Σάββατο 2 Μαρτίου 2024

Απογευματινά χειρουργεία: Ανατροπή με τις αμοιβές των γιατρών - Προς αυτοτελή φορολόγηση 20%


Μειωμένη φορολόγηση αναμένεται να έχουν τα απογευματινά χειρουργεία για τους γιατρούς του ΕΣΥ

Γιατρός/ Eurokinissi

Μειωμένη φορολόγηση αναμένεται να έχουν τα απογευματινά χειρουργεία για τους γιατρούς του ΕΣΥ, αφού χαρακτηρίζονται ως «ιδιωτικό έργο» και οι κρατήσεις θα κινούνται στο 20%, αν δοθεί το πράσινο φως από το υπουργείο Οικονομικών, όπως τονίζουν αποκλειστικές πληροφορίες του ethnos.gr.

Νέα διευκόλυνση

Συγκεκριμένα μία νέα διευκόλυνση φαίνεται ότι προσθέτει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στα απογευματινά χειρουργεία σχετικά με τις αμοιβές που θα λαμβάνουν οι γιατροί που θα συμμετέχουν στον νέο θεσμό. Στόχος να είναι πιο ελκυστικές οι αμοιβές ώστε να συμμετάσχουν περισσότεροι.

Σύμφωνα με τις ίδιες αποκλειστικές πληροφορίες του ethnos.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει εντάξει στην υπουργική απόφαση που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, τον τρόπο φορολόγησης των αμοιβών των γιατρών που θα συμμετέχουν στα απογευματινά χειρουργεία.

Προκειμένου να προσελκύσει το ιατρικό σώμα, το υπουργείο Υγείας φαίνεται ότι επιδιώκει να απαλλάξει τους γιατρούς από τη μεγάλη φορολόγηση στις αποδοχές που θα λαμβάνουν στην ολοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων.

Μία λειτουργία βέβαια που θα βασίζεται στα χρήματα των ασθενών αφού θα πληρώνουν για να πραγματοποιούν επεμβάσεις το απόγευμα μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ρύθμιση για τη φορολογία των αμοιβών

Ειδικότερα σύμφωνα με τις ίδιες αποκλειστικές πληροφορίες του ethnos.gr η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) περιλαμβάνει ρύθμιση που προβλέπει ότι οι αμοιβές των γιατρών θα είναι αυτοτελώς φορολογούμενες με 20%, δεν θα περιλαμβάνουν επιπλέον κρατήσεις για ΕΦΚΑ ενώ επιδιώκεται να μην προστίθενται στο συνολικό εισόδημα τους ώστε να μην αλλάζουν και κατηγορία φορολόγησης οι γιατροί.

Μία απόφαση ωστόσο που θα λάβει οριστικά το υπουργείο Οικονομικών το οποίο έχει στα χέρια του την απόφαση του υπουργείου Υγείας και προχωρά σε διορθώσεις και αλλαγές.

Χειρουργείο - Χειρουγρεία

Όπως αναφέρει η απόφαση που απέστειλε το υπουργείο Υγείας στο υπουργείο Οικονομικών: «Στην παρ. 5 του άρθρου 13 του Ν. 2889/2001 προστίθεται και η περίπτωση της παρ. 10 του άρθρου 9 του ιδίου Νόμου, της παρ. 5 διαμορφούμενης ως εξής:

«Τα εισοδήματα των ιατρών του Ε.Σ.Υ., από την απογευματινή εργασία των παρ. 1 και 10 του άρθρου 9 του νόμου αυτού, καθώς και αυτά των πανεπιστημιακών ιατρών από την απογευματινή εργασία των παραγράφων 1 και 4 του ιδίου άρθρου, όπως επίσης και η προβλεπόμενες στην επόμενη παράγραφο 6 του άρθρου αυτού ειδική αμοιβή για την παροχή κλινικού και εργαστηριακού έργου από πανεπιστημιακούς ιατρούς, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες εγκατεστημένες σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. ή των Α.Ε.Ι., θεωρούνται ότι προέρχονται από άσκηση ιδιωτικού έργου και φορολογούνται σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 2 περ. ζ του άρθρου 4 του Ν. 2238/1994 (ΦΕΚ 151 Α’)».

Φαίνεται πάντως ότι με τον ορισμό των απογευματινών χειρουργείων ως «ιδιωτικό έργο» ώστε να μην φορολογούνται με υψηλά ποσοστά, η κυβέρνηση επιδιώκει να κάνει ελκυστικό τον νέο θεσμό για τους γιατρούς.

Άλλωστε ήδη σύμφωνα με πηγές, πολλοί γιατροί σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας έχουν αρνηθεί να συμμετάσχουν στα απογευματινά χειρουργεία κυρίως επειδή έκριναν ότι οι αποδοχές δεν ήταν συμφέρουσες. Με την αλλαγή αυτή της φορολόγησης τους όμως φαίνεται ότι μπορεί το ποσοστό των γιατρών που θα συμμετάσχουν τελικά στο εγχείρημα να αυξηθεί. Κάτι που ήταν εξάλλου και ο στόχος της ηγεσίας του υπουργείου υγείας.

Οι αμοιβές των γιατρών

Όπως αποκάλυψε το ethnos.gr, με βάση τη διάταξη του υπουργείου Υγείας οι αμοιβές των γιατρών στα απογευματινά χειρουργεία θα διαμορφώνονται ως εξής: Οι αμοιβές θα ξεκινούν από 55 ευρώ μικτά και μπορούν να φτάσουν έως και τα 1000 ευρώ ανάλογα τη βαθμίδα του χειρουργού.

Ο Συντονιστής Διευθυντής ή ο καθηγητής θα λαμβάνει για τις πολύ μικρές επεμβάσεις 125 ευρώ μικτά, για τις μικρές 245 ευρώ μικτά ενώ μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1000 ευρώ σε εξαιρετικά βαριά χειρουργεία.

Ο Διευθυντής ή ο αναπληρωτής καθηγητής θα ξεκινά από 110 ευρώ μικτά και θα φτάνει έως τα 900 ευρώ.
Οι επιμελητές και οι επίκουροι καθηγητές ιατρικής θα ξεκινούν από 105 ευρώ μικτά και θα φτάνουν έως τα 850.
Οι χειρουργοί Β και Γ που θα συμμετέχουν στην ιατρική ομάδα θα λαμβάνουν από 55 ευρώ έως 150 ευρώ ανάλογα τη βαρύτητα της επέμβασης.

Σε ό,τι αφορά στους αναισθησιολόγους θα ξεκινούν από 90 ευρώ και θα μπορούν να φτάνουν έως και τα 450 ευρώ ανά χειρουργείο.

10 σχόλια:

  1. Ανταγωνισμό με τις κλινικές δεν μπορούν να έχουν τα φακελάκια! Δεν υπάρχουν υποδομές ούτε προσωπικό! Αλλά μερικά γαλάζια μαγαζάκια θα ανοίξουν νουν και θα επιδοθούν στο αγαπημένο σπορ της ΝΔουλας την ατέλειωτη μάσα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παντού καινοτομία,και αφορολόγητο φακελακι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δωρεάν Υγεία τέρμα.....τρίζουν τα κόκκαλα του αείμνηστου Γεννηματά.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τιποτε δεν μπορει να ειναι δωρεαν ...Το σοβιετικης εμπνευσης ΕΣΥ καποτε θα κατερρεε ,οπως και η χωρα εμπνευσης των νομοθετων του

      Διαγραφή
    2. 7.55 το εσυ ήταν γερμανικης/ σουηδικής έμπνευσης και οι πολίτες φορολογουνται! Αν το κράτος δεν θέλει να παρέχει τίποτα να γυρίσει τις εισφορες

      Διαγραφή
    3. Και ο γνωστός χαφιές του υπυγ 7.55 βγάζει μεροκάματο

      Διαγραφή
    4. Οποιος δεν ειναι μαοσταλινολενινοκομμουνιστοσυμμοριτης ειναι χαφιες ? να πατε στη Βορεια Κορεα να τα πειτε .

      Διαγραφή
    5. Χαφιές από τους λιγους οντως

      Διαγραφή
    6. Στην Σουηδία θα πάμε που είναι όλα δωρεάν φασιστακο 11.15! Εσύ να πας στο Τόγκο η στο Γκουαμ που όλα πληρώνονται! Ξεφτίλισαν την χώρα ως κράτος Δικαίου στο ευρώ κοινοβούλιο, ξεφτιλίσει και την υγεία

      Διαγραφή