Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

ΕΛΛΑΔΑ: ΟΡΑΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΩΝ


Προειδοποιεί ο πρόεδρος του EFPIA

Ο Sir Andrew Witty, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA), εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τον κίνδυνο διακοπής ανεφοδιασμού φαρμάκων σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ως αποτέλεσμα της στάσης ορισμένων κυβερνήσεων που επηρεάζονται λιγότερο από την τρέχουσα χρηματοπιστωτική κρίση, να μειώσουν αυτόματα τις τιμές των φαρμάκων τους. Ειδικότερα, είπε ότι 26 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, έκαναν ήδη σύνδεση των τιμολογιακών αποφάσεών τους με τις τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα.

Τόνισε ότι οι χαμηλότερες τιμές των φαρμάκων σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης πυροδοτούν «επανεξαγωγή» σκευασμάτων από arbitragers σε χώρες με υψηλότερες τιμές, με κίνδυνο την έλλειψη φαρμάκων για τους ασθενείς στις φτωχότερες χώρες όπως η Ελλάδα και η Ρουμανία. «Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος διακοπής του εφοδιασμού σε διάφορες χώρες», είπε.

Η βιομηχανία έχει αγωνιστεί για μεγάλο διάστημα ενάντια στο «παράλληλο εμπόριο» εντός της ΕΕ, όμως πλέον θα αναγκαστεί ενδεχομένως να διαφοροποιήσει τις τιμές της σε όλη την Ευρώπη, έτσι ώστε να αντικατοπτρίζουν αυτό που μπορεί να πληρώσει κάθε χώρα. Ανέφερε έναν υπολογισμό από την εταιρεία συμβούλων Global Insight πέρυσι ότι 10% μείωση των τιμών στην Ελλάδα θα κοστίσει στη βιομηχανία 299 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, αλλά και επιπλέον 799 εκατ. ευρώ σε όλη την Ευρώπη και 2,2 δισ. ευρώ παγκοσμίως.

Ο Sir Andrew ζήτησε την προσωρινή απαγόρευση της επανεξαγωγής των φαρμάκων σε χώρες με υψηλότερες τιμές, με στόχο την πρόληψη της ανεπάρκειας της προσφοράς για τους πολίτες τους. Επίσης ζήτησε να υπάρξει ροτεραιότητα για την αποπληρωμή των παρελθόντων χρεών για την προμήθεια φαρμάκων και εμβολίων.

HEALTH  DAILY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου