Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Σύμβαση έργου 117 εκ. ευρώ για την ψηφιοποίηση εξετάσεων των δημόσιων νοσοκομείων

Συντάκτης: Virus

Περίπου 190.000.000 εξετάσεις απεικόνισης διαφόρων μεγεθών (ακτινογραφίες, αξονικές, μαγνητικές, καρδιογραφήματα) του συστήματος δημόσιας υγείας θα ψηφιοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου Υγείας, προϋπολογισμού 117 εκατ. ευρώ. Την υλοποίηση προχωρούν οι εταιρείες Intrakat, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Globitel και οι ενώσεις εταιρειών «Netcompany Intrasoft- Qualco», «Uni Systems – Αρχειοθήκη», «Nova – Profile» και «Vodafone – Inform – Cosmos Business Systems».

Συνολικά το έργο αφορά σε ψηφιοποίηση του Ιστορικού Αρχείου Φακέλων Ασθενών και Κανονικοποίηση – Συσχέτιση Πρωτοκόλλου Φυσικής Αρχειοθέτησης με το Ηλεκτρονικό Μητρώο Ασθενών. Στο έργο εντάσσεται η ψηφιοποίηση 157.000.000 σελίδων & Εξετάσεων Απεικόνισης Διάφορα Μεγέθη έως Α3, 20.000.000 σελίδων μη τυποποιημένων μεγεθών (Α3+, καρτέλες, κ.λπ.) και 20.000.000 φιλμ/εκτυπώσεις ΗΚΓ/ΗΕΓ, καθώς και στην ταυτοποίηση, κατηγοριοποίηση και χαρακτηρισμό των ψηφιοποιημένων εγγράφων. Ως εκ τούτου ο φάκελος ασθενή (ηλεκτρονικός ή και φυσικός) θα μπορεί να ανακτηθεί σε πολύ σύντομο χρόνο καθώς η ποιοτική εξυπηρέτηση του ασθενή θα είναι εφικτή σε πολύ σύντομο χρόνο. Απώτερος σκοπός είναι η παροχή ψηφιακών, δικτυακών υπηρεσιών διασφαλίζοντας πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν στο Ιατρικό Ιστορικό που προέκυψε κατά τη νοσηλεία ασθενών στα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας. Πρόσβαση θα έχουν οι νοσηλευόμενοι πολίτες και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό των μονάδων υγείας καθώς και εξωτερικούς ασθενείς.

Ειδικότερα, πρόκειται για την ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική διαχείριση του Ιστορικού Αρχείου Φακέλων Ασθενών των Μονάδων Υγείας. Επιδίωξη είναι η παροχή ολοκληρωμένης πληροφόρησης για τους ασθενείς, ενσωματώνοντας ιατρικές πληροφορίες από το ιστορικό αρχείο με έμφαση εστιάζοντας στην άμεση απεικόνιση ηλεκτρονικά, στη μόνιμη και αναλλοίωτη ψηφιακή αποθήκευση, τη διάσωση υπερπολύτιμων πληροφοριών του ιστορικού αρχείου φακέλων ασθενών από τις υπάρχουσες συνθήκες φύλαξης (αλλοίωση λόγω παλαιότητας, απώλεια λόγω ανθρώπινου παράγοντα ή φυσικών καταστροφών), στην άμεση απελευθέρωση ζωτικών λειτουργικών χώρων εντός των Νοσοκομείων, καθώς στη γεωγραφική ανεξαρτησία σχετικά με τη δυνατότητα πρόσβασης και κοινοποίησης πληροφοριών Νοσηλείας Ασθενών.

Με άξονα την κανονικοποίηση-συσχέτιση Πρωτοκόλλου Φυσικής Αρχειοθέτησης και Ηλεκτρονικού Μητρώου Ασθενών, ενοποιούνται όλες οι ιατρικές πληροφορίες κάθε ασθενή σε έναν ψηφιακό φάκελο, με έμφαση στην ασθενοκεντρική προσέγγιση στο υπάρχον σύστημα πρόσβασης, με περισσότερες πληροφορίες αναζήτησης, άντλησης πρωτογενών στοιχείων σε όλο το ιστορικό αρχείο, την αξιοποίησή του από την επιστημονική κοινότητα για τη διευκόλυνση της ιατρικής έρευνας και εκπαίδευσης, τη διαλειτουργικότητα μεταξύ, επιμέρους, ετερογενών συστημάτων, την παροχή ιατρικών πληροφοριών στον τόπο και στο χρόνο της παροχής ιατρικών υπηρεσιών. Για την πρώτη Εκτελεστική σύμβαση το έργο θα περιλαμβάνει και την υλοποίηση αποθετηρίου και συστήματος διακίνησης ψηφιακών εγγράφων.
Στο έργο περιλαμβάνονται:Μελέτη Εφαρμογής – Ανάλυση Απαιτήσεων και Μελέτη Διαλειτουργικότητας & Διασύνδεσης
Μελέτη Ασφαλείας
Υπηρεσίες Μετάπτωσης
Υπηρεσίες Εκπαίδευσης
Υπηρεσίες Πιλοτικής Λειτουργίας
Υπηρεσίες Δοκιμαστικής Λειτουργίας
Υπηρεσίες Εγγύησης και Συντήρησης

Πλεονεκτήματα

Αξιοσημείωτα οφέλη θα είναι ο περιορισμός της καταστροφής ,ιατρικών εγγράφων, η παραγωγικότητα και η βελτίωση διαδικασιών στο εσωτερικό του Αρχείου Νοσηλευομένων, με την ηλεκτρονική άμεση διάχυση της πληροφορίας στην κατάλληλη αλυσίδα αποδεκτών, καλύτερη απόδοση των εργαζομένων υπαλλήλων και επιστημόνων, χάρη στην ευκολία ανεύρεσης ενός εγγράφου/διαγνωστικού υλικού, μεγαλύτερη δυνατότητα πρόσβαση του προσωπικού στην πληροφορία κ.ά.

1 σχόλιο: