Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Ο Γραμματέας, ο …hi tech και η καθηγήτρια! Το νέο τιμ του υπουργείου Υγείας




Μια μάχη που σίγουρα δεν έχουν ξαναδώσει θα είναι αυτή που θα κληθούν να δώσουν στο υπουργείο Υγείας οι νέοι υπουργοί που θα στελεχώσουν την οδό Αριστοτέλους.

Ποια είναι όμως τα νέα πρόσωπα;

Ο Γραμματέας της ΝΔ που αναλαμβάνει το βαρύ χαρτοφυλάκιο της υγείας είναι υπέρ το δέον γνωστός στα στελέχη της ΝΔ. Είναι το πρόσωπο που επί σειρά ετών βάζει τα πράγματα …στη θέση του μέσα στην παράταξη καθότι είναι αυτός που καθορίζει τις στενά κομματικές διαδικασίες.


Όσοι τον γνωρίζουν λένε πως είναι ο άνθρωπος που με επιμονή και χωρίς κραυγές κάνει στο τέλος αυτό που θέλει. Οι κακές γλώσσες μάλιστα λένε ότι περίμενε πολλά χρόνια εκτός της υψηλής ιεραρχίας του κόμματος και τελικώς μετά από πολλά τα κατάφερε να αναρριχηθεί.

Ο Γραμματέας όμως δε γνωρίζει σχεδόν τίποτε για την υγεία. Εκτός φυσικά από το που …βρίσκεται ο Ευαγγελισμός. Θα κληθεί όμως να λύσει σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα το γρίφο των οικονομικών του ΕΟΠΥΥ, τις ελλείψεις στα νοσοκομεία, τους σκληρούς συνδικαλιστές που τον περιμένουν στη …γωνία αλλά και τους αμέτρητους ασφαλισμένους που ταλαιπωρήθηκαν δεόντως το τελευταίο διάστημα.

Τώρα αν τουλάχιστον το πρώτο διάστημα θα λαμβάνει ο ίδιος τις αποφάσεις είναι μάλλον αμφίβολο εξαιτίας της έλλειψης γνώσεων του τομέα. Θα έχει όμως στο πλευρό του ένα πρόσωπο που ξέρει καλά τη υγεία και μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν να αναλάβει τη θέση του υπουργού. Όπως φαίνεται όμως οι …καραμπόλες τον μετακίνησαν στη θέση του αναπληρωτή.

Ο Μάριος Σαλμάς είναι γνώριμος στην οδό Αριστοτέλους. Έχει υπάρξει επί οκταμήνου υφυπουργός με ειδίκευση στην πρόνοια επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Παρά το σύντομο διάστημα πολλοί λένε ότι πρόλαβε να πραγματοποιήσει πολλά έστω κι αν στη συνέχεια έμεινα στα χαρτιά (όπως τις υιοθεσίες, τον εθελοντισμό κ.α.).

Βέβαια τα πράγματα πια θα είναι τελείως διαφορετικά για τον λάτρη της τεχνολογίας Μάριο Σαλμά. Πλέον λεφτά δεν υπάρχουν και το σύστημα είναι υπό κατάρρευση.
Οι ασφαλισμένοι δεν αντέχουν άλλο ενώ οι συνδικαλιστές είναι έτοιμοι να εκραγούν από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που έχουν δεχθεί σε αποδοχές και συνθήκες εργασίας.

Όμως ο Μάριος Σαλμάς ευελπιστεί να πράξει εξαιρετικά σύντομα, αξιοποιώντας και τη σύγχρονη τεχνολογία. Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Υγείας είναι από τους πρώτους …υπερδικτυωμένους πολιτικούς που είχε όλα τα σύγχρονα εργαλεία (ταμπλέτες, hi tech κινητά και λοιπά ψηφιακά συστήματα) πριν ακόμη οι άλλοι τα ανακαλύψουν.
Τώρα, αν αυτό το υπερτεχνολογικό προφίλ θα σώσει την παρτίδα του ΕΣΥ, παραμένει μάλλον ένα άλλο ερώτημα.

Πάντως πιο συντηρητική και λιγότερο hi tech είναι η γυναίκα της παρέας. Η καθηγήτρια Φωτεινή Σκοπούλη που είναι η δεύτερη γυναίκα της κυβέρνησης (μαζί με την Όλγα Κεφαλογιάννη).
Είναι καθηγήτρια Παθολογίας-Ανοσολογίας με πλούσιο επιστημονικό έργο.

Μπορεί η κ.Σκοπούλη- που προτάθηκε από τη ΔΗΜΑΡ- να μην έχει εμπειρία από τη διαχείριση του ΕΣΥ θα έχει όμως συμπαραστάτη τον έμπειρο σύζυγό της διακεκριμένο καθηγητή Ιατρικής, Χαράλαμπο Μουτσόπουλο.
Ο κ.Μουτσόπουλος από τα προβεβλημένα στελέχη της ιατρικής κοινότητας, γνωρίζει καλά τα πράγματα εντός και εκτός ΕΣΥ.
Είναι άλλωστε καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με καλές σχέσεις με τους κατά καιρούς υπουργούς Υγείας.

Δήμητρα Ευθυμιάδου

IATROPEDIA

- Posted using BlogPress from my iPhone

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου