Κυριακή 21 Απριλίου 2013

«Προγραφές» στις πλασματικές εφημερίες

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Μιλώντας στην «ΗτΣ» ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος αποκαλύπτει τις προθέσεις του, στέλνοντας σαφές μήνυμα πως δεν θα ανεχτεί «μαϊμού» εφημερίες. «Υπάρχει οφθαλμίατρος που εφημερεύει σε Κέντρο Υγείας της περιφέρειας. Ποια έκτακτη ανάγκη καλύπτει;» αναρωτιέται μεγαλοφώνως ο υπουργός ο οποίος έχει στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία για τις εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία.

Τα στοιχεία αυτά «δείχνουν» τις ειδικότητες όπου... ευνοούν τις πλασματικές εφημερίες, ενώ τέτοια φαινόμενα εμφανίζονται συχνότερα σε νοσοκομεία κυρίως τις περιφέρειας.

Ήδη το υπουργείο Υγείας έχει δώσει εντολή στις διοικήσεις των νοσοκομείων να ελέγχουν πόσοι από τους γιατρούς που αναφέρονται στις λίστες των εφημερευόντων παρίστανται στο νοσοκομείο και ποιοι όχι.

Σύμφωνα με τον κ. Λυκουρέντζο, ο θεσμός των εφημεριών όπως εφαρμόζεται σήμερα έχει εκφυλιστεί και οι λίστες των γιατρών οι οποίοι εφημερεύουν, βγαίνουν με βάση τη... δίκαιη κατανομή και όχι τις πραγματικές ανάγκες. «Σήμερα εφημερίες κάνουν όλοι οι γιατροί προκειμένου να αυξήσουν το εισόδημά τους», σημειώνει ενώ σπεύδει να διευκρινίσει: «δεν λέω να καταργηθούν οι εφημερίες».

Ο υπουργός δηλώνει ότι άμεσα θα ξεκινήσει διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους ώστε να αποφασιστεί τι εξυπηρετούν οι εφημερίες; «Θα πρέπει να αποφασίσουμε εάν οι εφημερίες είναι εισόδημα των γιατρών. Είναι μισθός; Είναι ανάγκη του νοσοκομείου για την εξυπηρέτηση των έκτακτων περιστατικών;» τονίζει. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Υγείας δεν θα επιτρέψει να χάνονται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο από το ΕΣΥ για εφημερίες που δεν γίνονται.

ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΕΣΥ
Αυστηρός έλεγχος και λίστα

Σε ό,τι αφορά τις νέες διοικήσεις στο ΕΣΥ, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, είναι σε εξέλιξη αυστηρός έλεγχος από την Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία σύντομα θα καταρτίσει λίστα με τα ονόματα που κατέληξε. Η λίστα θα περιλαμβάνει διπλάσιο αριθμό υποψηφίων διοικητών σε σχέση με τις θέσεις που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία, ώστε ο υπουργός να επιλέξει τους νέους διοικητές. «Με τον τρόπο αυτό, σταμάτησαν οι πολιτικές παρεμβάσεις και τα τηλέφωνα για τοποθέτηση συγκεκριμένων ατόμων», σημειώνει με νόημα ο υπουργός. Υποψηφιότητα έχουν θέσει σχεδόν όλοι οι σημερινοί διοικητές, οι οποίοι επίσης αξιολογούνται από την αρμόδια Επιτροπή. Ο κ. Λυκουρέντζος αποκάλυψε ότι για αρκετούς σημερινούς διοικητές έχει πολύ καλή γνώμη, πρόσθεσε πάντως πως «υπάρχουν και ακραία αρνητικά παραδείγματα».

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Ποιοι θεωρούνται επίορκοι

Σχετικά με τις απολύσεις στο Δημόσιο, μετά και τη συμφωνία με την τρόικα, ο υπουργός ανέφερε ότι «στο υπουργείο Υγείας ακολουθούμε την προβλεπόμενη διαδικασία» διευκρινίζοντας ότι «αξιολογούνται οι πράξεις, αν είναι έκνομες». Διευκρίνισε πάντως ότι «επίορκοι θεωρούνται όσοι γιατροί και διοικητικοί υπάλληλοι έχουν καταδικαστεί σε δεύτερο βαθμό, ανεξάρτητα εάν έχουν προσφύγει -ξανά- στη δικαιοσύνη». Από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, περίπου 500 εργαζόμενοι είναι πειθαρχικά ελεγχόμενοι και από αυτούς περίπου 50 έχουν καταδικαστεί σε δεύτερο βαθμό».

ΓΙΑ 100.000 ΑΤΟΜΑ ΕΤΗΣΙΩΣ
Τον Μάιο το εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης για ανασφάλιστους

Για το εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας για τους ανασφάλιστους, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι εντός Μαΐου θα τεθεί σε εφαρμογή. Το εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης θα εκδίδεται από το υπουργείο Υγείας και αρχικά θα μπορούν να το προμηθεύονται 100.000 άτομα ετησίως. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2014, έχοντας προϋπολογισμό 40 εκατομμύρια ευρώ. Το εισιτήριο, θα εκδίδεται μέσω ενός διαδικτυακού συστήματος και θα έχει τα στοιχεία του δικαιούχου (Ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ και έναν κωδικό). Ο κάθε δικαιούχος θα μπορεί να βγάλει εισιτήριο από το σπίτι του ή από τα ΚΕΠ, εισάγοντας τα στοιχεία του στη σχετική φόρμα της διαδικτυακής εφαρμογής, και θα το εκτυπώνει. Στη συνέχεια μπορεί να επισκεφτεί τον συμβεβλημένο ιατρό ή το διαγνωστικό κέντρο. Πρόκειται για ένα «εισιτήριο» ετήσιας διάρκειας που θα παρέχει στους δικαιούχους: ιατρική εξέταση και παραπομπή για εξετάσεις, πλήρες πακέτο προληπτικών εξετάσεων και αξιολόγηση τους καθώς και τυχόν φαρμακευτική περίθαλψη. Οι δικαιούχοι με το εισιτήριο αυτό θα έχουν πρόσβαση στον δημόσιο αλλά και ιδιωτικό τομέα υγείας.

ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΚΗΡΥΞΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
«Φρένο» στην κατάχρηση αντιβιοτικών

«Πόλεμο» με το κατεστημένο που προωθεί την κατάχρηση αντιβιοτικών στη χώρα μας, ανοίγει το υπουργείο Υγείας. Όπως είπε ο κ. Λυκουρέντζος, η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε χρήση αντιβιοτικών με αποτέλεσμα να «κυκλοφορούν» στη χώρα μας ανθεκτικά μικρόβια.

Σύμφωνα με τον υπουργό, μέχρι σήμερα κάθε προσπάθεια προσκρούει σε κατεστημένα είτε ασθενών που έχουν μάθει ότι πάνε στον γιατρό για να λάβουν αντιβίωση, είτε σε ενέργειες της φαρμακοβιομηχανίας που επωφελείται από την κατανάλωση.

Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Υγείας θα ξεκινήσει από τα σχολεία, στα οποία σχεδιάζεται να εισαχθεί μάθημα αγωγής υγείας που θα διδάσκεται στην ευέλικτη ζώνη. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, για παράδειγμα έγκριση από το ινστιτούτο εκπαιδευτικής πολιτικής, ώστε να περάσει από το εκπαιδευτικό σύστημα, η σωστή χρήση φαρμάκων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, ένας στους δύο Έλληνες λαμβάνει αντιβιοτικά ευρέος φάσματος, για να αντιμετωπίσουν απλές ιώσεις. Μάλιστα, στο 90% των περιπτώσεων, τα λαμβάνουν με ιατρική συνταγή. Άλλη μελέτη σε Ελληνόπουλα ηλικίας 2 έως 6 ετών έδειξε ότι το 54% έλαβαν αντιβιοτικά, επί 16 μέρες, για απλές ιώσεις, με συμπτώματα συνάχι, πονόλαιμο, βήχα και χαμηλό πυρετό.

Από αυτά, μόνο το 6% έλαβαν απλά αντιβιοτικά, όπως πενικιλλίνη και αμοξικιλλίνη, ενώ στο 55% χορηγήθηκαν αντιβιοτικά ευρέως φάσματος.

Πρόκειται για φάρμακα τα οποία οδηγούν στην ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών μικροβίων, ενώ η δραστικότητά τους στον πνευμονιόκοκκο είναι αμφισβητούμενη.  ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου