίας που εφαρμόζονται είναι πανομοιότυπα. Στην περίπτωση της Ελλάδας τα ζούμε με ταχύτερο ρυθμό λόγω της βιαιότερης «προσαρμογής» και της αγριότητας των μέτρων που απαιτούν ΔΝΤ και «εταίροι-σύμμαχοι», κοινώς τοκογλύφοι. Ως παράδειγμα αρκεί η ανησυχία τους για το υψηλό προσδόκιμο επιβίωσης των Ελλήνων και έχουν την τεχνογνωσία να το μειώσουν, όπως διαπιστώνεται από όλες ανεξαιρέτως τις χώρες που εφαρμόστηκαν αντίστοιχα προγράμματα. Όποιος έχει την οικονομική άνεση να πληρώνει, μάλλον θα επιβιώσει.
Οι δηλώσεις του πιο καλού μαθητή της αγίας τρόικας ότι θα κλείσει το 20% των νοσοκομείων μέχρι το ΄13 (αν γίνονται τέτοιες ανακοινώσεις προεκλογικά, μήπως τελικά θα τα κλείσουν όλα;) και ότι ο ΕΟΠΥΥ αδυνατεί να πληρώσει τις οφειλές του προς τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία δε θα πληρωθούν ούτε από το Υπ Οικ, προεξοφλούν τις προθέσεις. Η έκθεση Carone που θα κληθεί να εφαρμόσει το μνημονιακό μέτωπο για την εξοικονόμηση πόρων από την Υγεία, εκτός των άλλων, ζητεί την αύξηση των ασθενών ανά ιατρό και η προεκλογική υπόσχεση για πληρωμή κατά πράξη και περίπτωση, δυστυχώς, αποτελεί άλλο ένα πυροτέχνημα, αφού έρχεται σε αντίθεση με τις επιταγές των «εταίρων» μας. Μοναδικό τους κριτήριο είναι η μείωση του κόστους περίθαλψης, ώστε να εξοφλούνται δάνεια και τοκοχρεολύσια κατά προτεραιότητα όπως έχουν ήδη ψηφίσει στη Βουλή και υποσχεθεί ότι θα περιλαμβάνεται στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση.
Από την άλλη, η ανεργία, η ανασφάλεια για το μέλλον και το οικονομικό αδιέξοδο οδηγεί πολλούς συναδέλφους στην υπογραφή σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, στη δημιουργία και νέων διαχωριστικών γραμμών και αντιθέσεων μεταξύ μας και στην καταστρατήγηση της προηγούμενης οδηγίας του ΙΣΑ να μην υποκύψουν και με την υπογραφή τους ρίξουν νερό στο μύλο της πλήρους κατεδάφισης του συστήματος υγείας.
Ο ΕΟΠΥΥ είναι θνησιγενής: εκ προοιμίου ανεπαρκής χρηματοδότηση, χρέη 2 δις έως τώρα, ελλειμματικός προϋπολογισμός, αποσπασματικές, αντιφατικές ή αλληλοαναιρούμενες αποφάσεις με μοναδικό κριτήριο την εξοικονόμηση χρημάτων, γραφειοκρατικά εμπόδια ώστε να πληρώνει όποιος έχει από την τσέπη του, κλπ κλπ.Η ένταξη και άλλων ταμείων όπως του ΤΣΑΥ με τα εν μία νυκτί κουρεμένα, με βίαιο τρόπο, αποθεματικά του, μπορεί να δώσει ανάσα ζωής στον ΕΟΠΥΥ για ένα ή το πολύ μερικούς μήνες, αλλά προδιαγράφει με ακρίβεια το μέλλον του ταμείου μας.
Οι αποφάσεις ενός ζωντανού συνδικαλιστικού φορέα πρέπει να τροποποιούνται ώστε να προσαρμόζονται στις συνθήκες, ιδίως στον πολύ πυκνό πολιτικό χρόνο των ημερών μας. Πρότασή μας είναι ότι ο ΙΣΑ στην παρούσα φάση έχει την υποχρέωση να εκθέσει επακριβώς την κατάσταση και τις προοπτικές του ΕΟΠΥΥ ώστε να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι (ιδίως αυτοί που σκέφτονται να υπογράψουν σύμβαση) και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα.
Δημοσθένης Παπαμεθοδίου
εκπρόσωπος Ανεξάρτητης Ιατρικής Κίνησης στο ΔΣ του ΙΣΑ
Παναγιώτης Ψυχάρης
εκπρόσωπος Α.Ε.Γ στο ΔΣ του ΙΣΑ
IATROI.BLOG.COM
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου