Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Νέα ΠΦΥ σε πιλοτική εφαρμογή - ΠΟΥ-Κουρουμπλής:Συμφωνήθηκε η προώθηση του «σχεδίου 100 σημείων»

Γράφει: Βασιλική Αγγουρίδη - VIRUS.COM.GR

Σε τρεις περιοχές της χώρας πρόκειται να εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας. Τι είπε ο Π. Κουρουμπλής για προσλήψεις και Φάρμακο. Νέο ραντεβού με τη φαρμακοβιομηχανία.

Ακόμη μια καταγραφή των προθέσεων, των σχεδίων και των πεπραγμένων της νέας ηγεσίας της Αριστοτέλους περιέγραψε από το βήμα του Συνεδρίου Athens Health Forum, ο Π. Κουρουμπλής.

Αφού επανέλαβε τα όσα ζήτησε και συζήτησε με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθώς και τις πολιτικές που υπερασπίζεται σχετικά με τα καινοτόμα φάρμακα και την κοστολόγηση τους (διαβάστε εδώ), o Υπουργός Υγείας επανήλθε στο θέμα των 4,5 χιλιάδων προσλήψεων, στην επέκταση της θητείας των επικουρικών και στη μείωση του χρόνου προσλήψεων γιατρών συνολικά.

«Χρήματα για τις προσλήψεις υπάρχουν», υποστήριξε.

Τι ετοιμάζεται στην ΠΦΥ

Σε εφαρμογή πρόκειται να θέσει το Υπουργείο Υγείας το νέο σύστημα ΠΦΥ που έχει προετοιμάσει. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Κουρουμπλής, το σύστημα αναμένεται να εφαρμοστεί πιλοτικά σε 3 περιοχές, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, σε περίπου δύο μήνες.

«Σύστημα Υγείας που θέλει να λέγεται σύστημα, χωρίς ΠΦΥ δεν μπορεί να υπάρξει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Νέα Φαρμακευτική Πολιτική

Η φαρμακευτική πολιτική θα αλλάξει ριζικά, ξεκαθάρισε ο Υπουργός Υγείας, υποστηρίζοντας πως δεν έχει επιθετική διάθεση εναντίον των εταιριών. «Η πολιτική γύρω από το φάρμακο, όμως, θα ορίζεται από το Υπουργείο», τόνισε.

Διευκρινίζοντας τις προθέσεις της Αριστοτέλους, ανέφερε πως αυτό που θα ζητηθεί από τις φαρμακευτικές εταιρίες είναι ό,τι πληρώνει η Γερμανία να πληρώνουμε και εμείς. «Αν είμαστε παράλογοι να μου το πουν», σημείωσε.

Εν τω μεταξύ, νέο ραντεβού πρόκειται να έχει την Πέμπτη με τους επικεφαλής των ελληνικών και θυγατρικών εταιριών. Όπως εκτίμησε εκεί θα βρεθούν χρήματα και τρόπος για τη μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα, με τη στήριξη της φαρμακοβιομηχανίας και με μεγαλύτερη στροφή σε αξιόπιστα γενόσημα.

Επανέλαβε, πως έχει ζητήσει τη μείωση των τιμών για τα επόμενα 3 χρόνια στις θεραπείες κατά του καρκίνου και τα αντιρετροϊκά φάρμακα, ενώ αναφέρθηκε και στις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των κλινικών μελετών, καθώς και σε μια αναπροσαρμογή, σε πιο προσιτά επίπεδα, της δαπάνης για τα καινοτόμα, στο πλαίσιο ενός κλειστού προϋπολογισμού.

Ερωτώμενος τέλος για την πορεία των διαπραγματεύσεων δήλωσε χαρακτηριστικά: «Όπως ξέρετε έχασα το φως μου σε ηλικία 10 ετών. Αν είχα χάσει την αισιοδοξία μου θα ήμουν κάπου αλλού».

--------------------------------------------------------------------------------

Τη βοήθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ζήτησε ο Υπουργός Υγείας για μια σειρά ζητημάτων, μεταξύ αυτών και για τον «επαναπροσανατολισμό» του προγράμματος για την ΠΦΥ. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την προώθηση του "Σχεδίου 100 σημείων", του Γ. Μπασκόζου. Το διαχωρισμό του κόστους έρευνας από την τελική τιμή των φαρμάκων, πρότεινε ο κ. Κουρουμπλής!

Συνάντηση με τη Διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ στην Ευρώπη S. Jakab είχε στη Γενεύη Παναγιώτης Κουρουμπλής, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζου.

Η συζήτηση ήταν κάθε άλλο παρά εθιμοτυπική, αφού η Αριστοτέλους έχει “ανοικτά θέματα” με το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ, με σημαντικότερο το πρόγραμμα τεχνικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών (διαβάστε εδώ για την “ιστορία” του προγράμματος). Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αναμένεται να αλλάξει προσανατολισμό επαναπροσανατολισμός, ώστε να συμβαδίσει με τις προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης γύρω από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Πέραν, όμως, των αιτημάτων του Π. Κουρουμλή για συνεργασία και βοήθεια σε διάφορεους τομείς, τα χέρια δόθηκαν για το Σχέδιο 100 σημείων για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, την ευθύνη του οποίου έχει αναλάβει ο ίδιος ο κ. Μπασκόζος, σε συνεργασία με την αντιπροσωπεία του ΠΟΥ.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο είχε αποκαλύψει το Virus (διαβάστε εδώ) και το οποίο, μάλισταν, ήταν πλήρως κοστολογημένο και συνοδεύεται από ακριβές χρονοδιάγραμμα.

Δεν είναι, βέβαια, τα μόνα ζητήματα που συζητήθηκαν, με τον Π. Κουρουμπλή να ζητάει τη στήριξη του Γραφείου τόσο για την αύξηση των δαπανών υγείας στην Ελλάδα, αλλά και την απαίτηση των δανειστών να απελευθερωθεί η πώληση των ΜΗΣΥΦΑ, καθώς και για την πρόταση που θα υποβάλλει η χώρα μας στην Κομισιόν για τη στελέχωση του συστήματος υγείας με 10.000 απόφοιτους των επαγγελμάτων υγείας (νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, τεχνολόγους ιατρικών εργαστηρίων, κ.ά.).

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, ο ΠΟΥ εξέφρασε κατανόηση και υποσχέθηκε τη συμπαράστασή του μόνο για “το φλέγον ζήτημα των αυξημένων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών”.

Οι γέφυρες επικοινωνίας Αριστοτέλους - ΠΟΥ θα παραμείνουν ανοικτές, μέσω αλληλογραφίας και ανταλλαγή επισκέψεων σε υψηλό τεχνικό και πολιτικό επίπεδο.

Εν τω μεταξύ, στην ομιλία του στην 68η Γενική Συνέλευση του ΠΟΥ, ο Υπουργός Υγείας πρότεινε μια σειρά ανατρεπτικών, όπως τις χαρακτήρισε, πολιτικών, με τη συμμετοχή του διεθνούς φορέα, που είναι ικανές να καλυφθεί το έλλειμμα εμπιστοσύνης των λαών προς τους Παγκόσμιους Οργανισμούς.

Συγκεκριμένα, μετά τους εταίρους του στην ΕΕ, πρότεινε και στα στελέχη του ΠΟΥ να συμβάλλουν στη διενέργεια κοινής διαπραγμάτευσης με τη φαρμακοβιομηχανία, των τιμών των ακριβών καινοτόμων φαρμάκων ώστε να είναι προσιτά σε όλους.

Παράλληλα, πρότεινε μικρότερης διάρκειας πατέντες, “ώστε να παραχθούν αξιόπιστα γενόσημα φάρμακα προσβάσιμα από πολλούς”, ενώ επανέλαβε το αίτημα για διαχωρισμό του κόστους της έρευνας από την τελική τιμή των φαρμάκων!

Αυτός ο διαχωρισμός, όπως προσέθεσε, θα είναι στο πλαίσιο “ενός νέου μοντέλου χρηματοδότησης της φαρμακευτικής καινοτομίας που θα υπηρετεί τα δικαιώματα των ασθενών”.

Τέλος πρότεινε την αύξηση της ανταποδοτικότητας των δημόσιων επενδύσεων για την Υγεία. 

«Μόνο έτσι θα αισθανθούν οι λαοί ότι εργαζόμαστε με πίστη για αυτούς, ότι υπηρετούμε αυτούς κι όχι τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών», υποστήριξε.

Περιγράφοντας τη δυσμενή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σύστημα υγείας στη χώρα μας, κυρίως λόγω της υποστελέχωσης, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι επιπρόσθετοι λόγοι επιβάλλουν την ανάγκη στήριξης των υγειονομικών συστημάτων της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας και της Κύπρου ως χωρών πρώτης επαφής με το εντεινόμενο κύμα της μετανάστευσης.

«Η Ελλάδα προσβλέπει στην τεχνική συνεργασία με τον Π.Ο.Υ. και είναι έτοιμη να συνεισφέρει, με όσες δυνάμεις και γνώσεις διαθέτει, στη διασφάλιση της υγείας ως πρώτιστου κοινωνικού αγαθού και δικαιώματος για όλη την ανθρωπότητα», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου