Τρίτη 12 Μαρτίου 2024

Πόσο θα αποζημιώνονται οι ιδιωτικές κλινικές για τη νοσηλεία ασθενών από το ΕΣΥ

Πόσο θα αποζημιώνονται οι ιδιωτικές κλινικές για τη νοσηλεία ασθενών από το ΕΣΥ

Με πόσα χρήματα θα αποζημιώνονται οι ιδιωτικές κλινικές που θα νοσηλεύουν ασθενείς από το ΕΣΥ

HR
Τα χρήματα με τα οποία θα αποζημιώνονται οι ιδιωτικές κλινικές, όταν νοσηλεύουν ασθενείς από το ΕΣΥ καθορίζονται σε κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας.

Αναλυτικότερα στην απόφαση προβλέπεται ότι οι αποζημιώσεις που θα δίνονται τόσο στις ιδιωτικές κλινικές όσο και στο προσωπικό θα είναι προσαυξημένες.

Επίσης στο άρθρο 6 αναφέρεται ότι τα ποσά που θα εισπράττουν οι ιδιωτικές κλινικές θα είναι χωρίς clawback στον ΕΟΠΥΥ.

Υπεύθυνος συντονισμού και εποπτείας της διαδικασίας διακομιδής ασθενών ορίζεται το ΕΚΑΒ ακόμα και σε περίπτωση που η διακομιδή γίνει με ιδιωτικό ασθενοφόρο.

Οι αμοιβές των ιδιωτικών κλινικών που θα νοσηλεύουν ασθενείς του ΕΣΥ

Η απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια και αναμένεται να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως προβλέπει τα εξής:

Άρθρο 1

Αποζημίωση κλινών για τη νοσηλεία ασυμπτωματικών, θετικών στον COVID-19 ασθενών

1. Σε περίπτωση διάθεσης, εκ μέρους ιδιωτών παρόχων υγείας (ιδιωτικών θεραπευτηρίων/κλινικών και Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης), κλινών για τη νοσηλεία ασθενών ασυμπτωματικών, πλην όμως θετικών στον ιό COVID-19, οι ιδιώτες πάροχοι αποζημιώνονται για τα ως άνω περιστατικά με το ημερήσιο νοσήλιο των ιδιωτικών κλινικών, προσαυξημένο με τον συντελεστή μισθολογικού κόστους 2,09, με εξαιρούμενα, όπως προβλέπεται στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (Β’4898/2018), και εξαιρουμένης της ειδικής φαρμακευτικής αγωγής των ασθενών για την αντιμετώπιση του COVID-19.

Άρθρο 2

Αποζημίωση κλινών για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19

1. Σε περίπτωση διάθεσης κλινών εκ μέρους των ιδιωτών παρόχων υγείας (ιδιωτικών θεραπευτηρίων/κλινικών) για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19, που εμφανίζουν συμπτωματολογία, η αποζημίωση καθορίζεται, σύμφωνα με τον μηχανισμό των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (Κ.Ε.Ν.), την κείμενη νομοθεσία και τον Ε.Κ.Π.Υ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (Β’ 4898/2018).

Η αποζημίωση των ανωτέρω νοσηλευτικών περιστατικών πραγματοποιείται με την εφαρμογή του συντελεστή 2,09 για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους, εξαιρουμένης της ειδικής φαρμακευτικής αγωγής των ασθενών για την αντιμετώπιση του COVID-19.

5. Σε περίπτωση διάθεσης κλινών εκ μέρους Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19, που εμφανίζουν συμπτωματολογία, η αποζημίωση καθορίζεται σύμφωνα με το ημερήσιο νοσήλιο νοσηλευτικής περίθαλψης των Κ.Α.Α.-Κ.Ν. (π.δ. 187/2005, Α’ 231), προσαυξημένο κατά 30 ευρώ για τη λήψη μέτρων προστασίας COVID-19 (χωρίς εφαρμογή συντελεστή μισθολογικής προσαύξησης). Στην αποζημίωση των 30 ευρώ δεν περιλαμβάνονται τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) τα οποία χορηγούνται από την οικεία Υγειονομική Περιφέρεια.

6. Από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της έγγραφης πράξης αποδοχής του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας και για το χρονικό διάστημα χρήσης που ορίζεται σε αυτήν, οι διατιθέμενες κλίνες ιδιωτικών θεραπευτηρίων/κλινικών και Κ.Α.Α. αποζημιώνονται με ημερήσιο νοσήλιο ιδιωτικών κλινικών προσαυξημένο με τον συντελεστή μισθολογικού κόστους 2,09, για το χρονικό διάστημα πραγματικής χρήσης τους.

Άρθρο 3

Αποζημίωση κλινών για νοσηλεία ασθενών σε ιδιωτικά θεραπευτήρια – κλινικές

1. Σε περίπτωση διάθεσης κλινών νοσηλείας εκ μέρους κλινικών/ιδιωτικών θεραπευτηρίων για τη νοσηλεία κάθε άλλου περιστατικού (παθολογικού, πνευμονολογικού κ.λπ.), πλην χειρουργικού, που δεν εμπίπτει στα άρθρα 1 και 2 της παρούσας (δηλαδή ασθενών που δεν πάσχουν από COVID-19), το νοσηλευτικό περιστατικό αποζημιώνεται σύμφωνα με το φύλλο νοσηλείας, με βάση το Κ.Ε.Ν. του περιστατικού, πλέον 180 ευρώ για ημερήσια αποζημίωση του ιατρικού προσωπικού, πλέον 120 ευρώ για ημερήσιες λοιπές μισθολογικές δαπάνες, με τα εξαιρούμενα αυτού κατά τον Ε.Κ.Π.Υ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (Β’ 4898/2018) ή το ημερήσιο νοσήλιο, πλέον 180 ευρώ για ημερήσια αποζημίωση του ιατρικού προσωπικού, πλέον 120 ευρώ για ημερήσιες λοιπές μισθολογικές δαπάνες, με τα εξαιρούμενα αυτού κατά τον Ε.Κ.Π.Υ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (Β’ 4898/2018).

2. Σε περίπτωση διάθεσης κλινών νοσηλείας εκ μέρους κλινικών/ιδιωτικών θεραπευτηρίων για τη νοσηλεία χειρουργικού περιστατικού, που δεν εμπίπτει στα άρθρα 1 και 2 της παρούσας (δηλαδή ασθενών που δεν πάσχουν από COVID-19), το νοσηλευτικό περιστατικό αποζημιώνεται σύμφωνα με το φύλλο νοσηλείας, με βάση το Κ.Ε.Ν. του περιστατικού, στο οποίο εφαρμόζεται o συντελεστής μισθολογικού κόστους 2,09, με τα εξαιρούμενα αυτού κατά τον Ε.Κ.Π.Υ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (Β’ 4898/2018) ή το ημερήσιο νοσήλιο, στο οποίο εφαρμόζεται ο συντελεστής μισθολογικού κόστους 2,09, με τα εξαιρούμενα αυτού κατά τον Ε.Κ.Π.Υ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (Β’ 4898/2018).

Άρθρο 4

Αποζημίωση κλινών εντατικής θεραπείας για νοσηλεία ασθενών σε ιδιωτικά

θεραπευτήρια κλινικές

Σε περίπτωση διάθεσης κλινών εντατικής θεραπείας εκ μέρους ιδιωτών παρόχων υγείας για τη νοσηλεία περιστατικών που δεν εμπίπτουν στα άρθρα 1 και 2 της παρούσας, καθ’ υπέρβασιν του αριθμού των κλινών Μ.Ε.Θ. που διατίθενται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δυνάμει σχετικών Μνημονίων Συνεργασίας, το νοσηλευτικό περιστατικό αποζημιώνεται, ως εξής:

α. Από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της έγγραφης πράξης αποδοχής του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας και για το χρονικό διάστημα χρήσης που ορίζεται σε αυτήν, η τιμή αποζημίωσης ορίζεται, εν είδει εύλογης αποζημίωσης χρήσης, στο εβδομήντα (70%) τοις εκατό του ημερήσιου νοσηλίου της παρ. 8 του άρθρου 21 του Ε.Κ.Π.Υ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (Β’4898/2018).

β. Με την έναρξη διακομιδής και εισαγωγής ασθενών στις διατιθέμενες κλίνες Μ.Ε.Θ., η τιμή αποζημίωσης ορίζεται στο ημερήσιο νοσήλιο της παρ. 8 του άρθρου 21 του Ε.Κ.Π.Υ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (Β’4898/2018), προσαυξημένη με τον συντελεστή.μισθολογικού κόστους 2,09.

4. Σε περίπτωση που απαιτηθεί η διενέργεια χειρουργικής επέμβασης λόγω της κλινικής κατάστασης του ασθενούς που είναι στη Μ.Ε.Θ., τότε αυτή αποζημιώνεται με την τιμή του Κ.Ε.Ν. της κύριας νόσου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, υπολογιζόμενη με συντελεστή μισθολογικού κόστους 2,09 επί την τιμή του Κ.Ε.Ν. (Β’ 3096/2012) συν τα εξαιρούμενα της παρούσας.

Αποζημίωση υπηρεσιών αποθεραπείας- αποκατάστασης σε κλίνες που διαθέτουν τα

Κ.Α.Α. – Κ.Ν.

1. H αποζημίωση των Κ.Α.Α.-Κ.Ν. για υπηρεσίες αποθεραπείας-αποκατάστασης σε ασθενείς μετά από νόσηση με COVID-19, ορίζεται στο ημερήσιο νοσήλιο νοσηλευτικής περίθαλψης των Κ.Α.Α.-Κ.Ν. (π.δ. 187/2005, Α’ 231).

Προκειμένου ο ασθενής να παραπεμφθεί στα παραπάνω κέντρα για αποκατάσταση απαιτείται να είναι καταγεγραμμένος στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19 και να έχει λάβει γνωμάτευση ιατρού σχετικής με την πάθηση ειδικότητας.

1 σχόλιο: