Σάββατο 2 Μαρτίου 2024

Έρχονται οι αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – Οι κινητές μονάδες κρούσης και ο προσωπικός γιατρός

Έρχονται οι αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – Οι κινητές μονάδες κρούσης και ο προσωπικός γιατρός

Τι αλλαγές σχεδιάζονται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας οι οποίες θα έρθουν με καθυστέρηση

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Με κινητές μονάδες στα απομακρυσμένα σημεία της χώρας, με ενοποίηση των Δημοτικών Ιατρείων αλλά και ανασυγκρότηση των Κέντρων Υγείας θα επιχειρήσει το υπουργείο Υγείας να αλλάξει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο έχει εξαγγελθεί άπειρες φορές από την κυβέρνηση αλλά φαίνεται πως τώρα ετοιμάζεται άλλη μία νέα εκδοχή.

Μετά τα προβλήματα που παρουσιάσθηκαν με τον προσωπικό γιατρό όπου οι μισοί Έλληνες παραμένουν ακάλυπτοι, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα επιδιώξει να αναθερμάνει τον θεσμό, δίνοντας νέα κίνητρα στους γιατρούς ώστε να συμμετάσχουν.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr το Μέγαρο Μαξίμου κινητοποίησε το υπουργείο Υγείας ώστε να προωθηθούν άμεσα οι αλλαγές, με δεδομένο ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει πολλάκις τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα υγείας.

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με καθυστερήσεις

Ήδη άλλωστε εδώ και 5 χρόνια οπότε και ανέλαβε η ΝΔ τα ηνία της χώρας, είχε δεσμευτεί ότι θα ανασυγκροτήσει το σύστημα της Πρωτοβάθμιας, ενώ μέχρι στιγμής όλα είναι στα χαρτιά.

Ενδεικτικό είναι όπως είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr ότι μόλις πρόσφατα η κυβέρνηση έλαβε τις αποφάσεις της για το τι θα κάνει με τις ΤΟΜΥ οι οποίες χρηματοδοτούνται από την Ευρώπη.

Έτσι σχεδιάζεται να δοθεί παράταση στις συμβάσεις των εργαζομένων που είχαν προσληφθεί για τον covid για άλλους 8 μήνες και ανέρχονται σε 1000.

Παράλληλα εξετάζεται να προσληφθούν άλλοι 1000 εργαζόμενοι με κονδύλια από το ΕΣΠΑ, ώστε να συγκροτήσουν μία νέα “μονάδα κρούσης” και για τα επόμενα 5 χρόνια να παρέχουν υπηρεσίες σε τοπικές κοινωνίες. Θα πρόκειται ουσιαστικά για ένα ανάμεικτο σχήμα ΤΟΜΥ και ΚΟΜΥ ώστε να ξεκινήσει η πρόληψη ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές, αναφέρουν υψηλόβαθμες πηγές του HealthReport.gr.

Προσωπικός γιατρός με νέα κίνητρα

Σε ό,τι αφορά στον προσωπικό γιατρό, προκειμένου να ανοίξει κι άλλο η δεξαμενή των διαθέσιμων γιατρών, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr να θεσπίσει νέα οικονομικά κίνητρα τα οποία να είναι πιο ελκυστικά σε σχέση με το παρελθόν.

Στόχος είναι να αυξηθεί η συμμετοχή του ιατρικού κόσμου στο εγχείρημα, και έτσι οι πολίτες να καλυφθούν σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι σήμερα.

Η ενοποίηση με τα Δημοτικά Ιατρεία

Στο μεταξύ για να ενισχυθεί το σύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει – όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr – την ένταξη των δημοτικών ιατρείων στο δημόσιο σύστημα ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη πρόσβαση στις υπηρεσίες από τους πολίτες.

Άγνωστο βέβαια εάν θα συμφωνήσουν οι τοπικοί άρχοντες για την παραχώρηση των δημοτικών ιατρείων.

Πάντως το σχέδιο περιγράφει επίσης τη στήριξη των Κέντρων υγείας τα οποία ούτως ή άλλως θα ανακαινισθούν με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

6 σχόλια:

  1. Και μετά πέντε χρόνια όλα στα χαρτιά θα είναι! Μιλάμε για πραγματικές διάνοιες αρίστων! Χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να αποφασίσουν ότι θα συνεχίσουν να τρώνε τα λεφτά του ΕΣΠΑ! Όπως καταλαβαίνετε εννιά χρόνια μετά τον Ξανθοκηφηνα η χρηματοδότηση των γυφΤΟΜΥ εξακολουθεί να είναι από τα ΕΣΠΑ!!! Όταν οι Ευρωπαίοι βαρεθούν .......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα μοναδες κρούσης!!! Θα έκλειναν τις ΤΟΜΥ αλλά θα πάρουν άλλους χίλιους! Όπως δεν θα αναγνώριζαν την Μακεδονία! https://www.youtube.com/watch?v=AG2ekM0cJ1Y

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα προσληφθουν αμεσα γιατροι ραμπο ,με ειδικες ομαδες κρουσης !Δεν θα επιβιωνει κανεις !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ....ΤΖΑΜΠΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΨΕΜΑΤΑ.....ΜΠΟΥΡΔΕΣ!!!! ...ΕΣΠΑ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νέα.....οικονομικά κίνητρα! Θα μπορείτε να δουλεύετε δεύτερη και τρίτη δουλειά με μπλοκάκι ταυτόχρονα σε νοσοκομείο και δομή για μετανάστες ! Χαχαχαχαχαχαχαχαχα......τρέξτε μην χάσετε γιατουδακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν υπάρχει ανοησία που να μην σκέφτονται για να φάνε τα λεφτά των Ευρωπαίων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή