Σάββατο 2 Μαρτίου 2024

Αγαπηδάκη: «Η χρήση της τηλεϊατρικής θα επεκταθεί και στον ΕΟΔΥ»

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Στη χρήση της τηλεϊατρικής και της τεχνητής νοημοσύνης αναφέρθηκε η αναπλ. υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Στην επίσημη παρουσίαση της Γνώμης της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής & Τεχνοηθικής για τις “Εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Υγεία στην Ελλάδα”, που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του EPLO Europian Public Law Organization στην Πλάκα, παρέστη η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ανέφερε κατά τον χαιρετισμό της μεταξύ άλλων πως η ραγδαία και αλματώδης εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης αναμένεται να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ιατρική επιστήμη:

“Η αξιοποίησή της στον τομέα της Υγείας μπορεί να έχει πολλαπλές θετικές επιπτώσεις και να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την επιστημονική κοινότητα: από την διάγνωση/ έγκαιρη πρόγνωση, τις θεραπευτικές επιλογές, την συνολική εκτίμηση των αναγκών για κάθε ασθενή ξεχωριστά, συμπαρασύροντας ολόκληρη την οργάνωση των συστημάτων Υγείας. Επιπλέον, θεωρώ πως στο μέλλον θα παίξει ακόμα πιο καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία νέων φαρμάκων”, ανέφερε.

Σύμφωνα με την ίδια, η τεχνητή νοημοσύνη θα εξασφαλίσει περισσότερο χρόνο, ο οποίος είναι πολύτιμος στην επείγουσα ιατρική:

“Η τεχνητή νοημοσύνη θα μας γλιτώνει από χρονοβόρες διαδικασίες, που είναι κρίσιμες κυρίως σε επείγουσες καταστάσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις για παράδειγμα η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε φανεί σωτήρια, θα μας επιτρέπει να κερδίσουμε σημαντικό χρόνο, δίνοντας μας αποτελεσματικές, άμεσες λύσεις, σώζοντας ζωές”, σημείωσε.

Στο πλαίσιο της ψηφιακής Υγείας, η Κυβέρνηση επεκτείνει το έργο της τηλεϊατρικής έτσι ώστε να υπάρξει κάλυψη κάθε σπιθαμής της χώρας, των νησιών και των ορεινών και αγροτικών περιοχών.

Επέκταση της τηλεϊατρικής και στον ΕΟΔΥ

Όπως ανέφερε η Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε συνδυασμό με το δίκτυο τηλεϊατρικής και τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας, πρόκειται να ενεργοποιηθεί μία υπηρεσία με φορητές συσκευές (“wearables”) οι οποίες θα καταγράφουν καθημερινά τους καρδιακούς παλμούς και μία σειρά από άλλα βιομετρικά δεδομένα των πολιτών, προκειμένου να εξασφαλίζουν την καλύτερη ρύθμιση των χρονίων νοσημάτων που αφορούν στα καρδιαγγειακά και την έγκαιρη μετάβαση του ασθενούς στο νοσοκομείο.

“Η χρήση της τηλεϊατρικής, όμως, θα επεκταθεί παράλληλα και στον ΕΟΔΥ όπου θα βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση των ασθενειών και κυρίως όσον αφορά πανδημίες μολυσματικών ασθενειών, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Στο εγγύς μέλλον, η τεχνολογία εν γένει θα αποτελέσει σύμμαχο στην προσπάθειά μας για μια ιατρική ακριβείας και μη χρονοβόρα. Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ένα εργαλείο με τεράστιες δυνατότητες και μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στον τομέα της υγείας, ωστόσο να έχουμε στο νου μας ότι δε μπορεί να υποκαταστήσει επουδενί τον ανθρώπινο παράγοντα, αλλά να λειτουργεί διευκολύνοντας μας” κατέληξε η κα Αγαπηδάκη.

4 σχόλια:

  1. Τι ....λες ρε παιδί μου! Ελλαντα ντιο ..... μιντεν......ενώ οι σοβάδες πέφτουν στα νοσοκομεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για τους αγροτικούς ιατρούς που θα έκανε ΠΙ είπε κάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα....επεκταθεί από που; Υπάρχει καπου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να μας γλυτώσει από ανεπαρκείς σαν την ιδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή