Στο «κενό» έπεσε η αίτηση που είχε καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) ζητώντας την ακύρωση του μέτρου του rebate.
Επικαλούμενο το δημόσιο συμφέρον και την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ δέχθηκε, κατά πλειοψηφία, ότι το μέτρο είναι συνταγματικό.
Με το μέτρο αυτό οι φαρμακευτικές εταιρείες υποχρεώθηκαν να καταβάλλουν στα ασφαλιστικά ταμεία, τον ΕΟΠΥΥ και τον Οίκο Ναύτου ποσοστό 9% επί της τιμής κάθε συνταγογραφούμενου φαρμάκου που καλύπτεται από ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Μάλιστα, αντίστοιχη επιβάρυνση προβλέφθηκε ανάλογα και με το συνολικό όγκο πωλήσεων φαρμάκων σε τριμηνιαία βάση.
Αντιδρώντας στην εφαρμογή του μέτρου, ο ΣΦΕΕ προσέφυγε στο ΣτΕ και με αίτηση που κατέθεσε ζήτησε την ακύρωση της υπουργικής απόφασης με την οποία καθορίστηκαν οι διαδικασίες και ο τρόπος απόδοσης του ποσού «επιστροφής» και «πρόσθετης κλιμακούμενης επιστροφής» (rebate) σε εκτέλεση του Ν. 4052/2012.
Έχασε, ωστόσο, τη δικαστική μάχη καθώς το ΣτΕ έκρινε ότι από την υλοποίηση του μέτρου δεν παραβιάζονται οι συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν την οικονομική ελευθερία, την αναλογικότητα και την μέριμνα του κράτους για την φαρμακευτική περίθαλψη και την υγεία.
Αντίθετα, δυο δικαστές που μειοψήφησαν έκριναν ότι το μέτρο είναι αντίθετο στις παραπάνω συνταγματικές αρχές καθώς έχει ως αποτέλεσμα τη διάθεση μεγάλου ποσοστού φαρμάκων σε τιμές κάτω του κόστους.
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου