Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Ανακούφιση, επιβίωση & καθολική πρόσβαση οι στόχοι της κυβέρνησης για τους Ανασφάλιστους



Στα Κέντρα Εξυπηρέτησης των Πολιτών (ΚΕΠ) και στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων πέφτει το βάρος για την κάλυψη των ανασφάλιστων, αφού αυτά, θα σηκώσουν τον τεράστιο όγκο της εξυπηρέτησης των 2,5 εκατ. εκατ. πολιτών που απώλεσαν την ασφαλιστική τους κάλυψη. Πράγμα που σημαίνει, ότι τα ΚΕΠ και η τοπική Αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να δράσουν ταχύτατα και με ευελιξία προκειμένου να λύσουν τα όποια γραφειοκρατικά ζητήματα των πολιτών και να μπορέσουν να εκδώσουν όσο το δυνατόν πιο άμεσα τα Βιβλιάρια Υγείας Ανασφάλιστων. 

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η 4η από τις δράσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης – η πρόσβαση δηλαδή των ανασφάλιστων σε δωρεάν φάρμακο, νοσηλεία και διαγνωστικές εξετάσεις χωρίς εισοδηματικά κριτήρια – ανακοινώθηκε και επίσημα το απόγευμα της Δευτέρας στο υπουργείο Υγείας, από τους αναπληρωτές υπουργούς Υγείας Α. Ξανθό, Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλη, Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλο.

Ήδη η Κοινή υπουργική απόφαση έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και οι ενδιαφερόμενοι υγειονομικοί φορείς, θα πρέπει να έχουν καταθέσει τις απόψεις τους μέχρι τις 11 Μαίου.

Το Βιβλιάριο Υγείας Ανασφάλιστων καλύπτει όλους τους ανασφάλιστους περί τα 2,5 εκατ. δηλαδή, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια ακόμη και τους χρονίως πάσχοντες ενώ πρόθεση της κυβέρνησης, είναι το μέτρο να διευρυνθεί σε παιδιά ανασφάλιστων μεταναστών, σε έγκυες και σε αιτούντες άσυλο.

Η δράση αυτή μέχρι πρότινος κόστιζε 150 εκατ. ευρώ, θα το ξεπεράσουμε όμως το ποσό κατά πολύ σε ένα εύρος χρόνου, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, ωστόσο το μέτρο, δεν θα έχει επίπτωση στα δημοσιονομικά μας. Παρών στην συνέντευξη τύπου ήταν και ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής λίγο πριν πραγματοποιήσει περιοδεία στην Χαλκίδα, ο οποίος χαιρέτισε την δράση, λέγοντας ότι το πελώριο θέμα της κρίσης, γέννησε βαθύτατες ανισότητες στην κοινωνία. Μία κυβέρνηση Αριστερή όπως αυτή, δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την κατάσταση αυτή και από την πρώτη στιγμή, υπήρξε συντονισμός του κ. Ανδρέα Ξανθού με την κυρία Θεανώ Φωτίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Ξανθός, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να αποκαταστήσουμε μία κανονικότητα στην οικονομία και στην κοινωνία, ενώ χαρακτήρισε το ζήτημα των ανασφάλιστων κρίσιμο κοινωνικό πρόβλημα, μετά την ανεργία. Πρόκειται για το φαινόμενο της υγειονομικής φτώχειας, όπως είπε, συνεπεία της απασφάλισης του πληθυσμού, της ανεργίας και της μαύρης εργασίας. Το φαινόμενο αυτό συνέχισε, υποτιμήθηκε δραματικά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ενώ μεγάλο στήριγμα έδωσε το κύμα του εθελοντισμού τα κοινωνικά ιατρεία και τα κοινωνικά φαρμακεία. Ο κ. Ξανθός ανέφερε επίσης, την διεθνή κατακραυγή από Συνδικάτα, κόμματα και από τον ΠΟΥ ο οποίος παρενέβη ακόμη και στην τρόικα για το θέμα των ανασφάλιστων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, χαρακτήρισε τα προηγούμενα βήματα για την κάλυψη του ζητήματος των ανασφάλιστων ως ελλειμματικά, καθώς το θεσμικό πλαίσιο δεν έγινε ποτέ γνωστό, δεν επικοινωνήθηκε ούτε στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα χιλιάδες πολίτες να αναγκαστούν να απευθύνονται στα κοινωνικά ιατρεία. Με την Κοινή υπουργική απόφαση, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για τον τελικό μας στόχο, σημείωσε ο κ. Ξανθός, προσθέτοντας ακόμη:

«Η κάλυψη των ανασφάλιστων θα είναι καθολική γνωρίζοντας φυσικά ότι το σύστημα δοκιμάζεται με λειτουργική κατάρρευση, ενώ ακόμη και οι ασφαλισμένοι πολίτες, έχουν μετατραπεί σε λειτουργικά ανασφάλιστους. Γνωρίζουμε, συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός, ότι η διευκόλυνση αυτή, θα επιφέρει επιβάρυνση στα δημόσια νοσοκομεία και για τον λόγο αυτό, θα ενισχύσουμε το σύστημα με προσωπικό. Οι κρίσιμοι στόχοι για την κυβέρνηση είναι η ανακούφιση και η επιβίωση, υπογράμμισε ο κ. Ξανθός, προσθέτοντας ότι με την ρύθμιση αυτή, ξεπερνάμε τα εμπόδια και προσφέρουμε ασφάλεια».

Ο κ. Ξανθός παραδέχθηκε την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται τα Εργαστήρια στο ΕΣΥ, και άρα τα τυχόν προβλήματα που μπορεί να συναντήσουν οι ανασφάλιστοι, σημειώνοντας ότι αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί και αποτελεί σίγουρα ένα διαρκές στοίχημα για την κυβέρνηση. 

Από την πλευρά της η κυρία Θεανώ Φωτίου ανέφερε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά ότι «ακόμη και οι ξένοι έμεναν εμβρόντητοι όταν μάθαιναν ότι στην Ελλάδα των μνημονίων υπάρχουν ανεμβολίαστα παιδιά, επειδή συνδέεται, μόνον στην Ελλάδα και πουθενά αλλού, η ιδιότητα του εργαζομένου με την δυνατότητα της υγειονομικής ασφάλισης. Τόνισε ακόμη, ότι η λέξη ανθρωπιστική κρίση ήταν απαγορευμένη τα προηγούμενα χρόνια, αποτέλεσμα των Μνημονίων, προσθέτοντας ότι σήμερα εξαιτίας της ύφεσης υπάρχουν 400 Αυτοδιοικούμενες Δομές. Γι αυτό τα Κοινωνικά Ιατρεία είναι πολύτιμα περισσότερο από ποτέ είπε. Για την ακρίβεια τα κοινωνικά Ιατρεία, αποτελούν την αιχμή του δόρατος για να γίνει γνωστή η κρίση διοεθνώς, σημείωσε χαρακτηριστικά η κυρία Φωτίου.

Ο κ. Δημήτρης Στρατούλης τόνισε μεταξύ άλλων ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες για την έκδοση των ΒΥΑ, με την αξιοποίηση των μηχανισμών της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), του συστήματος ΑΤΛΑΣ και του μητρώου του ΑΜΚΑ, ενώ σημείωσε ακόμη, ότι «επιμένουμε στην πλήρη εφαρμογή του προγράμματός μας, θα πάμε μέχρι τέλους και η όποια συμφωνία επιτευχθεί με τους δανειστές δεν θα ανατρέπει τις προεκλογικές εξαγγελίες μας και τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού».

Τέλος ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι η εν λόγω ΚΥΑ δεν αποτελεί μόνον μία παρέμβαση της κυβέρνησης και μία ανάσα για τους ανασφάλιστους, αλλά συνιστά επίσης μία αντιστροφή της πολιτικής των μνημονίων να υπονομευθεί ένα μοντέλο κοινωνικού κράτους του 21ου αιώνα προς ένα κράτος τύπου Καρόλου Ντίκενς του 19ου αιώνα. Ακόμη και ο ΟΗΕ έχει ασχοληθεί με την υποβάθμιση των υγειονομικών δικαιωμάτων και το έθεσε στην Γενεύη όπου η προηγούμενη κυβέρνηση δεν το υπέγραψε, υπογράμμισε, ενώ συνεχίζοντας τόνισε ότι «Τα ΚΕΠ θα πρέπει να δράσουν αποτελεσματικά, και γι αυτό έχουμε τα κατάλληλα ηλεκτρονικά εργαλεία, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα των πολιτών και να μειωθεί η γραφειοκρατία». Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη να υπάρξει η Ηλεκτρονική Κάρτα ως εργαλείο για καλύτερη επικοινωνία ενώ προσέθεσε ότι «δεν θέλουμε κράτος για λίγους και ισχυρούς αλλά για πολλούς και αδύναμους». Όσο και να κοστίζει το μέτρο πρέπει να το κάνουμε, δήλωσε τέλος ο κ. Κατρούγκαλος.

2 σχόλια:

  1. Είμαι περίεργος πως θα τα καταφέρει αυτά η κυβέρνηση! Το δημόσιο σύστημα υγείας έχει γονατίσει και μόνο με τους ασφαλισμένους. Κάπου θα έχει κρυμμένο το μαγικό ραβδάκι. Δεν εξηγείται αλλιώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κυβέρνηση παπατζήδων.... αναρωτιέμαι για πόσο ηλίθιους μας περνάνε; Ή μήπως είμαστε; Μα και βέβαια είμαστε. Αφού τους ψηφίσαμε... φα 'τους τώρα στη μάπα σου. Και μή μου πει κανείς "και τί να ψήφιζα ρε αδερφέ"; Υπήρχαν νέα κόμματα που μιλούσαν τη φωνή της λογικής...
    αλλά δε μας άρεσαν, γιατί κάποιοι τα ήθελαν όλα εδώ και τώρα. Χαχαχα ας φάμε τώρα ΡΗΞΗ και ΥΠΕΡΗΦΑΝΙΑ και παχιά λόγια για να χορτάσουμε. Υπάρχει μία σοφή λαϊκή παροιμία που λέει: "όποιος ψάχνει τα πολλά, χάνει και τα λίγα". ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΤΥΧΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή