Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Πλήρης υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης


Ταλαιπωρία. Χάος. Αδιαφορία του ενός για τον άλλο...

Με τα λόγια αυτά μπορεί να αποδοθεί η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη φαρμακευτική περίθαλψη εκατομμυρίων Ελλήνων.

Η Ελλάδα απομακρυνόμενη όλο και περισσότερο από τα ευρωπαϊκά πρότυπα, συγκρίνεται πλέον με τριτοκοσμικές χώρες σε ότι αφορά την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες που σώζουν ζωές.

Οι 'Ελληνες ασθενείς περιμένουν εδώ και σχεδόν δύο χρόνια να κυκλοφορήσουν στην αγορά νέα καινοτόμα φαρμακευτικά σκευάσματα και θεραπείες, πολλές από τις οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρές παθήσεις που έως σήμερα δεν έχουν αντιμετωπιστεί.

Ασθενείς με εστιακή επιληψία που παρά τις διαθέσιμες θεραπείες εξακολουθούν να υποφέρουν από κρίσεις στερούνται πρόσβασης σε νέα θεραπεία.

Καρκίνος

Το ίδιο ισχύει και για ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο στα οστά, ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, ηπατίτιδα C, αλλά και για εκείνους με προχωρημένο μελάνωμα για τους οποίους υπάρχουν περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές.

Οι πλέον ταλαιπωρημένοι καρκινοπαθείς κινδυνεύουν να διακοπεί η θεραπεία τους, λόγω αδυναμίας διάθεσης νέων συσκευασιών υφιστάμενων φαρμάκων.

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων (ΠΕΣΠΑ) κ. Μαριάννα Λάμπρου, απευθύνει αγωνιώδη έκκληση:

'Αναμένουμε με αγωνία την τιμολόγηση των νέων φαρμάκων, μεταξύ των οποίων, τρία φάρμακα τα οποία προορίζονται για ασθενείς μας με σπάνιες παθήσεις, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η αμυλοείδωση και η οζώδης σκλήρυνση.

Τα αναφερθέντα φάρμακα αντιμετωπίσουν πολύ πιο αποτελεσματικά τις παθήσεις αυτές. Δυστυχώς, όμως βρίσκονται στο στάδιο της τιμολόγησης εδώ και ένα χρόνο, ουσιαστικά καθυστερώντας τη θεραπεία χιλιάδων ανθρώπων'.

Αδράνεια

Τη στιγμή που εθνική και κοινοτική νομοθεσία προβλέπουν την άμεση πρόσβαση των ευρωπαίων ασθενών σε νέες θεραπείες, επιβάλλοντας την έκδοση δελτίων τιμών νέων φαρμάκων κάθε 90 ημέρες, η Ελλάδα και οι κυβερνώντες τις ξεχωρίζουν και πάλι διά της αδρανείας και της απερισκεψίας τους έχοντας ξεπεράσει κατά πολύ την προθεσμία αυτή, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή των Ελλήνων πολιτών.

Επισημαίνεται ότι αν και επί ηγεσίας του κ. Λοβέρδου το Δελτίο Τιμών είχε πολλές φορές δρομολογηθεί…, (καθότι ο ασθενής αποτελούσε προτεραιότητα της πολιτείας!) ποτέ δεν εκδόθηκε, δίνοντας έτσι παράταση στην αγωνία πολλών ασθενών.

Έκτοτε και παρά τις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις και τις θετικές εισηγήσεις και αποφάσεις της Επιτροπής Τιμών επί του θέματος, σήμερα πάγωσε για ακόμα μια φορά η έκδοση του δελτίου τιμών με τα νέα φάρμακα.

Αυτή τη φορά δε, λόγω των εκλογών! Από έγκυρες πηγές μάθαμε ότι ο βασικός λόγος ήταν η ασυνεννοησία μεταξύ των υπευθύνων και η ανταλλαγή μομφών ανάμεσα στους αρμοδίους.

Σαν να μην έφτανε η μακρά και επίπονη προεκλογική περίοδος που διανύει η χώρα, το πολιτικό παιχνίδι μετάθεσης και/ή αποποίησης των ευθυνών μεταξύ των αρμοδίων έρχεται να συμπληρώσει την ήδη ζοφερή εικόνα.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το σύστημα νοσεί και ο φαύλος αυτός κύκλος των πολιτικών τερτιπιών παρασύρει εκατομμύρια Ελληνες ασθενείς σε αδιέξοδο.

Αποτέλεσμα, κανείς να μην ενδιαφέρεται ουσιαστικά για τη δημόσια υγεία και τον Έλληνα πολίτη.

Για ακόμα μια φορά οι ασθενείς καλούνται να πληρώσουν ακριβά το τίμημα των πολιτικών σκοπιμοτήτων και αναρωτιόμαστε: Τελικά, πόσο κοστίζει η ζωή των Ελλήνων ασθενών;

Δ. Κ.
IATRONET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου