Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

«Φούσκα» το βιβλιάριο υγείας για τους ανασφάλιστους

Την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 2,5 εκατ. και πλέον ανασφάλιστων Ελλήνων πολιτών, αλλά και υπηκόων τρίτων χωρών που βρίσκονται νόμιμα και μένουν μόνιμα στη χώρα καλείται τώρα να εξασφαλίσει το υπουργείο Υγείας, μετά και την ανακοίνωση για τη χορήγηση βιβλιαρίου υγείας σε ανασφάλιστους πολίτες, με τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση να βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση και μέχρι τις 11 Μαΐου.

Και μπορεί η χορήγηση του βιβλιαρίου, σύμφωνα με την ηγεσία των υπουργείου Υγείας, να γίνεται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια- απόφαση που χαρακτηρίζεται σε πρώτη ανάγνωση ως θετική από τους φορείς περίθαλψης, δεδομένης της ραγδαίας αύξησης του αριθμού των πολιτών που έχασαν τα τελευταία χρόνια την ασφαλιστική τους δυνατότητα, το σχέδιο του υπουργείου για την κάλυψη των ανασφάλιστων παρουσιάζει αδυναμίες στην υλοποίηση και “τρύπες” στις παροχές, όπως άλλωστε παραδέχεται και δημόσια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Πιο συγκεκριμένα, το γεγονός πως τα δημόσια νοσοκομεία έχουν κυριολεκτικά ξεμείνει από ρευστό εξαιτίας της μη απόδοσης της κρατικής επιχορήγησης από τον προϋπολογισμό το τελευταίο τρίμηνο και της μη ύπαρξης αποθεματικών, καθιστά πρακτικά αδύνατη την παροχή δωρεάν περίθαλψης στους ανασφάλιστους πολίτες και σε περίπτωση που δεν καλυφθούν από τα δημόσια ταμεία οι τρέχουσες ανάγκες, τότε η λειτουργία τους θα τεθεί σε οριακό σημείο. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ομολογεί πως το δημόσιο σύστημα θα επιβαρυνθεί περαιτέρω, και μάλιστα χωρίς να υπάρχει οικονομικός σχεδιασμός για την κάλυψη του επιπλέον κόστους. Μέχρι σήμερα η παροχής περίθαλψης σε ανασφάλιστους πολίτες υπολογίζεται στα 150 εκατ. ευρώ ετησίως και προς το παρόν δεν υπάρχει εκτίμηση για την επιπλέον επιβάρυνση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας.

Σύμφωνα μάλιστα με γιατρούς και εργαζόμενους, τα νοσοκομεία βρίσκονται σε τραγική οικονομική κατάσταση, αδυνατούν να στηρίξουν υφιστάμενες λειτουργίες τους και παραμένουν υποστελεχωμένα, με σημαντικές επιπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Επισημαίνουν μάλιστα πως ο όλος σχεδιασμός της παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης έγινε χωρίς σωστό προγραμματισμό και χωρίς πλάνο για το κόστος των υπηρεσιών υγείας προς τους ανασφάλιστους, καθώς ούτε τα δημόσια νοσοκομεία, ούτε ο ΕΟΠΥΥ έχουν σήμερα την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσουν την πρόσβαση σε εξετάσεις και φάρμακα αντίστοιχα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός, πως όπως προβλέπεται στο σχέδιο, εφόσον υπάρχει αποδεδειγμένη αδυναμία νοσηλείας στα δημόσια νοσοκομεία, παρέχεται νοσηλεία σε ιδιωτικές μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας.

Όσον αφορά τις παροχές που θα δικαιούνται οι κάτοχοι του βιβλιαρίου, και εδώ υπάρχουν σοβαρά κενά. Ναι μεν στους δικαιούχους παρέχεται με την επίδειξή του βιβλιαρίου δωρεάν πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας (όπως παροχές σε είδος στο πλαίσιο της προληπτικής ιατρικής για την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας, ιατρική κλινική εξέταση, χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, αλλά μόνο για τα σκευάσματα που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, νοσηλεία σε κλίνες γ’ θέσης κ. ά), όλα αυτά όμως μόνο στο δημόσιο σύστημα.

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως οι ανασφάλιστοι δεν θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους ασφαλισμένους, ούτε πρόσβαση στους συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους, εκτός αν τα νοσοκομεία δεν μπορέσουν να εξυπηρετήσουν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιουργείται είναι με τις εργαστηριακές εξετάσεις, για τις οποίες ήδη η αναμονή στα νοσοκομεία ξεπερνά τους τρεις μήνες.

Προβληματισμός υπάρχει και για την πρόθεση δημιουργίας Ηλεκτρονικού Μητρώου Ανασφαλίστων Πολιτών στην ΗΔΙΚΑ (η οποία χειρίζεται την πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης), καθώς η καταγραφή των ανασφάλιστων εκτιμάται ότι θα χρειαστεί πολύ χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί, ενώ παράλληλα θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε το σύστημα να ενημερώνεται όταν οι πολίτες αποκτήσουν ξανά ασφαλιστική κάλυψη. Όπως ορίζεται στην κοινή υπουργική απόφαση, το Ηλεκτρονικό Μητρώο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων στοιχεία για τον αριθμό των δικαιούχων ανά δήμο, ανά κατηγορία δικαιούχων, εφαρμογή για την ηλεκτρονική καταχώρηση της αίτησης χορήγησης του βιβλιαρίου υγείας ανασφαλίστου και θα συνδέεται με το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr
capital.gr

2 σχόλια:

  1. Γιατί να μην τους στείλουν κι αυτούς στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς; Έτσι κι αλλιώς τζάμπα είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτά τα σχέδια για την υγεία δεν έχουν εφαρμογή ούτε σε χώρες πετρελαίου όπως Σαουδική Αραβία η Κουβέιτ!Με τι λεφτά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή