Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Παρουσίαση της έκδοσης “Ερμηνεία του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας”

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την Πέμπτη, την παρουσίαση της έκδοσης «Ερμηνεία του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας». Η «Ερμηνεία του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας» αποτελεί μία ομαδική προσπάθεια ερμηνείας κάθε άρθρου του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας προσφέροντας απαντήσεις σε ζητήματα που σχετίζονται με την ορθή άσκηση της ιατρικής επιστήμης αλλά και την ερμηνεία διατάξεων που σχετίζονται με την ιατρική ευθύνη, την ιατρική συμπεριφορά, το ιατρικό απόρρητο.

Στην παρουσίαση της έκδοσης «Ερμηνεία του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας» παραβρέθηκε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, όπου και χαιρέτισε τη σημαντική αυτή συλλογική εκδοτική προσπάθεια που θα συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση διατάξεων που σχετίζονται με την ορθή άσκηση της ιατρικής επιστήμης.

Ο κ. Πατούλης, στο χαιρετισμό συνεχάρη όλους τους συντελεστές για το συγγραφικό αυτό έργο που συγκεντρώνει την εμπειρία και τη γνώση καταξιωμένων εκπροσώπων από το χώρο της ιατρικής, της νομικής και οικονομικής επιστήμης και αποτελεί ένα σημαντικό απόκτημα της Νομικής Βιβλιοθήκης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα χρήσιμο εγχειρίδιο για κάθε Έλληνα γιατρό και ασθενή.

«Η κυκλοφορία της έκδοσης τη δεδομένη χρονική στιγμή έρχεται να υπενθυμίσει ότι για να υπάρξει ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό σύστημα Υγείας πρέπει να συνοδεύεται από ένα υγιές σύστημα ιατρικής ευθύνης. Σε μια εποχή όπου ο χώρος της Υγείας ζει ριζικές ανακατατάξεις, ο ρόλος του γιατρού και του ιατρικού επαγγέλματος υποβαθμίζεται, το ιατρικό επάγγελμα βρίσκεται στο στόχαστρο επικρίσεων και συλλήβδην ένας ολόκληρος κλάδος αδιακρίτως βάλλεται και καταδικάζεται για συμπεριφορές και παραπτώματα μίας μερίδας επίορκων γιατρών, τη στιγμή που ο μέσος Έλληνας γιατρός με συνέπεια και αυταπάρνηση ασκεί το καθήκον του με τιμώντας τον όρκο που έχει δώσει στον Ιπποκράτη, η ερμηνεία των κανόνων δεοντολογικής συμπεριφοράς και ρύθμισης με σαφήνεια των μεταξύ γιατρού και ασθενούς σχέσεων αποτελεί ένα άκρως απαραίτητο εργαλείο και χρήσιμο σύμβουλο αμφότερων, ιατρού και ασθενούς».

Το βιβλίο προλόγισε η Δήμητρα Παπαδοπούλου – Κλαμαρή, Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου ΕΞΚΠΑ. Για το βιβλίο μίλησαν, επίσης, ο Γιώργος Σμυρναίος, Επίτιμος Πρόεδρος Εφετών Αθηνών της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, ο Κυριάκος Στριγγάρης, Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, η Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου – Πεχλιβανίδη, Επίκουρη Καθηγήτρια Δημοσίου Διθκαίου ΕΚΠΑ. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Εμμανουήλ Λασκαρίδης, Ειδικός Επιστήμων στη Νομική Σχολή ΔΠΘ και στο Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος είχε και την τελική επιμέλεια της έκδοσης.

Ανάμεσα στις απόψεις που κατατέθηκαν ήταν και η αναγκαιότητα για απλοποίηση των κωδίκων, γεγονός που απαιτεί τη συνεργασία των ιατρικών συλλόγων με τη Νομοθετική εξουσία και το δικηγορικό κλάδο.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Ιωάννης Γρίβας, η εκδότρια του βιβλίου Λίλα Καρατζά, καθώς, επίσης, εκπρόσωποι από το δικαστικό σώμα και τον ακαδημαϊκό χώρο.

Για τη συγγραφή του έργου συνεργάστηκαν με αλφαβητική σειρά: Ελίνα Βλάχου, ΜΔΕ, Χρόνης Βούλτσος, Επίκ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Ζήσης Δουγαλής, ΔΝ, Δικηγόρος, Δήμητρα Ζαφειροπούλου, ΜΔΕ, Υπάλληλος Υπουργείου Υγείας, Μαρία Κανελλοπούλου – Μπότη, Επίκ. Καθηγήτρια Ιόνιου Πανεπιστημίου, Αγνή Κορτσιδάκη, Υπάλληλος Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τίνα Κουτσοπούλου, Δικηγόρος, Εμμανουήλ Λασκαρίδης, Ειδικός Επιστήμων στη Νομική Σχολή ΔΠΘ και στο Συνήγορο του Πολίτη, Χαρίκεια Λάτσιου, Ειδικός Επιστήμων ΑΠΔΠΧ, Φωτεινή Μηλιώνη, Ειδικός Επιστήμων Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, Φερενίκη Παναγοπούλου – Κουτνατζή, Ειδικός Επιστήμων ΑΠΔΠΧ, Αλέκος Παπαδόπουλος, Οικονομολόγος, Βαγγέλης Πετρόπουλος, Δικηγόρος, Θάνος Πλεύρης, Δικηγόρος, Γεώργιος Τζεφεράκος, Υπ. Διδ. Ψυχιατρικής, Ράνια Τριβυζά, Δικηγόρος, Εμμανουέλα Τρούλη, Λέκτορας υπό διορισμό ΟΠΑ, Δημήτρης Τσαραπατσάνης, Δικηγόρος, Διονύσης Τσίρος, Δικηγόρος, Αθανάσιος Τσιρωνάς, Λέκτορας Νομικής Σχολής ΔΠΘ, Ελλάς Φραγκουδάκη, Πρωτοδίκης. ΙΑΤROI.EU

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου