Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

Ανησυχία για κατακόρυφη αύξηση στις επισκέψεις στα νοσοκομεία λόγω των ανασφάλιστων – Μόνο σε δημόσιες δομές όσοι έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ

Ανησυχία για κατακόρυφη αύξηση στις επισκέψεις στα νοσοκομεία λόγω των ανασφάλιστων – Μόνο σε δημόσιες δομές όσοι έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ

Μόνο στα δημόσια νοσοκομεία εξυπηρετούνται εδώ και λίγες ημέρες οι ανασφάλιστοι

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Ανησυχία επικρατεί στο υπουργείο Υγείας αλλά και στις υγειονομικές αρχές για την πιθανότητα να καταγραφεί κατακόρυφη αύξηση στις επισκέψεις στα δημόσια νοσοκομεία από ανασφάλιστους συμπολίτες μας που έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ.

Να υπενθυμιστεί ότι από την 1η Μαρτίου μπήκε τέλος στη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον ιδιωτικό τομέα, σε όσους μη μισθωτούς έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες που έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ έχουν πλέον δικαίωμα πρόσβασης μόνο στις δημόσιες δομές υγείας ως ανασφάλιστοι, αλλά δεν θα δικαιούνται δωρεάν συμμετοχή στις εξετάσεις και στα φάρμακα όταν επισκέπτονται ιδιώτες παρόχους υγείας, φαρμακεία, συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ κ.λ.π.

Επίσης όσοι δεν καταβάλουν τις εισφορές τους ή δεν κάνουν ρύθμιση δεν θα μπορούν να νοσηλευθούν σε όλες τις δομές υγείας, παρά μόνον στα δημόσια νοσοκομεία, ως ανασφάλιστοι.

Οι αισιόδοξοι και οι απαισιόδοξοι για τα νοσοκομεία

Η αλλαγή αυτή προκαλεί ανησυχία στα στελέχη του υπουργείου Υγείας λένε πληροφορίες του HealthReport.gr, καθώς είναι πιθανό το επόμενο διάστημα όσοι κρίνονται πλέον ως ανασφάλιστοι, να πηγαίνουν μόνο στις δημόσιες μονάδες όπως τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας είτε για να συνταγογραφήσουν φάρμακα είτε για να λάβουν υπηρεσίες υγείας ή να επισκεφτούν κάποιον γιατρό.

Άλλωστε ο αριθμός των συμπολιτών μας που εμφανίζονται να είναι ανασφάλιστοι επισήμως φθάνει τις 400.000 ενώ κατά τις εκτιμήσεις των συνδικαλιστών, μπορεί να αγγίζουν και τις 780.000.

Βέβαια υπάρχουν και στελέχη στην κυβέρνηση όπως τονίζουν υψηλόβαθμες πηγές του HealthReport.gr, που θεωρούν ότι όσοι πλέον έχουν καταγραφεί ως ανασφάλιστοι, δεν θα καταφεύγουν στα δημόσια νοσοκομεία αλλά θα προτιμούν και πάλι τον ιδιωτικό τομέα και τους ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να λάβουν υπηρεσίες υγείας.

Στην περίπτωση πάντως που λόγω οικονομικής δυσχέρειας οι περισσότεροι απευθυνθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας οι δυσκολίες για πρόσβαση στις υπηρεσίες αναμένεται να αυξηθούν δραματικά.

Και αυτό διότι σήμερα ήδη οι αναμονές για επίσκεψη σε γιατρό του Δημοσίου ξεπερνούν τους έξι μήνες, εφόσον βέβαια κατορθώσει κανείς να βρει πρώτα πρόσβαση στα τηλεφωνικά ραντεβού όπως αυτά κλείνονται σήμερα.

Από την άλλη, οι αισιόδοξοι της κυβέρνησης σημειώνουν οι ίδιες πληροφορίες, θεωρούν ότι οι περισσότεροι ανασφάλιστοι θα μεταχρονολογήσουν τις ιατρικές ανάγκες τους και δεν θα πάνε σε δημόσια δομή υγείας, προκειμένου να μην υποστούν την ταλαιπωρία. Κάτι που σε πρώτη φάση τουλάχιστον θα διευκολύνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

7 σχόλια:

  1. Να τους αποτεφρωσουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οχι κυριε συναδελφε ,δεν ειναι οικολογικη λυση .Σκεφθειτε και λιγο το περιβαλλον !.Η μονη βιωσιμη λυση με αναπτυξη ,ειναι αυτη της μουμιοποιησης .

      Διαγραφή
    2. 8.14 πολύ καλή ιδέα, έτσι θα μπορούν και οι μελλοντικές γενιές να θαυμάζουν τους ηλιθιους που επέλεξαν μια τέτοια κυβερνηση

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ αποτέφρωση αφού πρώτα μαστιγωθουν και πουν 200 φορές, ντροπή μου που χρωστάω στον εφκα θα τον πληρώνω πια και στον άλλο κοσμο ως την Δευτέρα Παρουσια

      Διαγραφή
    4. Κυριοι συναδελφοι ,παρα το γονιμο διαλογο για την επιλυση πλεον του φλεγοντος διλημματος μουμιοποιηση ή αποτεφρωση ,υπαρχει και τριτος δρομος ,αυτος της κομποστοποιησης /σαπωνοποιησης

      Διαγραφή
  2. Έτσι......αρρωστησαν? Ας πεθάνουν! Αφού πρώτα τους εκπλειστηριασουμε το σπίτι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προτείνω να τους σημαδεύτηκε πε πυρακτώσεως σίδερο στο κούτελο ώστε όλος ο κόσμος να ξέρει ποια είναι αυτά τα καθάρματα που χρωστούν στον εφκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή