Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Κοινά "συμπτώματα" παρακμής στα νοσοκομεία Ελλάδας και Γερμανίας

Αν και τα δεδομένα δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα, τα δύο συστήματα Υγείας εμφανίζουν παρόμοιες δυσλειτουργίες.

Διευθυντής Σύνταξης
Ειδικά ρεπορτάζ - Σύλλογοι Ασθενών και ΜΚΟ
IATRONET
Την ώρα που το ελληνικό ΕΣΥ βιώνει μία κρίση διαρκείας, τα γερμανικά νοσοκομεία αντιμετωπίζουν εξίσου σοβαρά προβλήματα. Οι υπεύθυνοι της Γερμανικής Ομοσπονδίας Νοσοκομείων κάνουν λόγο για ανεπάρκεια πόρων και αύξηση των χρεών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η στοιχειώδης περίθαλψη των ασθενών.

Το iatronet.gr παρουσιάζει συνοπτικά τα βασικά προβλήματα των δύο συστημάτων Υγείας, τα οποία απέχουν μεταξύ τους σε οργάνωση και υποδομές, αλλά βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις διάβρωσης.

Ελλάδα

Η υλικοτεχνική υποδομή των ελληνικών νοσοκομείων έχει ξεπεραστεί και στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελούν απομεινάρι προηγούμενων δεκαετιών. Οι συνθήκες νοσηλείας είναι συχνά άθλιες και οι ελλείψεις βασικών ειδών αποτελούν καθημερινότητα.

Συνηθισμένες εικόνες αποτελούν τα φορεία, τα ράντζα, η νοσηλεία ασθενών στην διασπορά (σε άσχετες κλινικές), με κίνδυνο διασποράς νοσοκομειακών λοιμώξεων. Στη χώρα μας λειτουργούν 3,5 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1.000 κατοίκους όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 5,3 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους.

Οι λίστες αναμονής για χειρουργική επέμβαση φτάνουν έως και τρία χρόνια, με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προωθεί τον θεσμό των απογευματινών χειρουργείων επ' αμοιβή, ώστε να απορροφηθεί σε έναν βαθμό η ζήτηση. Το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών των νοσοκομείων είναι κλειστές, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Τα νοσοκομεία έχουν 1,2 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές και ελλειμματικούς προϋπολογισμούς. Η ανεπάρκεια πόρων είναι γενικότερο πρόβλημα του ΕΣΥ και οδηγεί σε αυξημένες ιδιωτικές δαπάνες Υγείας. Οι Έλληνες βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας των χωρών με πληρωμές των ίδιων των ασθενών για υγειονομική φροντίδα.

Την κατάσταση επιδεινώνει η απουσία Πρωτοβάθμιας (εξωνοσοκομειακής) Φροντίδα Υγείας και το εγχείρημα του "προσωπικού γιατρού" καρκινοβατεί.

Τεράστιο είναι το πρόβλημα των ελλείψεων γιατρών και προσωπικού. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), κάθε μήνα αποχωρούν από το ΕΣΥ 200 - 300 άτομα. Με βάση το Μητρώο προσωπικού του ελληνικού Δημοσίου, οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας απασχολούσαν τον Ιανουάριο συνολικά 70.272 υπαλλήλους, έναντι 72.986 τον Ιανουάριο του 2022.

Γερμανία

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στα γερμανικά νοσοκομεία επιδεινώνεται, με δεδομένη τη σοβαρή έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με απόρροια την περίθαλψη των ασθενών η οποία αναμένεται να γίνει περισσότερο προβληματική.

Από τη Γερμανική Ομοσπονδία Νοσοκομείων (DKG) προβλέπεται επιδείνωση των δεικτών νοσοκομειακής περίθαλψης. Αιτία είναι η δύσκολη οικονομική κατάστασή τους. "Υπάρχει κίνδυνος φτωχότερης περίθαλψης φέτος, εάν δεν αντισταθμιστεί ο πληθωρισμός και δεν καλυφθούν οι δαπάνες", δήλωσε ο Gerald Gaß, πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου της DKG.

Με τον έντονο πληθωρισμό ως αποτέλεσμα της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, τα νοσοκομεία θα πρέπει να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα από όσα κερδίζουν. "Τα νοσοκομεία έχουν άνοιγμα 500 εκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα", δήλωσε ο Gaß. Αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία εξαντλούν τα αποθεματικά τους και δημιουργούν χρέη, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ομαλή και στοιχειώδη περίθαλψη των ασθενών.

Η ίδια κατάσταση περιγράφεται και στα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας του Γερμανικού Νοσοκομειακού Ινστιτούτου (DKI). Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 457 γενικά νοσοκομεία και ψυχιατρικά κέντρα.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, σε περισσότερα από τα δύο τρίτα των νοσοκομείων αναμένεται ότι η περίθαλψη θα είναι χειρότερη (58%) ή πολύ χειρότερη (10%) σε σχέση με σήμερα. Στο 3% αυτών εκφράζεται η άποψη ότι η κατάσταση της περίθαλψης θα βελτιωθεί. Στα υπόλοιπα που ερευνήθηκαν, δηλώθηκε ότι δεν αναμένεται καμία αλλαγή.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι περισσότερα από τα μισά νοσοκομεία που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένεται να αναγκαστούν να εφαρμόσουν μέτρα εξοικονόμησης κόστους (53%).

Αυτά περιλαμβάνουν κυρίως τη μείωση του προσωπικού και το πάγωμα των προσλήψεων, το κλείσιμο χώρων ή τμημάτων, τον περιορισμό του εύρους των υπηρεσιών, την καθιέρωση λιστών αναμονής ή την εξοικονόμηση επενδύσεων, αλλά και τη μείωση του κόστους ενέργειας και υλικών, για παράδειγμα για την τροφοδοσία.

Το 93% των νοσοκομείων που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ως αιτία αυτής της κατάστασης τις μη αποζημιούμενες αυξήσεις του κόστους. Είναι ακριβώς αυτή η αντιστάθμιση του πληθωρισμού που ζητούν τα νοσοκομεία εδώ και δύο χρόνια, τόνισε ο Gaß.

5 σχόλια:

  1. Οριστε ,Γερμανια καναμε την υγεια και παραπονιεστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή η προσπάθεια να μειωθεί το Ελληνικό χάοςπαρουσιάζοντας τους Γερμανους να βρίσκονται στο ίδιο χάλι...δεν μας πείθει...Καμία χώρα δεν έχει τέλειο ΕΣΥ αλλά το χάλι της Ελλάδας είναι μοναδικό παγκοσμίως!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ε.... αφού έχουν ο Γερμανοί γιατί να μην έχουμε και εμείς βρε παιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έτσι …!!!σωστά !!και να μην αναφερθούμε σε άλλες χώρες οπως Αφγανιστάν ή Πακιστάν που μπροστά σε αυτούς το ΕΣΥ της Ελλάδας πετάαααααει !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μη συγκρινετε ανομοια πραγματα ,η Ελλαδα ειναι στην ιδια κατηγορια με Μοζαμβικη και Γουατεμαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή