Άγνωστο παραμένει ακόμη εάν τελικώς οι φαρμακοποιοί και ιδιαιτέρως αυτοί της Αθήνας, συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους καθώς παραμένουν επιφυλακτικοί μπροστά στις δεσμεύσεις για αποπληρωμή των οφειλών από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Ταυτόχρονα όμως η ταλαιπωρία συνεχίζεται για χιλιάδες ασφαλισμένους από όλη την Αττική οι οποίοι συνεχίζουν να συρρέουν στα φαρμακεία του Πειραιά, τα ράφια των οποίων αδειάζουν από βασικά φάρμακα.
Επιφυλακτικοί παραμένουν αρκετοί φαρμακοποιοί στις ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας σχετικά με την πληρωμή τους για οφειλές του ΕΟΠΥΥ, την ώρα που ασφαλισμένοι από όλη την Αττική γεμίζουν τα φαρμακεία του Πειραιά αναζητώντας τα φάρμακα τους.
Εντύπωση προκαλεί μάλιστα το γεγονός πως κάποιοι φαρμακοποιοί του Πειραιά χρησιμοποιούν πια ακόμη και λίστες προτεραιότητας προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους, αφού βλέπουν τα ράφια τους να αδειάζουν από φάρμακα, ακόμη και από βασικά σκευάσματα όπως ινσουλίνες και κορτιζόνες.
Όμως σύμφωνα με τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, εξασφαλίστηκε ποσό για την εξόφληση του υπολοίπου του Απριλίου που φθάνει τα 125 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει αύριο και να ολοκληρωθεί στις 5 Ιουλίου.
Βέβαια, το Υπουργείο υποχρεώθηκε να …δανειστεί από δω και από κει για να συγκεντρώσει τα χρήματα και έτσι 20 εκατομμύρια ευρώ ελήφθησαν από τον ΟΓΑ, 22 από το ΙΚΑ, 85 από τον ΟΠΑΔ, ενώ ο ΕΟΠΥΥ θα βάλει 20 από τα 40 που έχει στα ταμεία του.
Ο Αν. Λυκουρέντζος υποστήριξε ότι και τα χρέη του 2011 θα τακτοποιηθούν στο προσεχές διάστημα, σύμφωνα με το νόμο, αρνούμενος εμφατικά να δώσει οποιαδήποτε διευκρίνιση. Απηύθυνε, όμως, έκκληση στους φαρμακοποιούς να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους, απευθυνόμενες, εμμέσως πλην σαφώς, περισσότερο στο Σύλλογο της Αθήνας, αλλά και σε όσους συνεχίζουν να μην εκτελούν κανονικά τις συνταγές των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.
Να σημειωθεί ότι 230 εκατομμύρια είναι τα χρέη προς τους Φαρμακοποιούς από το 2011 των κλάδων υγείας των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, οφειλές που, σύμφωνα με το νόμο 4038/2011 έχει αναλάβει να τακτοποιήσει το ελληνικό δημόσιο. Το σύνολο των υποχρεώσεων αυτών προς όλους τους παρόχους υγείας ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ.
Η αποπληρωμή τους θα εξαρτηθεί από τα χρήματα που θα φθάσουν στην Ελλάδα από τους δανειστές μας. Αν αυτά τα λεφτά δεν φθάσουν, η λύση του συμψηφισμού είναι πιθανή, αν και θα απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση. Βέβαια και για τους φαρμακοποιούς, η λύση του συμψηφισμού είναι δεύτερης προτεραιότητας, καθώς δεν είναι ιδανική για όλους και ιδιαίτερα για τους ασθενέστερους οικονομικά.
«Η ορθή λύση θα ήταν να αποπληρωθούν όλες οι οφειλές του 2011, όπως προβλέπει ο νόμος», διευκρινίζει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Θ. Αμπατζόγλου, που συμμετείχε στην ευρεία σύσκεψη χθες στο Υπουργείο Υγείας, μαζί με τον Υπουργό Εργασίας, τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, αλλά και προέδρους Ταμείων.
Ο ΠΦΣ είχε ανακοινώσει τον προσανατολισμό του σε νέα πανελλαδική άρση της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, αν δεν τακτοποιηθεί η δεύτερη δόση για τον Απρίλιο. «Αδυνατούμε να δώσουμε φάρμακα αν δεν υπάρχει ομαλή ροή χρημάτων. Αλλά αν προχωρήσει η διαδικασία της πληρωμής, δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσουμε στις κινητοποιήσεις», υποστήριξε ο κ. Αμπατζόγλου εκτιμώντας μάλιστα πως οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας είναι ικανές να οδηγήσουν τους συλλόγους που βρίσκονται σε κινητοποίηση να εναρμονίσουν τη στάση τους με τους υπόλοιπους συλλόγους της χώρας.
Πάντως, αύριο συνεδριάζει το ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, πραγματοποιώντας και νέα γενική συνέλευση τις προσεχείς ημέρες, προκειμένου να καθοριστεί η στάση του, αφού οι δυσκολίες στην πληρωμή ακόμη και των τρεχουσών οφειλών του ΕΟΠΥΥ δεν έχουν ξεπεραστεί, καθιστώντας αβέβαιη την πληρωμή των επόμενων μηνών, ενώ ασαφής κρίνεται και η δέσμευση για τακτοποίηση των οφειλών του 2011.
IATROPEDIA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου