Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

Απογευματινά χειρουργεία: Πόσα νοσοκομεία είναι ανέτοιμα – Τι έγινε στη σύσκεψη Διοικητών με Άδωνι Γεωργιάδη

Απογευματινά χειρουργεία: Πόσα νοσοκομεία είναι ανέτοιμα – Τι έγινε στη σύσκεψη Διοικητών με Άδωνι Γεωργιάδη

Στην τελική ευθεία υπουργείο Υγείας και Διοικητές για τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή στο ΕΣΥ

Μαρία Γλένη HR

Τηλεδιάσκεψη με τους διοικητές όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας είχε το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, με κύριο αντικείμενο τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή.

Κατά τη διάρκεια της, οι Διοικητές νοσοκομείων ενημέρωσαν τον υπουργό Υγείας και τον υφυπουργό υγείας μεταξύ άλλων και για το βαθμό ετοιμότητας τους, ώστε να προχωρήσουν στο νέο εγχείρημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 7 με 8 Διοικητές μικρών νοσοκομείων δήλωσαν αδυναμία να κάνουν επεμβάσεις το απόγευμα επί πληρωμή λόγω έλλειψης προσωπικού. Όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας θα συμμετάσχουν κανονικά στα απογευματινά χειρουργεία μόλις αυτά οργανωθούν.

Μάλιστα την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθούν απογευματινά χειρουργεία σε επτά νοσοκομεία τα οποία είναι τα εξής:

-Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκη

-Άγιος Παύλος Θεσσαλονίκη

-ΑΧΕΠΑ

-Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

-Νοσοκομείο Καβάλας

-Γεννηματάς Αθήνα

-Σωτηρία Αθήνα


Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο νοσοκομείο του ΕΣΥ της χώρας μας, στο οποίο θα διενεργηθούν απογευματινά χειρουργεία, είναι το νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου» την ερχόμενη Τρίτη 12 Μαρτίου, με τη συμβολική παρουσία του Άδωνι Γεωργιάδη και του Μάριου Θεμιστοκλέους.

Με βάσει τον προγραμματισμό του νοσοκομείου συνολικά θα διεξάγονται 10 με 15 απογευματινά χειρουργεία την εβδομάδα, δηλαδή περίπου 40 – 60 χειρουργεία τον μήνα. Επίσης μέχρι τώρα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν σε αυτά -εκτός από το ιατρικό προσωπικό- 13 νοσηλευτές χειρουργείου και 7 νοσηλευτές Αναισθησιολογικού.

Απογευματινά χειρουργεία: Στόχος η μείωση της αναμονής στις πρωινές επεμβάσεις

Όπως επεσήμανε σε δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN ο κ. Γεωργιάδης με τη νέα λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων δεν θα εξυπηρετούν οι ίδιοι γιατροί στην πρωινή και στην απογευματινή λειτουργία, αλλά θα αλλάζουν οι χειρουργικές ομάδες.

Η συμμετοχή είναι προαιρετική για τους γιατρούς, όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης. Θετικό είναι πως καθώς κάποιοι ασθενείς θα εξυπηρετούνται τα απογεύματα θα μειώνει ο χρόνος αναμονής και για τα πρωινά χειρουργεία, σύμφωνα με τον υπουργό.

Ακόμη, ο υπουργός αποσαφήνισε πως για τους ασθενείς που θα χειρουργούνται το απόγευμα θα υπάρχουν κρεβάτια στο ΕΣΥ για να νοσηλευθούν και να εξυπηρετηθούν. Ο κ. Γεωργιάδης περιέγραψε για τις «καλές χειρουργικές κλινικές» με τη μεγαλύτερη κίνηση ότι διαθέτουν περισσότερους γιατρούς, ενώ ζήτημα υπάρχει στις πιο απομακρυσμένες ή αυτές με το όχι τόσο καλή προηγούμενη ιστορία και έχουν άγονες προσκλήσεις.

4 σχόλια:

  1. Κοροϊδία δίχως όρια καθώς δεν υπάρχει προσωπικό αλλά πολύ απλά θα εγκαταλειφθουν τα πρωινα χειρουργεία χάριν των απογευματινων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα δεν το ξέρατε ότι υπάρχει πρωινή, μεσημεριανή, απογευματινή, βραδινή χειρουργική ομάδα και δύο .....εφεδρεία?Μα που ζείτε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομίζω ότι πολύ εύστοχα αποφάσισαν να νιώσουν την αναμονή στα πρωινά με απογευματινά χειρουργεία. Αφού θα καταργηθούν ντε φακό τα πρωινά δεν θα υπάρχει και αναμονη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η αχρηστοτερη γενιά Ελλήνων αλεδω και τρεις χιλιάδες χρόνια παρακολουθεί ΕΣΥ,Διαύγεια, ΑΣΕΠ, Σιδηρόδρομοι, πολιτική προστασία ,στρατός,αστυνομία να διαλύονται και πετάει αετό ! Κάπως έτσι πρέπει να ήταν λίγο πριν το 1453

    ΑπάντησηΔιαγραφή