Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

ΕΟΠΥΥ: Κατάργηση “claw - back” στις παρακλινικές εξετάσεις και αντικατάσταση με νέο σύστημα

Σημαντικές αλλαγές στην κοστολόγηση και στην αποζημίωση των παρακλινικών εξετάσεων, εισηγείται η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με επιστολή που απέστειλε την Πέμπτη στους φορείς των γιατρών.

IATRONET

Πρόταση κατάργησης του αυτόματου μηχανισμού επιστροφής υπερβάσεων (claw – bak) για τις παρακλινικές εξετάσεις, κάνει ο ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς.

Με επιστολή που απέστειλε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Οργανισμού Δημήτρης Κοντός (φωτό αριστερά) προς τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλη Βλαστακάκο (φωτό δεξιά) και στους φορείς των γιατρών, επισημαίνει ότι οι δαπάνες για εξετάσεις έχουν εκτοξευτεί.

Το 2013 – εξηγεί ο κ. Κοντός – η συνολική δαπάνη για παρακλινικές εξετάσεις ξεπέρασε τα 580 εκατομμύρια ευρώ και το 2014 τα 601 εκατομμύρια.

Μόνον οι εξετάσεις βιολογικών υγρών, κόστισαν το 2013 στον ΕΟΠΥΥ 341,9 εκατομμύρια, ενώ το 2014 η δαπάνη ξεπέρασε τα 359,2 εκατομμύρια ευρώ.


Για να μπει τέλος στην υπερβολική δαπάνη και στο “claw back”, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προτείνει ένα “πακέτο” τριών μέτρων:

Ολοκλήρωση της εφαρμογής των κατευθυντήριων οδηγιών και αριθμητικών ορίων παραπομπής παρακλινικών εξετάσεων ανά ΑΜΚΑ ασφαλισμένου και ανά ιατρική ειδικότητα, έτσι όπως αποτυπώθηκαν και με την Υ9/οικ.70521/14-08-2014 (ΦΕΚ 2243/Β’/18-08-2014) Υπουργική Απόφαση.

Αυτή τη στιγμή είναι ενσωματωμένες στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης οι κατευθυντήριες οδηγίες, ενώ τα αριθμητικά όρια έχουν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή για περισσότερες από τις μισές ιατρικές ειδικότητες (16 μέχρι στιγμής) και πολύ σύντομα αναμένεται η ολοκλήρωση για το σύνολο αυτών.

Ανακοστολόγηση 694 εξετάσεων, η οποία εφόσον γίνει αποδεκτή θα φέρει μία μείωση κατά 40.000.000 με 50.000.000 ευρώ σε σχέση με την αιτούμενη δαπάνη (με βάση τα στοιχεία των υποβολών των παρόχων) έτους 2014.

Κατάργηση της αναγκαστικής επιστροφής (claw - back) και η όποια εναπομείνασα υπέρβαση του προϋπολογισμού, με βάση τα στοιχεία του 2014, θα καλυφθεί από ένα κλιμακωτό και δίκαια κατανεμημένο, ανάλογα με την αιτούμενη δαπάνη του καθενός, σύστημα εκπτώσεων (rebate), το οποίο θα επιβαρύνει ελάχιστα το σύνολο των παρόχων.

Ανακοστολόγηση

Την πρόταση ανακοστολόγησης, ο ΕΟΠΥΥ την έθεσε σε δημόσια διαβούλευση από τις 7 Απριλίου με τον ΠΙΣ και όλες τις ενώσεις και τους συλλόγους των εργαστηριακών γιατρών. Η πρόταση αυτή τεκμηριώνεται από οικονομικά στοιχεία, συγκριτικές μελέτες αλλά και σχετικούς πίνακες παραπομπής.

Από τις 694 συνολικά εξετάσεις που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, οι 54 είναι υπεύθυνες για το 75% της συνολικής δαπάνης.

Για τις εξετάσεις αυτές ο ΕΟΠΥΥ προτείνει μία ισορροπημένη μείωση της αποζημίωσης που στηρίζεται σε πολλές παραμέτρους (τιμές αγοράς, στοιχεία κόστους, διεθνείς τιμές, ελληνικές και ξένες μελέτες, στοιχεία κόστους από την λειτουργία των εργαστηρίων στις πρώην μονάδες του ΕΟΠΥΥ).

Για όλες τις υπόλοιπες εξετάσεις προτείνεται μία πολύ μικρή μείωση της τάξεως του 5%.

Στοιχεία

Τόσο ο ΠΙΣ, όσοι και οι λοιποί σύλλογοι απάντησαν αρνητικά στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος παραθέτει ενδεικτικά τα εξής στοιχεία:

Τα εργαστήρια διενέργειας εξετάσεων εκ μέρους τρίτων (φασόν) τιμολογούν την ελεύθερη θυροξίνη (FT4) με 2,50 ευρώ κατά μέσο όρο ενώ η τιμή αποζημίωσης ΕΟΠΥΥ είναι 12 ευρώ, δηλαδή κατά 4,8 φορές υψηλότερα.

Οι τρανσαμινάσες αίματος με 0,70 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ η τιμή αποζημίωσης είναι 3,49 ευρώ, δηλαδή κατά 5 φορές υψηλότερα.

Παρατηρείται, δηλαδή, μία διαφορά τιμής της τάξης του 380% για την ελεύθερη θυροξίνη και 400% για τις τρανσαμινάσες.

Στη Σουηδία και τη Γερμανία η τιμή αποζημίωσης της γενικής εξέτασης αίματος να είναι 1,48 και 1,10 ευρώ αντίστοιχα με μία διαφορά της τάξης του 150% από την τιμή αποζημίωσης που έχει καθορίσει ο ΕΟΠΥΥ.

Βεβαίως, αυτές οι χώρες πραγματοποιούν μεγαλύτερο αριθμό αποζημιούμενων εξετάσεων σε σχέση με την Ελλάδα.

Για αυτούς τους λόγους, ο ΕΟΠΥΥ δεν προτείνει εξίσωση των τιμών με αυτές τις χώρες, αλλά σημαντικά υψηλότερες τιμές αποζημίωσης.

Δ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

9 σχόλια:

  1. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΟΛΛΕΣ.
    1.ΑΠΟ ΤΟ 1991 ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ Ο ΕΟΠΥΥ ΠΟΣΟ ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΔΕΗ-ΝΕΡΟ -ΤΗΛΕΦΩΝΑ-ΕΝΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΕΝΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ,ΕΝΩ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΙΔΙΕΣ.ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΤΡΟΜΕΡΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ.
    2.ΤΙΜΕΣ ΦΑΣΟΝ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΦΑΣΟΝ-ΔΙΑΛΕΞΤΕ.
    3.ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ.
    ΣΥΝΕΛΘΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΒΑΛΤΕ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΙΣΙΩΜΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΡΟΕΞΟΦΛΕΙ Ο ΕΟΠΥΥ ΟΤΙ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΦΑΣΟΝ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1.χα χα χα πολυ καλό το αρθρο.... προτείνω ο εργαστηριακός να πληρώνει και τον ασθενή μην φεύγει ετσι .... ενίοτε δε και με "είδος"... !!!
    2.Είδατε που η πρώτη φορά αριστερά μόνο τις αλυσίδες θα αφήσουν όρθιες ?και εμας στα τεσσερα?
    3.Αυτοί ...οι λεγόμενοι εκπρόσωποι.... τι στην ευχή κάνουν ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΕΣΕΝΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ,ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΙΧΑΝ ΣΤΑ ΟΠΑ-ΟΠΑ.

      Διαγραφή
    2. Για την ταμπακερα τίποτα ? ή επειδή οι προηγούμενοι μας φέρθηκαν σκάρτα θα έχουν άφεση οι κανούργιοι?

      Διαγραφή
  4. τα φασονάδικα δεν έχουν διαγνωστική παροχή υπηρεσίας
    δεν έχουν τσαυ λόγω πληθώρας δειγμάτων έχουν άλλες τιμές αντιδραστηρών
    δεν είναι δικτυωμένα σε όλη την Ελλάδα, άρα δεν καλύπτουν υγειονομικές ανάγκες σε επαρχία νησιά

    και αν το ζητούμενο είναι η σύγκριση των τιμών με Ευρώπη γιατί δεν μας λένε πόσο κοστίζει ρεύμα τρόφιμα ενέργεια σε χώρες αντίστοιχες με την Ελλάδα όπως Βουλγαρία Λεττονία ακόμη και Γερμανία Σουηδία? Ας μην μας παραμυθιάζουν αλλά με τέτοιους μλκ που έχουμε τι περιμένετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συναδελφοι, σκεφτειτε ειναι κατι σαν την περιπτωση του μνημονιου.ΤΩΡΑ ας τα παρει ολα η αλυσιδα του ΣΠΑΝΟΥ-ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ να δω πως θα εξυπηρετει ολους ανα την ελλαδα....
    ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΝ.ΤΩΡΑ...ΑΣ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΙΚΑ ΜΕ ΣΦΥΡΙΧΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αντε και πήγε την TSH στα 8 ευρώ, και τη γενική αίματος στα 2 ευρώ...Θα τα πληρώνει αυτά τα 8 ευρώ και τα 2 ευρώ;;
    ΑΠάντηση: ΔΕΝ θα τα πληρώνει.... Ω του θαύματος με την προκαταβολή του 90%, το ριμπέιτ το κλιμακωτό λέει, που θα ξεκινά από το ...10% και θα φτάνει το 40%, πάλι τα μισά θα δίνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!!!ΤΙ ΦΟΒΑΣΤΕ?ΟΤΙ ΑΝ ΒΓΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΘΑ ΧΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΟΜΠΡΕΛΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΑΛΙΜΠΑΝ??ΣΩΣΤΗ ΣΚΕΨΗ .ΩΣΤΟΣΟ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΤΡΑΓΙΚΗ.Η ΑΡΧΗ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΜΕΤΑ ΟΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΥΜΒΑΤΑ ΜΕ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ.ΤΩΡΑ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟ.ΜΑΖΙΚΗ ΕΞΟΔΟ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΕΛΘΕΙ ΝΤΟΜΙΝΟ.ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΤΑΛΙΜΠΑΝ .ΤΕΛΟΣ Η ΑΝΟΧΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ..ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ¨"ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ".ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΙΩΠΗ ΚΑΤΩ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή