Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Οι ενοχλητικές αλήθειες για το ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ




Ενοχλητικές αλήθειες – όρος που δανείστηκε από τον Αλ Γκορ ο Ανδρέας Λυκουρέντζος – ακούστηκαν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Υπάρχουν πλέον αντικειμενικές αδυναμίες στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων του κράτους για ένα σύγχρονο σύστημα υγείας και όπως τονίστηκε πολλές φορές, η προσπάθεια έχει ως στόχο να διατηρηθεί η αξιοπρέπεια των ασθενών.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος δεν εστίασε μόνο στα τεράστια προβλήματα χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ αλλά και στα προβλήματα από την έλλειψη αποτελεσματικότητας τόσο στον στον έλεγχο των δαπανών όσο και στον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης.

Η κατάσταση που επικρατεί σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ φάνηκε από τις ομιλίες των μελών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Συγκεκριμένα:

ΕΟΠΥΥ – Έλλειμμα 1,5 δις ευρώ στο τέλος του 2012

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος ανέφερε ορισμάν οικονομικά στοιχεία από τα οποία επηρεάζεται η δυνατοτητα χρηματοδότησης του ΕΣΥ.
"Ο ΕΟΠΥΥ χρηματοδοτείται με το 0,4% του Α.Ε.Π.. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια μείωση του Α.Ε.Π., ως πρόβλεψη για το 2012, στην περιοχή των 201 δις ευρώ έναντι 232 δις ευρώ το 2008. Επίσης, η ανεργία, η οποία βρίσκεται σε ανοδική πορεία, από το 7,7% του 2008 σε μια τετραετία, σήμερα, εκτιμάται στο 22,6%. Τα επαγγέλματα εκείνα, τα οποία έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση είναι εκείνα τα οποία, λόγω της απουσίας επαγγελματικής δραστηριότητας και απασχόλησης δημιουργούν το πρόβλημα συρρίκνωσης των ασφαλιστικών εισφορών στα ταμεία και στη συνέχεια στη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ.

Έχουμε τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος εκτιμάται ότι θα είχαμε εισφορές γύρω στα 4.634.000.000 ευρώ έναντι δαπανών του ΕΟΠΥΥ γύρω στα 6.500.000.000 ευρώ. Η επιχορήγηση προς τον ΕΟΠΥΥ από το δημόσιο είναι στο 1.295.000.000 ευρώ και φοβούμεθα ότι στο τέλος της διαχείρισης του έτους θα είμαστε απέναντι σε ένα έλλειμμα, το οποίο θα είναι στην περιοχή του 1,4 έως 1,5 δις ευρώ. Οι σημαντικές απαιτήσεις είναι από το ΙΚΑ, το ΟΓΑ και τον ΟΠΑΔ. Έχουν εμφανίσει μία υστέρηση στην καταβολή των προϋπολογισθέντων εσόδων με βάση τις δυνατότητές τους, όταν σχεδιάστηκε ο ΕΟΠΥΥ, να συνεισφέρουν ασφαλιστικές εισφορές. Η ύφεση για παράδειγμα η οικοδομή, στην οποία απασχολούνται 130 επαγγέλματα, έχει μειώσει τη δυνατότητα του ΙΚΑ να ανταποκρίνεται στην προβλεφθείσα εισφορά του σε ποσοστό που κυμαίνεται στο 40%.

Ένα δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι η ένταξη του ΟΓΑ στον ΕΟΠΥΥ. Βεβαίως πρέπει να απολάβουν ασφαλιστικής κάλυψης οι αγρότες μας, αλλά οι εισφορές του ΟΓΑ σε σύγκριση με τις δαπάνες, τις οποίες προκαλούν οι ασφαλισμένοι του, είναι συντριπτική. Είναι πάρα πολύ χαμηλή η εισφορά.


Προμήθειες – Πρόβλημα οι ενστάσεις

"Στο νέο έτος υπογράψαμε για φέτος να διεξαχθούν διαγωνισμοί μέσω της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας ύψους 2,2 δις ευρώ. Εκτελούνται ήδη εντός του 2012 οι προμήθειες του 2011, οι ρυθμοί είναι βραδείς και βεβαίως οι δυνατότητες οι οποίες υπάρχουν κατά τη διεξαγωγή ενός διαγωνισμού της υποβολής ενστάσεων της προσφυγής στη δικαιοσύνη δυσχεραίνουν το έργο της Επιτροπής".

Φαρμακευτική δαπάνη – Θα ξεπεράσει το στόχο των 2,8 δις

"Η ασφαλιστική φαρμακευτική δαπάνη με τη δέσμευση να κρατηθεί στα 2.800.000.000 ευρώ για το 2012, εξελίσσεται με ρυθμό που δείχνει ότι θα υπερβούμε αυτό το στόχο. Σε αυτόν το στόχο, ο οποίος επιβαρύνει το έλλειμμα προσπαθούμε με τα διαθέσιμα εργαλεία να τιθασεύουμε την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης. Χρειαζόμαστε την ενεργό σύμπραξη όλων εκείνων που εμπλέκονται στην διαμόρφωση της φαρμακευτικής δαπάνης και κυρίως εκεί που παράγεται η φαρμακευτική δαπάνη. Να σας αναφέρω ότι το μήνα Ιούλιο είχαμε 4.717.000 συνταγές, υπάρχουν μέρες όπου καταχωρούνται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος της ΗΔΙΚΑ 230.000 συνταγές. Την προηγούμενη Παρασκευή και λόγω της εξαγγελθείσας απεργίας των φαρμακοποιών φτάσαμε περίπου στις 600.000 συνταγές. Η αξιοποίηση του γεγονότος ότι το κράτος πρόνοιας στην Ελλάδα δίνει τη δυνατότητα να έχουν άμεση πρόσβαση οι ασθενείς δεν μπορεί να νομιμοποιεί ακραίες συμπεριφορές, όπου αναζητείται έσοδο μέσω αυτής της πρακτικής και άλλων μη ορατών πλευρών. Η φαρμακευτική δαπάνη είναι πολύ σημαντική και οφείλουν να γνωρίζουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ότι όσο πληρώνουμε αλόγιστα, όσο αυτή η δαπάνη παίρνει τη μορφή της σπατάλης, τόσο γίνεται περισσότερο δυσχερής η οικονομική μας κατάσταση και αναγκαζόμαστε να καταφεύγουμε σε μέτρα που καμία κυβέρνηση, κανένας πολιτικός δεν θα ήθελε να υιοθετήσει.

Προσπαθούμε, για την προσπάθεια ελέγχου των τιμών των φαρμάκων, του ελέγχου του όγκου της συνταγογράφησης και βεβαίως έχουμε στη διάθεσή μας εργαλεία, όπως clow back και το rebate για να εισπράξουν πίσω πόρους υπέρ του ελληνικού δημοσίου.

ΕΣΠΑ και Ανάπτυξη

"Το Υπουργείο Υγείας έχει στη διάθεσή του 1,3 δις ευρώ για την Δ΄ Προγραμματική Περίοδο. Η κατανομή είναι συγκεκριμένη: 352.000.000 για ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, 644.000.000 για τα πέντε περιφερειακά προγράμματα, 70.000.000 για τη διοικητική μεταρρύθμιση, 138.000.000 για την ψηφιακή σύγκλιση, 40.000.000 για την ανταγωνιστικότητα, 18.000.000 για το περιβάλλον και 5.000.000 για τεχνική βοήθεια.

Επίσης, δύο ακόμα αναπτυξιακές πολιτικές είναι αυτές που στοχεύουν στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, των υποδομών του ΕΣΥ, με συμπράξεις του ιδιωτικού, δημόσιου τομέα. Μία φιλόδοξη επιλογή είναι η ανάπτυξη του τουρισμού υγείας, ο οποίος θα στηρίζεται κυρίως στην σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και θα αξιοποιεί τους φημισμένους τουριστικούς προορισμούς της χώρας με την ανάπτυξη μονάδων υγείας που θα παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Μ. Σαλμάς: Πρέπει να συμπιεστεί το κόστος του ΕΟΠΥΥ και το κέρδος στους παρόχους

Παίρνοντας το λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν περικοπές στον ΕΟΠΥΥ. "Οι περικοπές, είπε, θα έρθουν είτε από σπατάλη, αν αφορά λειτουργικά έξοδα ή προμήθειες είτε θα πρέπει να συμπιέσουμε λίγο το κέρδος στους παρόχους, δηλαδή στις κλινικές, στα διαγνωστικά, όλοι πρέπει λίγο να συμβάλουμε για να ισορροπήσει το σύστημα.

Θα κάνουμε αξιολόγηση και πιστοποίηση των διαγνωστικών, των κλινικών, των νοσοκομείων για να μπορέσουμε με βάση αυτή την αξιολόγηση να τα κατατάξουμε σε κατηγορίες και να μπορέσουμε να κατευθύνουμε τους πόρους ανάλογα με αυτή την κατηγοριοποίηση.

Πληρωμή γιατρών μέχρι τις 15 κάθε μήνα

Με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο συναντηθήκαμε και συμφωνήσαμε -τόνισε ο κ. Μ. Σαλμάς -ότι τις επισκέψεις των γιατρών θα τις πληρώνουμε μέχρι τις 15 του μηνός κάθε μήνα. Επίσης, συμφωνήσαμε την δυνατότητα να δίνουμε και κίνητρα στους γιατρούς που συνταγογραφούν με κριτήρια την μέγιστη απόδοση του Οργανισμού, δηλαδή με κριτήρια που θα θέσουμε ως αναφορά το μέσο κόστος συνταγών. Δηλαδή, θα εξετάσουμε να δώσουμε σε αυτούς περισσότερα κίνητρα και περισσότερες επισκέψεις.
Αποζημίωση μόνο του κόστους γενόσημων

Ο κ. Κρεμαστινός «έριξε το γάντι» λέγοντας να υπάρχουν τρία γενόσημα σαν ουσία και όποιος θέλει να επιλέγει το φάρμακό του και το κόστος του. Δηλαδή, να αποζημιώνει το ασφαλιστικό σύστημα το φθηνότερο γενόσημο και από εκεί και πέρα όποιος θέλει κάτι άλλο μπορεί να πληρώσει το κόστος. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς δήλωσε στην Επιτροπή ότι αυτή η πρόταση θα γίνει προσπάθεια να υιοθετηθεί.

Το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης έχει αυξηθεί κατακόρυφα, γιατί αφενός δεν έχουν πέσει οι τιμές των φαρμάκων και αφετέρου τα τελευταία χρόνια έχουν εισαχθεί στη θεραπευτική φαρέτρα φάρμακα, τα οποία έχουν αυξήσει κατακόρυφα το κόστος του φαρμάκου. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μέχρι πριν από δέκα χρόνια αντιμετωπίζονταν με ένα κόστος φαρμάκου ανά ασθενή, που δεν ξεπερνούσε τα 50 άντε 100 ευρώ το μήνα. Με τα νέα φάρμακα, τα βιολογικά, που έχουν εισαχθεί, το κόστος του φαρμάκου στην ρευματοειδή αρθρίτιδα έχει φτάσει πάνω από τη σύνταξη του Έλληνα. Μπορεί να κοστίζει η θεραπεία ενός ασθενή -μόνο το φάρμακο- 1000 και πλέον ευρώ.


Μείωση των τιμών των ακριβών εξετάσεων

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος σε άλλο σημείο της ομιλίας του , ανακοίνωσε ότι θα επανεξαταστούν όλες οι ακριβές εξετάσεις.
"Είναι ρητή δέσμευση – είπε - ότι αναπέμπονται όλες οι εξετάσεις από ένα ποσό και πάνω και μιλώ για ένα μεγάλο τίμημα και προ ημερών υπογράψαμε και με τον Υπουργό Οικονομικών και με τον Υπουργό Εργασίας, την αποδοχή της εξέτασης για την στερεοτακτική ακτινοθεραπεία από 12.500 ευρώ στις 6.500 ευρώ, που είχε γνωμοδοτήσει το ΚΕΣΥΠ και αναπέμπω και αυτή την τιμή για επανεξέταση. Φανταστείτε αν μεταφράζαμε τις τιμές αυτές σε δραχμές, θα μπορούσαμε να εννοήσουμε μια εξέταση στο επίπεδο των 5.000.000 δραχμών;".

Δεν ενημερώθηκε η Φ. Σκοπούλη για τους διαγωνισμούς των αντιδραστηρίων
Ενδιαφέρον παρουσίασε το "παράπονο" της κας. Σκοπούλη που αποδεικνύει τις κακές σχέσεις που επικρατούν ανάμεσα στα μέλητ ης πολιτικής ηγεσίας.
"Η συνεργασία μας – είπε - στο Υπουργείο είναι αυτή που είναι. Ο καθένας έχει αρμοδιότητες και ο καθένας έχει ευθύνες. Μπορεί κάποιος να διαπραγματεύεται πολύ καλύτερα και να εξασφαλίζει και δωρεάν αντιδραστήρια και είναι ευπρόσδεκτα. Οφείλουμε όμως να ενημερώνουμε ο ένας τον άλλον".

της Νίνα Κομνηνού

Ygeia360.gr

- Posted using BlogPress from my iPhone

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου