Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

Γεωργιάδης: «Έρχονται νέοι αυστηροί κανόνες στη συνταγογράφηση ακριβών καινοτόμων φαρμάκων»

Γεωργιάδης: «Έρχονται νέοι αυστηροί κανόνες στη συνταγογράφηση ακριβών καινοτόμων φαρμάκων»

Τι είπε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης για τα ακριβά φάρμακα

HR

Νέους αυστηρούς κανόνες στη συνταγογράφηση ακριβών καινοτόμων φαρμάκων αναμένεται να θεσπίσει ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ECONOMIST ο υπουργός Υγείας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας εμφατικά πώς αν δεν πάρουμε μέτρα «δεν θα έχουμε να πάρουμε ούτε ασπιρίνη».

Παράλληλα επισήμανε ότι η χρήση νέων φαρμάκων πρέπει να γίνει με υπεύθυνο τρόπο και για τον ασθενή, αλλά και η ευθύνη της Πολιτείας είναι ο ασθενής να έχει το φάρμακό του όταν πραγματικά το χρειάζεται.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αλόγιστη συνταγογράφηση του πανάκριβου φαρμάκου RELYVRIO για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια του κινητικού νευρώνα (ALS), που δεν είχε έγκριση ΕΜΑ παρά έγκριση φάσης ΙΙ από τον FDA και αποσύρθηκε από την εταιρεία.

Ωστόσο, όπως είπε, στην Ελλάδα γιατροί το συνταγογραφούσαν παρά τις επανειλημμένες συστάσεις της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρίας να μην το συνταγογραφούν.

Μίλησε για αποτυχία των γιατρών και ξεκαθάρισε ότι θα θεσπιστούν αυστηροί κανόνες συνταγογράφησης ακριβών καινοτόμων φαρμάκων, διότι αν συνεχίσουμε έτσι «δεν θα έχουμε να πάρουμε ούτε ασπιρίνη» είπε χαρακτηριστικά. Η μη σπατάλη των πόρων γίνεται αναγκαία συνθήκη για να μπορούμε να έχουμε τα φάρμακα όταν τα χρειαζόμαστε, είπε ο υπουργός, κάνοντας λόγο για αξιοποίηση πόρων με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Γεωργιάδης: Η θητεία μου θα συνδεθεί με το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών

Ο υπουργός Υγείας εστίασε επίσης στο Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών, που ήταν από τα πρώτα που υπέγραψε ως υπουργός Υγείας, και η επιτυχία του εξαρτάται από τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων.

Σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο, ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι η θητεία του θα συνδεθεί με την υλοποίησή του. Για την Ελλάδα, είπε ο κ. Γεωργιάδης, η αντιμετώπιση του καρκίνου αποτελεί, κορυφαία προτεραιότητα, όπως άλλωστε και για όλα τα συστήματα υγείας. «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, πρέπει να τρέξουμε» είπε ο υπουργός Υγείας και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προγράμματα πρόληψης «Σ. Δοξιάδης» που υλοποιούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, λέγοντας ότι για πρώτη φορά η Πολιτεία ασχολείται σοβαρά με την πρόληψη.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Καπετανάκης, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), ανέφερε ότι από την αρχή της χρονιάς ξεκινήσαμε με αυξημένη ταχύτητα και δύο πάγια αιτήματα της ογκολογικής κοινότητας όπως το Εθνικό Σχέδιο Δράσης και το Μητρώο Νεοπλασιών που βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας.

«Η χώρα μας βρίσκεται σε μια δημιουργική κινητικότητα» είπε και τόνισε ότι η ανάπτυξη ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης στοχεύει στη μεγιστοποίηση του οφέλους για τον ασθενή. Θα θέτει τον άνθρωπο στο επίκεντρο, αξιοποιώντας όλα τα δεδομένα. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης αποτελεί δέσμευση της Πολιτείας και επένδυση στην αντιμετώπιση του καρκίνου ξεκινώντας από την πρόληψη, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι το Εθνικό Σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει την εξασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των ασθενών στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία. Η εξάλειψη των ανισοτήτων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

4 σχόλια:

  1. Τωρα βεβαια ,αν αυτοκτονει και κανενας, δεν φταιμε εμεις που δεν ειχαμε μεριμνησει να εχουμε το φαρμακο διαθεσιμο ,αλλα εσεις που μας ψηφισατε.Φταιει και ο φουκαρας που δεν καταφερε να βρει το φαρμακο και να το παει ο ιδιος στο νοσοκομειο. Στις ευρωεκλογες ,το μαυρο θα παει συννεφο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ολο ερχεται τροποποιηση στην τροποποιηση και ολο η καταστροφη......απο την μια κατηφορα στην αλλη, ολο καινοτομες ιδεες στην καταστροφη οδευοντας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενώ με τα φτηνά πάτε πίσω! Καταφέρατε να εξαφανιστούν εκατοντάδες φάρμακα από την αγορά Α(Χ)ριστοι! Ούτε στα capital controls γίνονταν αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή