Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Προσοχή συνιστούν οι πνευμονολόγοι λόγω της Αφρικανικής σκόνη

Συντάκτης: Virus

Προσοχή συνιστά η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας στους πολίτες και ιδιαίτερα στα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμούεξαιτίας της αυξημένης συγκέντρωσης Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα που πλήττει τις τελευταίες ώρες τη χώρα. Επικίνδυνη μπορεί να γίνει λόγω της ανάμιξής της με γύρη, βακτήρια και μύκητες.
Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας συνιστά να αποφέυγονται τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης οι άσκοπες μετακινήσεις και η εξωτερική άθληση. Επίσης, συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους.

Ειδικότερα μεγαλύτερη προσοχή συνιστάται στους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως είναι η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, σε περίπτωση που εκδηλώσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, προς πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγή τους και λήψη συμπληρωματικής ιατρικής φροντίδας.

Τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή σε περίπτωση εμφάνισης κλινικών συμπτωμάτων: η δυσκολία στην αναπνοή,
έντονος και ερεθιστικός βήχα με πιθανή απόχρεμψη,
θωρακικός πόνος,
επίμονο φτέρνισμα,
δακρύρροια και
βράγχος φωνής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου