Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Συνελήφθη γιατρός για έκδοση ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων σε αλλοδαπούς και συνταγογράφηση φαρμάκων έναντι αμοιβής

Iatropedia newsroom - ΙΑΤROPEDIA

Χορηγούσε έναντι αμοιβής ιατρικές βεβαιώσεις σε αλλοδαπούς τρίτων χωρών για δήθεν προγενέστερη εξέτασή τους, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν ως δικαιολογητικό για την έκδοση άδειας διαμονής

Στη σύλληψη ενός γιατρού, ενός αλλοδαπού και δύο ιατρικών επισκεπτών φαρμακευτικής εταιρείας προχώρησε προχθές, Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς – κατά περίπτωση – εμπλέκονται σε υπόθεση έκδοσης και χορήγησης ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων σε αλλοδαπούς και συνταγογράφησης φαρμάκων συγκεκριμένων εταιρειών, έναντι αμοιβής.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για – κατά περίπτωση – δωροληψία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, ψευδή βεβαίωση και νόθευση κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος κατ΄εξακολούθηση, συνέργεια σε δωροληψία υπαλλήλου, δωροδοκία υπαλλήλου κατά συναυτουργία και για παράβαση του νόμου περί όπλων και του κώδικα μετανάστευσης. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, προηγήθηκε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία ο γιατρός προέβαινε συστηματικά στην επ’ αμοιβή, ή έναντι άλλου αθέμιτου ωφελήματος, έκδοση ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων σε αλλοδαπούς, προκειμένου αυτοί να εξασφαλίζουν τη νόμιμη παραμονή στη χώρα μας, ενώ για τον σκοπό αυτό συνεργαζόταν με αλλοδαπό, στον οποίο απευθύνονταν οι ενδιαφερόμενοι για την παραλαβή των σχετικών βεβαιώσεων.

Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε μέσω εφαρμογής ειδικών ανακριτικών τεχνικών, αλλά και τη σταχυολόγηση και συσχέτιση δεδομένων που προέκυψαν, διακριβώθηκε η παράνομη δραστηριότητα του γιατρού.

Συγκεκριμένα προέκυψε ότι χορηγούσε έναντι αμοιβής ιατρικές βεβαιώσεις σε αλλοδαπούς τρίτων χωρών για δήθεν προγενέστερη εξέτασή τους, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν ως δικαιολογητικό για την έκδοση άδειας διαμονής.

Παράλληλα, λάμβανε χρηματικά ποσά ή άλλα αθέμιτα ωφελήματα για να συνταγογραφεί φαρμακευτικά σκευάσματα συγκεκριμένων εταιρειών. Με αυτόν τον τρόπο, οι ιατρικοί επισκέπτες αποκόμιζαν με τη σειρά τους ποσοστό κέρδους από τις πωλήσεις των φαρμάκων των εταιρειών, επιβαρύνοντας τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε στον χώρο εργασίας του γιατρού, κατελήφθησαν οι δύο ιατρικοί επισκέπτες κατά τον χρόνο που θα παρέδιδαν στον ιατρό χρηματικό ποσό για την υπερσυνταγογράφηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων της εταιρίας τους.

Παράλληλα, στην οικία του αλλοδαπού βρέθηκαν διαβατήρια τρίτων προσώπων, τα οποία κατείχε παράνομα, καθώς και ιατρικές βεβαιώσεις επ’ ονόματι αλλοδαπών που είχαν εκδοθεί από τον γιατρό.

Συνολικά, από τις σωματικές έρευνες και τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

* 3.870 ευρώ,

* 4 διαβατήρια τρίτων προσώπων,

* 2 ιατρικές βεβαιώσεις,

* 1 βαλλίστρα και

* πλήθος λευκών, εμφανώς χρησιμοποιημένων, φακέλων.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι σε ταξιδιωτικά γραφεία υπήρχε πίστωση χρηματικού ποσού 8.200 ευρώ από διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες στο όνομα του γιατρού, το οποίο είχε δαπανήσει σε ταξίδια.

Σύμφωνα με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ο ιατρός, κατά το τελευταίο έτος, είχε αυξήσει τη συνταγογράφηση σκευασμάτων φαρμακευτικής εταιρείας κατά 60%, έχοντας και τα μεγαλύτερα ποσοστά συνταγογράφησης ανασφάλιστων ασθενών στο νομό όπου δραστηριοποιούνταν.

Τέλος, από τις μέχρι τώρα έρευνες, έχει εξακριβωθεί η έκδοση τουλάχιστον 8 ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων σε αλλοδαπούς.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: iStock

6 σχόλια:

  1. Πρεπει οι ελεγχοι συνταγογραφησης να γινουν ασφυκτικοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρέπει οι ιατρικές αμοιβές να γίνουν αξιοπρεπείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΛΩΣ ΕΓΙΝΕ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΝΑ ΟΡΙΟ ΣΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειδικά σε όσους έχουν αδιεκρινιστες καταθεσεις!

      Διαγραφή
  4. Αν έχεις τις σωστές γνωριμίες και με αδιευκρινιστα βγαίνεις λάδι, ίσως γίνεις και υπουργός

    ΑπάντησηΔιαγραφή